11 найцікавіших фактів про бойовий шлях 30-ї бригади

  Маловідомі епізоди з історії новоград-волинської "тридцятки", - повідомляє Новоград Сity.

  1. 30 ОМБр – справжня школа командирів і воєноначальників

  Генерал армії  України Віктор Муженко – начальник генерального штабу Збройних cил України;

  полковник Сергій Заболотний командир 58-ї окремої мотопіхотної бригади від дня заснування з 17 лютого 2015 – серпень 2016 року;

  підполковник Михайло Драпатий – командир 58-ї окремої мотопіхотної бригади з серпня 2016 року;

  підполковник Сергій Собко – командир 128-ї окремої гірсько-піхотної Закарпатської бригади, Герой України;

  підполковник Володимир Кокорєв – командир 92-ї окремої механізованої бригади;

  підполковник Володимир Горбатюк – командир 54 ОМБр;

  підполковник Василь Осипчук – командир 59 ОМПБр;

  генерал-майор Олександр Павлюк – з березня 2017 р. командувач оперативного командування "Захід";

  полковник Олег Зубовський – командир 28 ОМБр;

  підполковник Ігор Павліченко – начальник центру морально-психологічного забезпеченя Збройних сил України.

1007103

 Генерал-майор Олександр Павлюк

  2. Перша батальйонно-тактична група бригади брала участь у рейді по тилам противника влітку 2014-го року

Військовослужбовці бригади здійснювали штурм Савур-Могили, з боями зайняли та повністю зачистили село Степанівка. Вели бойові дії за населений пункт Міусинськ та забезпечили вихід з оточення підрозділів 24-ї ОМБр, 72-ї ОМБр, 79-ї ОАЕМБр, підрозділів прикордонників та Нацгвардії. Взимку 1944 року підрозділ також брав участь у рейдових діях під час Другої світової війни.

  3. Третя військова частина у Збройних силах України за кількістю "Народних Героїв"

Артем Абрамович (посмертно), Петро Барбух (посмертно), Ярослав Антонюк (посмертно), Микола Микитюк (посмертно), Олександр Шевчук, Руслан Радіо, Вадим Боднар, Михайло Драпатий, Іван Віннік, Антон Сільченко, Олександр Крот, Сергій Улітенков, Олег Копичинський.

  4. Два офіцери бригади стали Героями України

Почесне звання Героя України з врученням ордена "Золота Зірка" мають два офіцери бригади: Володимир Гринюк, Сергій Собко.

  5. Найкраща бригада Сухопутних військ

За результатами підбиття підсумків за 2017 рік 30 окрема механізована бригада посіла перше місце серед частин та з’єднань Сухопутних військ України.

  6. Бійці бригади 2014 року відбили стратегічну висоту у Псковських десантників

Під час літніх боїв 2014-го року поблизу Луганського аеропорту російські військовослужбовці зі складу Псковської десантної дивізії штурмували стратегічно-важливу висоту поблизу Георгіївки. Бійці однієї з бригад з боєм залишили опорний пункт. Завдяки сміливим та рішучим діям ударно-штурмової групи вдалося відбити та знову закріпитися на тій висоті. У результаті ворог залишив дві своїх бронемашини та документи військовослужбовців ЗС Російської федерації.

1007101

  7. На одному з військових парадів зведений підрозділ Сухопутних військ йшов під прапором 30-ї бригади

У військовому параді з нагоди Дня Незалежності України брала участь зведена коробка Сухопутних військ під бойовим прапором 30 ОМБр.

  8. Засновник Pizza Veterano воював у складі тридцятки

Засновник мережі піцерій Pizza Veterano – молодший сержант Леонід Остальцев. Він забезпечує роботою ветеранів АТО. Проект передбачає допомогу в адаптації до цивільного життя військовим, які повертаються з війни. Остальцев також проводить майстер-класи для дітей, у тому числі дітей загиблих військовослужбовців. Відвідувачі піцерії можуть оплатити піцу для військовиків, які перебувають на лікуванні в госпіталях або на вокзалах.

Леонід Остальцев був бійцем нашої бригади та ефективно брав участь під час рейдових дій по тилах противника під час боїв у 2014 та в 2015 роках. Остальцев воював в селищі Піски та на Дебальцівському напрямку.  

  9. 30 ОМБр однією з перших перейшла на контрактну форму військової служби

30 окрема механізована бригада з осені 2004 року була однією з перших у ЗСУ, на базі якої проводився експеримент із комплектування військовослужбовцями військової служби за контрактом. Станом на кінець 2005 року у військовій частині не залишилось жодного строковика.

 10. В одному з боїв воїни "тридцятки" взяли в полон 17 бойовиків

Під час боїв за Логвинове Донецької області 12 лютого 2015 року бійці 4 механізованої роти 2 механізованого батальйону після затяжного близького вуличного бою в меншості взяли в полон 17 бойовиків незаконних збройних формувань.

 11. Чотири бійці бригади на чолі з Віталієм Якубовим протягом дня утримували Савур-Могилу до підходу основних сил

За наказом Генштабу 13 серпня 2014 р. чотири військовослужбовці бригади протягом дня тримали оборону на Савур-Могилі. Це були: новопризначений командир бригади підполковник Віталій Якубов та три розвідники зі складу розвідувальної роти – начальник розвідки, заступник командира роти з озброєння та командир відділення.

На цьому об’єкті під безперервними артилерійськими обстрілами вони відбивали спроби незначних сил противника підійти до стратегічно-важливої висоти. Так тривало до підходу основних сил підрозділу спецпризначення на чолі з генералом Гордійчуком.

Джерело: novograd.city

Новини Житомира

 

 

 

Последнее изменение Вторник, 10/07/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework