Під час розкопок на Житомирщині знайшли наконечники стріл та металеві накладки з поясів дружинників

  Вже восьмий польовий сезон на базі Житомирської археологічної експедиції Інституту археології НАН України проводиться археологічна практика. Цьогоріч студенти історичного факультету брали участь у дослідженнях пам’яток давньоруського часу в м. Коростень та м. Олевськ.

   Під час проходження практики студенти ознайомились з методикою проведення розкопок та камеральною обробкою знахідок. В м. Коростень були продовжені дослідження на городищі № 1. Було закладено розкоп на посаді городища та виявлені два об’єкти господарського призначення. Серед знахідок переважали фрагменти кераміки, наконечники стріл, металеві накладки з поясів дружинників, - повідомляє прес-центр ЖДУ ім. Івана Франка.

  В м. Олевську працювали дві групи  студентів. За їх активної участі було закінчено дослідження колодязя Х ст., загальна глибина якого склала 11 метрів. Додатково на городищі було закладено розкоп, в якому виявили рештки печі XVII–XVIII ст. Піч лишилася від садиби, яка знаходилася на території городища. Колись вона була прикрашена кахлями, фрагменти яких були виявлені на розвалі споруди.

  Одним із напрямків наукових досліджень експедиції є вивчення стародавнього судноплавства. Вже багато років студенти історичного факультету беруть участь у спорудженні та випробуванні реплік стародавніх суден (копій існуючих колись суден). Не винятком став і нинішній польовий сезон. Було спущено на воду нове судно, зроблене на основі моноксила (довбанка) з нарощеними бортами.

  Не зважаючи на  несприятливі природні умови (кожен день йшов дощ), практика пройшла успішно і подарувала яскраві враження її учасникам.

n 0508183 1

n 0508183 1

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework