Болота Поліського заповідника - під загрозою

  Площа боліт та заболочених лісів Поліського природного заповідника складає близько 5 тисяч гектарів. Болота — це акумулятори та регулятори запасів вологи. Під час дощу вони накопичують воду, а під час посухи — віддають.

   Болота підтримують рівновагу у багатьох природних процессах, створюють особливий мікроклімат без різких коливань температури. Вони утворюють цілі системи, де знайшли притулок багато рідкісних видів рослин та тварин.

 Болота Поліського заповідника впродовж року можуть змінюватись до невпізнанності. Верхові болота з журавлиною є одними з найбільш вразливих біотопів в умовах потепління, бо вони розміщені на підвищеннях і живляться за рахунок атмосферних опадів.

  До найцікавіших належать верхові болота, де зростають переважно бурі та червоні сфагнові мохи. Тут зустрічаються рідкісніі, реліктові види - шейхцерія болотна, журавлина дрібноплода, верби лапландська та чорнична.

  Однак, якщо не вжити термінових заходів з відновлення гідрологічного режиму, цей болотний ландшафт найближчим часом може зникнути разом з великою кількістю прилеглих лісів, - кажуть науковці заповідника.

n 0907182 1

Житомирське обласне управління лісового та мисливського господарства

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework