Як буде житися житомирянам без ЖЕКів?

  Ціла епоха ВЖРЕПів відходить у минуле - з 10 червня цього року новим Законом України «Про житлово­комунальні послуги» внесено суттєві зміни в систему та принципи надання житлово-комунальних послуг.

  Щоправда, дія його окремих пунктів і розділів перенесена на 1 травня 2019 року. Однак одна із головних вимог цього реформаторського закону — ліквідація ВЖРЕПів — уже вступила в силу.Як будуть жити Україна, наша область і місто Житомир зокрема без таких звичних, хоча й не завжди ефективних комунальних підприємств? Про це наш кореспондент веде розмову із в. о. начальника управління житлового господарства Житомирської міської ради Андрієм Онищенком, - повідомляє zhytomyrschyna.zt.ua

 

  — Андрію Анатолійовичу, багатьом із нас було навіть уявити важко, що ВЖРЕПи будуть ліквідовані.

 — Але це вже сталося, більшість колишніх виробничих житлово­експлуатаційних підприємств міста знаходяться у стадії ліквідації. Про їх заміну ми подумали заздалегідь. Всю територію міста було умовно поділено на 9 секторів (лотів). До кожного із них увійшли житлові будинки, співвласники яких не визначилися із формою їх управління і не створили ОСББ. Було оголошено конкурс, отримано 41 конкурсну пропозицію від 17 суб’єктів господарювання. 15 травня цей конкурс був проведений і ним визначено 7 переможців — управителів багатоквартирних будинків: 2 комунальних підприємства, 2 приватні підприємства та 3 товариства з обмеженою відповідальністю. Отож будинки, жителі яких самостійно не обрали форму управління, тобто не створили ОСББ, отримали нових управителів. Таких будинків на 10 червня цього року в обласному центрі налічувалось 860.

 До речі, окремі комунальні ВЖРЕПи, які брали участь у конкурсі й перемогли, знову стали надавачами комунальних послуг, але вже в рамках іншої території та зовсім в інших ринкових умовах.Наприклад, комунальне підприємство «ВЖРЕП № 5» після перемоги на конкурсі тепер буде обслуговувати територію, яку раніше саме обслуговувало та ще територію колишнього ВЖРЕПу № 1.Свої колишні території знову будуть обслуговувати ТОВ «Керуюча компанія «КомЕнерго Житомир» та ПП «ВЖРЕП № 4» як переможці конкурсу.

 У конкурсі взяли участь і зовсім нові підприємства, які вирішили працювати на ринку комунальних послуг міста. Два із них перемогли, це — ТОВ «Керуюча компанія «ДомКом Житомир» та ТОВ «Управляюча компанія «Полісся». Перша буде обслуговувати територію колишніх ВЖРЕПів № 6 і № 14, друга — територію колишніх ВЖРЕПів № 13 і № 16 та ПП «АММОНН».

  — Отже, після ліквідації старих ВЖРЕПів нічого страшного в житлово­комунальній сфері міста не відбулося?

 — Ми реформуємо одну з найскладніших галузей — житлово­комунальну. Для того, щоб провести зміни на краще, треба більше часу і більше коштів. Але потрібно також активізувати власників будинків і квартир, щоб вони також брали участь в ефективному управлінні своїм майном, щоб знали, що діється в підвалах, під’їздах, на прибудинкових територіях, горищах і т. п.

 У свою чергу, влада міста запровадила ринок комунальних послуг і тепер тут працюють не лише комунальні підприємства, але й приватні — всі, хто запропонував кращі форми і умови обслуговування і хто переміг у змаганні. Це має покращити рівень комунальних послуг у Житомирі, а мешканці міста згодом дадуть свою оцінку цим нововведенням.

  — Але ж мешканці багатоквартирних будинків можуть і надалі об’єднуватися, створювати ОСББ?

 — Так, звичайно. З новими управителями багатоповерхівок з 10 червня владою міста укладені угоди на один рік. За цей час люди мають оцінити якість нових послуг і при бажанні можуть, як і раніше, створювати ОСББ відповідно до чинного законодавства. Для цього вони повинні провести загальні збори власників квартир, оформити необхідні протоколи, за 2 місяці про це вони мають попередити управляючу компанію та зареєструвати ОСББ.

  Інший варіант — мешканці багатоповерхівок можуть замінити управителя, якщо він не задовольняє їх вимоги щодо обслуговування. Нині вже діють ринкові засади, де перемагає той, хто краще працює.

 — А яка доля тих ВЖРЕПів, які не виграли конкурс і залишилися без замовлень?

 — Вони припиняють свою роботу. Це — комунальні ВЖРЕПи №№ 1, 6, 16, 11, 13, 14. Всі основні засоби (комунальне майно) вони мають передати на баланс двох комунальних ВЖРЕПів, які визначені рішенням сесії Житомирської міської ради, це ВЖРЕПи № 6 і № 9. Вони мають пройти всі необхідні процедури закриття: перевірки, ліквідація боргів і т. п. Ці процедури можуть бути тривалими, але все комунальне майно має бути збережено й за необхідності передано іншим комунальним підприємствам міста.

Новини Житомира

 

 

 

Последнее изменение Вторник, 10/07/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework