Чому не ремонтують дах Молодіжного центру в Новоград-Волинському?

  19 травня частково згорів Молодіжний центр. Проте чомусь уже майже два місяці ніхто нічого там не робить, щоб вберегти історичну будівлю в серці міста.

  Новоград-Волинська міська рада оголосила конкурс "з відбору виконавців робіт проектної документації з ремонтно-реставраційних робіт пам’ятки архітектури місцевого значення будівлі кінотеатру на вулиці Шевченка, 5/1", чим остаточно спростувала чутки. Після масштабної пожежі містом ширилися недобрі прогнози: "От побачите, замість Молодіжного центру з’явиться багатоповерхівка з дуже дорогими квартирами або великий "кабак". Насправді ресторан там був — з незаконної дерев’яної прибудови "Князя Острозького" й розпочалася сумнозвісна історія, повідомляє Новоград Сity

  Варто нагадати, що 19 травня близько третьої години ночі за кількасот метрів від пожежної частини палав Молодіжний центр, колишній кінотеатр, колишній кінотеатр. Причина пожежі, згідно зі словами слідчого, — навмисний підпал. Прилади відеоспостереження зафіксували чоловіка, який зайшов в отвір між спорудою та літньою терасою.

  Підпал стався незадовго після того, як у малому залі для старшокласників безкоштовно продемонстрували фільм з нагоди повернення у Новоград-Волинський кіно на великому екрані. Хоча громаду заведено вважати інертною, насправді городян глибоко хвилює відсутність кінопоказу і вигляд міста. Це ми знаємо з особистого досвіду. На черзі реставрація кінотеатру. До речі, питання про те, що вцілілий остов знесуть для нової забудови, ніде ніким не порушувалося.

 Як наголосила начальник відділу культури та туризму Лариса Заєць, споруда колишнього кінотеатру — архітектурна пам’ятка місцевого значення. Чиновниця запевняє, що Закон України "Про охорону культурної спадщини" дозволяє проводити лише реставрацію будівлі. Як пояснили журналістам, можлива "реставрація з елементами реконструкції", що потребує погодження з обласним управлінням культури.Головне, що гарну споруду у центрі міста не знесуть.Після всього сказаного постає два логічні запитання: коли розпочнуть ремонтні роботи й де взяти на них гроші.

  Зважаючи на архітектурну цінність кінотеатру, обласне управління культури та туризму звернулося до голови облдержадміністрації Ігоря Гундича. Працівники управління вважають можливим збільшення видатків обласної Програми охорони та збереження культурної спадщини на суму 152 тисячі гривень для проведення ремонтно-реставраційних робіт у Новограді-Волинському.Чи увінчається звернення успіхом, невідомо. На пряме прохання місцевого міського голови про виділення коштів з обласного бюджету надійшов лист-відмова.

  Ось витяг з відповіді Житомирської обласної ради. "Станом на 01.06.2018 до загального фонду міського бюджету Новограда-Волинського фактично надійшло на 892,9 тисяч гривень більше доходів від затверджених планових показників. Враховуючи вимоги законодавства та додатково отримані фінансові ресурси ліквідація наслідків пожежі міського Молодіжного центру має забезпечуватися належним чином органами місцевого самоврядування".

  Туманно виглядає і дата початку робіт. Зрозуміло, що зливи руйнують вцілілі стіни, але кінотеатр бодай сучасними легкими матеріалами не накривають. Представники робочої групи з відновлення будівлі Молодіжного центру пояснюють, що розпочатись процесу не дають незакінчені експертизи. Мовляв, до офіційного висновку правоохоронних органів будь-які ліквідаційні дії проводити не можна. У стінах Будинку рад прозвучали пропозиції організувати громадське обговорення майбутнього внутрішнього наповнення будівлі (спортивні зали, кінозали, кафе тощо). Чи воно насправді буде, покаже час. Поки ж оголошений конкурс для проектантів відбудови.

Джерело: novograd.city

Новини Житомира

 

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework