Востаннє медики з селища Малинського району отримали заробітню плату у квітні

  «Востаннє чоповицькі медики бачили зарплату у квітні. З тих пір, а це вже три місяці, працюємо без заробітної плати» — повідомив 5 липня лікар Віктор Раєць редакцію «Соборна Площа».

  Конкретно мова йде про медичні заклади первинної ланки — амбулаторію в селищі та ФАПи — Чоповицького ОТГ, усього це тридцять п’ять медичних працівників. І якщо стільки людей не отримують зарплату упродовж трьох місяців, це вже небувалий прецедент.Медзаклади на території Чоповицької ОТГ (і фінансування зарплати також) — у підпорядкуванні головного лікаря Малинського комунального закладу ЦПМСД Олександра Андрійцева. За словами Олександра Миколайовича, народний депутат по нашому округу Павло Дзюблик ситуацію, що склалась, прокоментував лаконічно: недостатність державного фінансування.

  Дійсно, факт недофінансування медичної галузі, має місце, і не лише в нашому місті чи районі, але й по всій Україні. Але, скільки не шукала в інтернеті, скрізь ідеться про те, що грошей на зарплату медикам не вистачає на місяць-півтора, і ця проблема буде вирішена, як і в 2017-му, — наприкінці року.Місяць-півтора і вкінці року — це не три місяці без зарплати і тепер. Тим більше, що колеги чоповицьких медиків — стаціонарного відділення місцевої лікарні, і ЦПМСД Малина зарплату отримують практично своєчасно і в повному обсязі. Чому ж страждають саме медичні працівники первинної ланки Чоповицького ОТГ?

  Спробуємо розібратись у ситуації.Фінансування медичної галузі відбувається із розрахунку на кількість населення. Це 240 гривень на рік на одну людину — таку субвенцію надає держава місцевим органам самоврядування.

  Тобто, якщо в Чоповицькій ОТГ зараз приблизно 5000 населення, цю кількість множимо на 240 гривень, і виходить — до 1,2 мільйона гривень. Таку субвенцію із державного бюджету має отримувати Чоповицька ОТГ і одразу передавати її в міський бюджет Малина: Малинське ЦПМСД платить зарплату медикам.За словами головного лікаря ЦПМСД Олександра Андрійцева, цього року зарплату виплатили рівно на ту суму субвенції, яку перерахувало Чоповицьке ОТГ, не більше, і не менше. До цього, і Малин, і район, виділяли кошти з місцевих бюджетів на покриття заборгованості по заробітній платі медикам, то чому б так не зробити і чоповицькому ОТГ?

  Ідуть реформи: медична і адміністративна, тож якщо на зарплату медикам буде бракувати коштів, депутати мусять приймати рішення про скорочення медичних працівників тощо.

  За словами голови Чоповицького ОТГ Михайла Філоненка, за фактом чоповицькі медики обслуговують не 5000, а мінімум 7400 населення, тобто, за медичною допомогою в Чоповичі звертаються ще й приблизно 2500 жителів району. Хто за це платитиме? Чи буде раціональним використанням коштів з бюджету ОТГ — виплата зарплати за те, що працюють чоповицькі лікарі на інші громади? Можливо, на це запитання дасть відповідь район?

Джерело: soborka.news

Новини Житомира

 

 

Последнее изменение Понедельник, 09/07/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework