"Читання" по каменях: як досліджують одне з найбільших єврейських кладовищ України

  Науковці з Росії та Білорусі приїхали в експедицію на Житомирщину. Їх цікавить одне з найбільших в Україні єврейських кладовищ, яке нараховує понад 10 тисяч могил.

 

  Мета наукової експедиції – сформувати карту і каталог цвинтаря, щоб нащадки похованих тут змогли знайти могили пращурів. Як тривають роботи – розповість кореспондент "5 каналу" Юлія Синельникова.

  Щоб прочитати написи на івриті з гранітних плит старовинного кладовища, науковці використовують піну для гоління. Нею заповнюють об’єм літер, щоб їх було краще видно. І так, крок за кроком, розшифровують тексти з надгробків, фотографують їх та документують габарити пам'ятників. Водночас, часто доводиться читати на дотик.

  "Часто для того, щоб прочитати, у пальцях треба мати пам’ять. До цього ти "читаєш" інші камені. Тоді можна зрозуміти за контурами, на дотик певну літеру, яку очима не бачиш, але пальцями відчуваєш. У цьому і наша робота - накопичувати певний досвід", - каже спеціаліст із єврейської епіграфіки Мотол Гордон.

  Дослідники кажуть: пам'ятники переважно гранітні. Це тверда порода, на якій було складно писати. Тому тексти доволі стислі: ім’я похованого, ім'я його батька і дата смерті. На старіших надгробках іноді розповідається, з якого роду похована людина, звідки вона, чим відзначилася за життя.

  У Бердичеві цвинтар цікавий тим, що тут розташовані поховання від початку XIX століття і до 1973-го року.

  "Ми знаходили уже декілька разів дуже цікаві пам’ятники, які булі справжніми історичними відкриттями. До цього ніхто точно не знав про цих історичних постатей, коли вони померли, а про деяких не було відомо, що вони поховані у Бердичеві", - розповідає помічник головного рабина Бердичева Аківа Нємой.

  Тут уже опрацьовано понад 2,5 тисячі пам'ятників, але роботи для науковців ще не на один сезон. Цього року у їхніх планах опрацювати майже 1,5 тисячі надгробків.

  "Нам цікавий цей регіон, бо тут пам’ятники, яких ми не бачили в інших регіонах. Ми зустрічали людей, яким ми допомогли знайти могили предків. Їхні емоції важко описати, це така гарна емоційна віддача у роботі", - запевняє незалежний дослідник єврейської епіграфіки, некрополістики Тома Саламатіна з Санкт-Петербурга.

  Працюючи в експедиції, кажуть дослідники, вони збирають інформацію, яка згодом стане в пригоді науковцям у різних галузях.

Юлія Синільнікова, Віталій Синельников, Житомирська обл., "5 канал"

 

Последнее изменение Вторник, 24/07/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework