Житомирські гриби подавали на стіл королеві Англії

  Після рясних опадів ліси Житомирщини «встелилися» грибами.

  Підприємці вже активно беруть дозволи на заготівлю грибів та ягід. Зокрема, отримано дозволів на білий гриб – 10 тон, гриби лисички понад 40 тон.

  Як правило, у цю пору року переважають білі гриби та краснюки. Також червень «підходящий» місяць для збору підберезників і маслюків. Ростуть вони до початку осені, але грибники люблять «виловлювати» їх саме спочатку літа. До того ж у червні можна знайти літні опеньки та сироїжки.

  Білий гриб мешкає в сосновому змішаному або дубовому лісах. Починає прорізатися крізь опале листя в кінці червня. Білий гриб не виділяє ніякого запаху, тому грибники-початківці сумніваються – а чи їстівний він, цей гриб? Характерні ознаки цього гриба темно-бурий капелюшок, біла ніжка з бурим відтінком і щільна м’якоть. Запах від нього відчувається тільки в сухому вигляді.

  У тінистих лісах з’явилося багато лисичок. От саме цей гриб з «далекої» Житомирщини за переповіданням істориків та науковців свого часу возили до Букінгемського палацу. Лісівники – старожили кажуть, що така практика застосовувалась аж до Чорнобильської катастрофи.

  Лисички — справжні природні цілителі, їх лікувальні властивості знайшли застосування в народній медицині для лікування багатьох захворювань. Варто відмітити, що лікувальні і корисні властивості мають лише сухі гриби, або свіжі, у вигляді настоянок. При тепловій обробці, вище 60 градусів, вони втрачають свої корисні властивості. 

  Їх лікувальні властивості використовуються для профілактики ракових захворювань, печінки, у тому числі гепатиту Б, призупиняють зростання туберкульозної палички.

  Фармацевтичні компанії західних країн, на основі лисичок випускають антигістамінні препарати, використовуючи їх унікальну властивість виганяти з організму глистів, паразитів і знищувати збудників багатьох гнійних захворювань. З них виділяється речовина хіноманноз, яка використовується в чистому вигляді для виготовлення настоянок, або капсул.

  Яскраво — жовте забарвлення грибу надає каротин, якого міститься в грибах велика кількість. Крім того, в них є вітаміни, амінокислоти, мікроелементи і величезна кількість мінералів, які корисні для зору. Вміст міді і цинку у величезній кількості, сприяють виведенню радіонуклідів.

  Ще кажуть, що лисички здатні побороти депресію та безсоння, а також допомогти схуднути!

  Для яких саме потреб використовувала королева Англії наші лисички достеменно невідомо. Однак, переконані, їй смакувало.

Прес-служба Житомирського ОУЛМГ

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework