×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 657.

Нове житло для військових: чому не працюють конфісковані гроші Януковича?

  Торік за ініціативою президента України Петра Порошенка для військових-контрактників почали будувати «поліпшене» житло: 184 казарми для 23 тисяч військовослужбовців у 21 регіоні України.

  На реалізацію проекту з фонду спецконфіскованих грошей оточення екс-президента Віктора Януковича виділили 2,6 мільярдів гривень. Розпорядником коштів стало Міністерство оборони. Перші тендери провели в травні. Завершити будівництво повинні були до кінця 2018 року. Але понад 20 об'єктів уже відстають від графіка. А Міноборони одну за одною розриває угоди з підрядниками, - про це повідомляє hromadske.ua.

  У Чернігівській області повинні були звести 11 житлових комплексів, три з них — у селищі Гончарівське для майже 400 контрактників ЗСУ з тутешнього військового містечка. Військовим ідея сподобалася, адже наразі вони витрачають частину зарплати на дорогу, оренду кімнати, або тісняться в казармах, передбачених для строковиків.

  Одну з казарм будують згідно з графіком, а от з двома іншими спізнюються. Їх зводить Житомирська компанія «Фаворит Опт». Кожен з підрядів коштує 17 мільйонів гривень. Завершити будівництва підрядник повинен був до грудня 2018-го.

ok 300820136gif

  Вказівник на в'їзді у селище Гончарівське на Житомирщині, де будують «поліпшене» житло для військовослужбовців, 21 серпня 2018 року

ok 300820448f

  Будівництво житлового комплексу для військових у селищі Гончарівське, Житомирська область, 21 серпня 2018 року

   Начальник північного територіального квартирно-експлуатаційного управління ЗСУ Юрій Юрик каже, що на початку серпня мали почати другий поверх, але не встигли зробити навіть першого. До того ж, за його словами, на об’єкті тижнями не працювали люди.Те, що компанія нехтує умовами договору в Міноборони помітили в липні. Тоді ж почали надсилати листи-претензії й виписували забудовнику штрафи: 

  «Згідно з договірними умовами, організацію оштрафували за несвоєчасне виконання графіку. Сплатили штраф, повторно направили претензії зі штрафними санкціями, але, скажімо так, штрафи не дали результатів», — каже Юрик.

  Останній штраф — 7 тисяч гривень — компанія платити відмовилася. 17-го серпня, після тривалих попереджень, Міністерство оборони розірвало договір з підрядником щодо одного з двох будівництв. Але перед цим заплатило 30% передбаченого угодою авансу.

  Тепер компанія повинна відзвітуватися за використані кошти й повернути решту. Відтак Міноборони проведе аудит й оголосить нові торги, що значно затягне процес отримання військовими житла. Заступник начальника головного квартирно-експлуатаційного управління ЗСУ Олександр Чергінець певен, що краще припиняти відносини з недобросовісними підрядниками на початку роботи:

  «Після розірвання договорів, на проведення повторної процедури закупівель минає від півтора до двох місяців. Але краще одразу втратити цей час, ніж вірити черговим обіцянкам. Умови контракту прописані достатньо жорстко, що дає можливість Міністерству оборони в односторонньому порядку розривати угоди, знімати зобов’язання».

Громадське звернулося за коментарем до директора компанії «Фаворит Опт» Миколи Козачка. Жодних порушень у своїх діях компанія не вбачає.

  Проти компанії «Фаворит-Опт» уже порушували кримінальне провадження — щодо невиконання ремонтних робіт в опорній школі Донеччини. Фірма належить приватному акціонерному товариству «Фаворит Компані». Саме воно порекомендувало Міноборони «Фаворит-Опт».Власники «Фаворит Компані» — дружина, сестра та батько народного депутата Борислава Розенблата.

  Сам депутат до 2015-го року був заступником голови правління «Фаворит Компані» Ружени Ляшенко. У 2015-му році вона балотувалася до Житомирської міськради від БПП. Чоловік Ружени — заступник начальника  відділу управління карного розшуку поліції в Житомирській області.

  Ми звернулися до народного депутата з проханням прокоментувати роботу компанії  «Фаворит Опт» у Гончарівському, але депутат заявив, що не має стосунку до компанії й не стежить за її діяльністю.

  Після розірвання договору з «Фаворит Опт» робітників компанії почали частіше помічати на будівництві. У Міністерстві оборони певні, що таким чином ті намагаються відпрацювати отриманий аванс, аби не повертати кошти до бюджету.

  «Що більше вони відпрацюють, то менше повертатимуть до державного бюджету. От вони закупили цеглу, але ми зарахуємо її лише коли вона буде в роботі. Це тепер в їхніх інтересах», — кажуть у міністерстві.

  Техніка на об’єкті  чернігівська, а отже орендована. Юристи пояснюють — це свідчить про неточну інформацію, внесену в тендерну документацію. У ній «Фаворит Опт» зазначали, що мають достатньо власного обладнання.

ok 3008201853gif

Будівництво житлового комплексу для військових у селищі Гончарівське, Житомирська область, 21 серпня 2018 року

  Прораби, які працюють на будівництві в Гончарівському, розповідають, що на «Фаворит-Опт» їх найняли лише місяць тому. Причина затримки будівництва, за їхніми словами, в нестачі робітників. Вони не йдуть сюди працювати через низьку зарплату — 10 тисяч гривень.

  За даними Міністерства оборони, на час виходу матеріалу вони уже розірвали 4 договори з трьома підрядними організаціям, які будують нове житло для військових: «Фаворит-Опт», «Перша будівельна монтажна група» і «БМС-БУД». Іще 10 договорів планують розірвати найближчим часом. 

Джерело: hromadske.ua

Новини Житомира

 

 

 

Последнее изменение Пятница, 31/08/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework