Житомирянка пропонує встановити в місті спеціалізовані біокомплекси для збору органічних відходів тварин

  Саме таку пропозицію подала на сайті проекту «Бюджет участі» міста Житомира житомирянка Вікторія Онопрієнко.

 

  Мета та завдання проекту – на відміну від екскрементів інших домашніх тварин у місті, наприклад, хом’ячків, які утилізуються через каналізацію або викидається з твердими побутовими відходами (ТПВ), собачі екскременти добре видно, тому що вигул собак проводиться на вулиці. Мало хто розуміє, що власники собак залюбки б прибирали за своїми тваринами, якщо б для цього були створені умови. Пересічні громадяни наполягають на прибиранні екскрементів, не замислюючись, що екскременти не можна кидати в урну для ТПВ.

  Собачі екскременти можуть бути джерелом конфліктів і інфекційних хвороб, їх дійсно необхідно прибирати. Як встановлено в статті 1 Закону про Відходи, небезпечним відходами є відходи, що мають такі фізичні, хімічні, біологічні чи інші небезпечні властивості, які створюють або можуть створити значну небезпеку для навколишнього природного середовища і здоров'я людини та які потребують спеціальних методів і засобів поводження з ними. Собачі екскременти підпадають під це визначення.

  Саме тому тваринні органічні відходи є не лише візуальною, естетичною проблемою чи проблемою виникнення конфліктних ситуацій, а й проблемою екологічною, яка потребує негайного вирішення.

  Повний опис проекту:

  У медичній практиці, на сьогоднішній день, виділяють близько 300 кишкових і позакишкових глистових інвазій, половина з яких може паразитувати в людині! У групі ризику знаходяться діти молодшого віку, так як вони більше піддані ймовірності контакту з джерелами зараження, у тому числі з тваринними екскрементами, мають нестійкий імунітет.

  Глисти локалізуються в просвіті кишечника (трихоцефальоз, аскаридоз), м’язових структурах, печінці, жовчному міхурі, легенів (парагонимоз), інших органах і тканинах. В процесі своєї життєдіяльності паразитарні черв’яки, крім механічних пошкоджень органів, виділяють ендотоксини, завдаючи шкоди організму продуктами свого метаболізму і розпаду.

  Дослідження доводять, що понад 40% домашніх собак вражені глистами. Адже собака гуляє, підбирає м’ячі та палки з землі, саме в цей час відбувається її враження. Середній пес виробляє близько 100 грамів фекалій на добу, за рік – понад 40 кг, велика собака – у двічі більше. Собачі екскременти, маючи високу хімічну активність повільно розчиняються, що призводить до втрати зелених насаджень на багато років. Відповідно до Наказу МОЗ № 145 «Про затвердження Державних норм та правил утримання територій населених місць» прибирання відходів (їх утилізація) покладається на власників відходів (господарів чи відповідальних). Мало хто розуміє, що власники собак залюбки б прибирали за своїми тваринами, якщо б для цього були створені умови. Пересічні громадяни наполягають на прибиранні екскрементів, не замислюючись, що екскременти не можна кидати в урну для ТПВ.

  Собачі екскременти можуть бути джерелом конфліктів і інфекційних хвороб, їх дійсно необхідно прибирати. Як встановлено в статті 1 Закону про Відходи, небезпечним відходами є відходи, що мають такі фізичні, хімічні, біологічні чи інші небезпечні властивості, які створюють або можуть створити значну небезпеку для навколишнього природного середовища і здоров'я людини та які потребують спеціальних методів і засобів поводження з ними. Собачі екскременти підпадають під це визначення.

  Саме тому тваринні органічні відходи є не лише візуальною, естетичною проблемою чи проблемою виникнення конфліктних ситуацій, а й проблемою екологічною, яка потребує негайного вирішення.

  Проектом передбачається:

  • вирішення проблеми високого ризику зараження тварин та людей небезпечними гельмінтами;
  • вирішення проблеми забруднення дитячих майданчиків;
  • встановлення в мікрорайоні спеціалізованих біокомплексів для збору органічних відходів тварин у кількості 50 одиниць;
  • підписання угод про їх обслуговування, у тому числі – утилізацію відходів;
  • проведення роз’яснювальної роботи серед мешканців мікрорайону про необхідність прибирання за домашніми улюбленцями, у тому числі – завдяки ЗМІ.

  Для впорядкування території навколо будинку чи дитячих майданчиків та забезпечення власників тварин пакетами для прибирання за улюбленцями після вигулу пропонується використовувати конструкції, що фіксується на будь якій вертикальній поверхні, у тому числі на стовп, стіну чи до існуючого смітника.

  Для прибирання будуть використовуватись екологічні пакети, що розпадаються впродовж 3-х років, або паперові, які розпадаються протягом року.

  Втілення проекту в життя дозволить сприяти зростанню здорової нації, значно поліпшить екологічний стан в мікрорайоні, вирішить питання небезпечних відходів. Надасть змогу вирішити візуальну, естетичну проблеми та проблему виникнення конфліктних ситуацій між батьками та власниками тварин.

  Переваги і обґрунтування пропонованого рішення:

  В багатьох європейських країнах передбачені покарання для власників тварин, які вигулюють домашнього улюбленця без спеціального інвентарю. Так у Франції сума штрафу складає 180 євро, в Італії – 100 євро, у Нью-Йорку – 500 доларів, в Англії – до 1 000 фунтів. Враховуючи той факт, що чинним законодавством України не передбачене покарання власникам тварин, реалізація даного проекту значно зменшить ризики дитячих захворювань, дасть можливість вирішити візуальну та естетичну проблеми, проблему виникнення конфліктних ситуацій між батьками та власниками тварин; буде сприяти вихованню відповідальності власників тварин.

  Для кого цей проект:

  В першу чергу, проект направлений на захист дітей від зараження небезпечними гельмінтами, окрім того його реалізація дасть можливість власникам тварин прибирати за своїми улюбленцями, залишаючи наше місто чистим та охайним.

  Ризики / перешкоди у реалізації проекту:

  Відсутні

  Бюджет:

  1) Біопакети вартістю 20000 грн (50 упак по 400 грн/тис грн);

  2) Зоокомплекс вартістю 112500 грн (50 шт по 2250 грн);

  3) Проектні та загальнобудівельні роботи вартістю 80000 грн (1 шт по 80000 грн);

  4) Витрати на роз’яснювальну роботу серед населення, в тому числі друк плакатів, листівок, розміщення інформативних матеріалів в друкованих засобах, проведення факультативних занять з дітьми в ДНЗ №№ 53, 71, ЗОШ №№ 5,7,27 вартістю 145000 грн. (1 шт по 145000 грн);

  5) Витрати на закупівлю патетів та обслуговування зоокомплексів вартістю 90000 грн. (1 шт по 90000 грн);

  6) Резерв на інші непередбачені види робіт, інфляцію, незаплановане подорожчання вартості обладнання та інше вартістю 50000 грн. (1 шт по 50000 грн);

  Загальна вартість: 497500 грн.

Джерело: zhytomyr-budget.e-dem.in.ua

 

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework