Старообрядницька церква Покрова Святої Богородиці в Житомирі. ФОТО

   У 1825 році росіяни старообрядці поморці (беспоповці), що оселились у Житомирі в 20-х роках XIX століття в урочищі Каракулі, купили у місцевого купця Карпельова будинок, в якому організували молебню.

   На іншому березі річки Кокорічанки розташували общинне кладовище.

  Житомирський купець першої гільдії, старообрядець Кипріян Аврамович Ляшков, який був головним підрядником на будівництві Спасо-Преображенського кафедрального собору в Житомирі, домігся дозволу на використання будівельних лісів, розібраних після завершення будівництва собору, як будматеріал для реконструкції та розширення старообрядницької церкви. У 1875 році він дотримав дозвіл імператора Олександра II на пристрій купола над церквою. Того ж року Ляшкова обирають міським головою. У 1884 році отримано дозвіл на будівництво господарських споруд. З будівельних лісів також був прибудований притвор церкви, розширено сам молитовний зал і зведено купол з хрестом восьмикінечної форми (вперше в історії Російської імперії).

  У 1906—1908 роках на кошти громади була побудована школа для дітей старообрядців (зараз — вечірня школа № 1). А в 1914 році була зведена 21 метрова цегляна дзвіниця.[

  Зауважимо, що фото церкви в мережі Фейсбук опублікував краєзнавець Анатолій Магаз.

kd01081814 2

kd01081814 3

Текст: «ВікіпедіЯ»

Фото: Анатолій Магаз, Фейсбук

 

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework