Послання з минулого, або маловідомі сторінки історії Бердичева

  Вперше ця стаття була опублікована в газеті “Земля Бердичівська” у 2007 році, через деякий час – у мережі Інтернет. Розповідалось у ній про артефакти радянської доби, які були закладені в пам’ятні знаки для наступних поколінь, тобто для нас.

 

  Минули роки. За часи незалежності змінилось усе – ідеологія, країна, самі українці. Тим паче, події останньої революції остаточно розірвали ідеологічний та ментальний зв’язок з тією країною Рад, в якій народилась більшість активних громадян, що проживають у Бердичеві нині. Настав час переглянути статтю 2007 року – змінити акценти та розповісти про описані у ній артефакти не в майбутньому, а в минулому часі.

  Проходить час і вже мало хто пам’ятає про ті скарби, які приховувала земля нашого міста. Ні-ні, не ті, матеріальні, що колись розшукували у підземеллях Бердичева. Які, можливо, і досі чекають своїх першовідкривачів. А скарби духовні, які попередні покоління закладали спеціально для того, щоб їх віднайшли бердичівляни майбуття. І хоча майже всі вони пов’язані з ідеологією та країною, яка припинила своє існування чверть століття тому, цікавим залишається сам факт їх існування. Про них і розповідь.

  Розпочнемо з центру міста. На Соборній площі (яка, до речі, у різні часи мала назву і Майдану червоних інвалідів, і площі Української, і площі Радянської) знаходиться обеліск, що увіковічує пам’ять підпільної комсомольсько-молодіжної організації, яка діяла у місті в роки німецької окупації (нині це одна зі складових частин меморіалу “Слава Героям!”). У 1968 році на мітингу, присвяченому святкуванню 50-річчя ВЛКСМ, під основу обеліска була закладена капсула з рапортом-листом комсомольців 60-х років до комсомольців 2018 року. Принаймні, про це чітко сповіщав напис на мармуровій плиті:“Здесь хранится письмо комсомольцев 60-х годов к комсомольцам 2018 года. г. Бердичев 1968 г.”.

  Але прочитати цей лист вже неможливо. У 2015 році міська влада прийняла рішення щодо спорудження меморіалу, який увіковічуватиме пам’ять про трагічні події, які залишили глибокий слід в історії міста Бердичева: пам’ять про учасників підпільної комсомольсько-молодіжної організації, що діяла в Бердичеві в роки німецької окупації; пам’ять про Героїв Небесної Сотні, які загинули під час Революції гідності (2014); пам’ять про Героїв – захисників України, які загинули в ході Антитерористичної операції (АТО) у 2014-2016 рр. З березня по травень того ж року під час спорудження меморіалу плиту, під якою знаходилась капсула з рапортом-листом, демонтували. Але капсули, яка повинна була тут знаходитись, не знайшли. Вірогідно, вона зникла під час проведення одного з ремонтів пам’ятного знаку, які проводились у попередні роки.

  Йдемо далі. Перед центральним входом до загальноосвітньої школи №15 знаходився пам’ятник В.І. Леніну. Коли у 1961 році у Бердичеві ця школа вводилась у дію, одночасно з її відкриттям перед центральним входом встановили цей пам’ятник. Через два роки комсомольцями школи під пам’ятник була закладена капсула з посланням до учнів-комсомольців майбутнього.

  Цей пам’ятник не оминув Ленінопад — хвиля демонтажів і пошкоджень пам’ятників Володимиру Леніну та іншим комуністичним, радянським політичним діячам ХХ століття, що розпочалася під час Київського Майдану та прокотився Україною у 2013-2014 рр. Так, у ніч з 5 на 6 січня 2014 року невідомі особи за допомогою мотузки звалили скульптуру Леніна з постаменту, вона зазнала значних пошкоджень. Пам’ятник не відновлювали, з часом демонтували і постамент. Чи збереглося послання, нам невідомо.

  У 1971 році на території шкіроб’єднання ім. Ілліча встановили пам’ятник працівникам Бердичівського шкірзаводу, що загинули в роки Великої Вітчизняної війни. Це триступінчатий обеліск з двома плитами, що містять імена 87-и робітників, що загинули на фронтах. Одночасно біля підніжжя кожної плити влаштували ніші. У першій зберігалась священна земля з Малахового кургану, де стояли на смерть захисники Севастополя, у другій – земля з місць боїв за визволення Житомирщини.

  7 квітня 2008 року силами приватних підприємців, які викупили територію збанкрутілого шкіроб’єднання ім. Ілліча, пам’ятний знак загиблим працівникам шкірзаводу було перенесено на нове місце – у сквер ПТУ №12. Але як повідомили виконавці робіт з перенесення, шкатулки з землею під пам’ятним знаком не знайшли. Можливо, робітники шкатулки приховали. А можливо ініціатори перенесення просто не бажали займатись цією справою.

  Аналогічно Бердичеву, такі ж пам’ятки-послання є і в Бердичівському районі. Одна з них – у селі Рея: 1970 року на честь 100-річчя від дня народження тут було встановлено пам’ятник-погруддя В.І. Леніну. У день відкриття під основою пам’ятника заклали пам’ятну капсулу, яка містила звернення до майбутніх поколінь з терміном відкриття у 2017 році – до 100-річчя Великої Жовтневої соціалістичної революції. Хвиля Ленінопаду 2013-2014 років не оминула й цього пам’ятника. Чи збереглася капсула – невідомо.

  Та не всі артефакти радянської доби, подібні описаним у цій статті, остаточно зникли. Є й такі, що зберігаються і нині. Серед них – пам’ятник на території машинобудівного заводу “Прогрес”, на площі Ленінського комсомолу (нині вона має іншу назву). Тут знаходиться меморіал працівникам заводу, що загинули у роки Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр.

  У день відкриття меморіалу 19 грудня 1980 року у підніжжя пам’ятника заклали капсулу з листом-посланням бердичівлянам 2017 року, року 100-річчя Великого Жовтня. До листа додали список авторів і творців пам’ятника, а також список передовиків виробництва, переможців змагання.

  Право закласти капсулу з листом у підніжжя пам’ятника надали переможцям соціалістичного змагання на честь 100-річчя з дня заснування заводу Л.О. Тимощуку і А.П. Пасічнику.

  Цей перелік можна було б продовжити, але збережемо інтригу – вказана дата не за горами. Настане час – почитаємо?

Горобчук А.П. Послання з минулого. // “Земля Бердичівська”, №49 (15637) від 7 грудня 2007 р.

Джерело: berdychiv.in.ua

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework