×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 657.

На Житомирщині археологи обстежують історико-археологічні старожитності. ФОТО

  16 – 17 серпня 2018 р. відділ досліджень КЗ “Житомирський обласний краєзнавчий музей” долучився до експедиції Інституту археології НАН України і спільно провели роботи по обстеженню історико-археологічних старожитностей на території Олевського району.

  Протягом двох спекотних днів було обстежено території і околиці 5 населених пунктів, оглянуті пам’ятки різних історичних періодів, - про це повідомляє група  Житомирський обласний краєзнавчий музей у Фейсбук.

  Значний інтерес представляє група стоянок доби мезоліту-неоліту, розташованих на околицях с. Рудня-Озерянська вздовж західного побережжя озера Корма, яке всохло і перетворилося на доволі велике торфовище. У давні часи ця місцевість приваблювала первісних мисливців і рибалок.

  Тут, на піщаних пагорбах, території яких місцями нагадують пустелю (Рис. 1), зібрані крем’яні знаряддя праці, пластинки, відщепи, а також уламки неолітичного посуду з домішками рослин у глині та прикрашених характерним для того часу орнаментом (Рис. 2). 

ok 3108101025ok 310889
  Поблизу сіл Перга та Юрове оглянуті стоянки мезолітичної доби, мешканці яких володіли секретами обробки і виготовлення знарядь праці з нетрадиційних матеріалів, таких як кварц. Їх у 1928 р. відкрив завідувач археологічного відділу Волинського центрального науково-дослідного музею (нині Житомирський обласний краєзнавчий музей) І.Ф. Левицький. 
  На території с. Лопатичі та східній околиці с. Зубковичі, обстежені кургани епохи бронзи і рештки курганного могильника періоду Київської Русі (Рис. 3).

ok 31085454
  На теренах Олевського краю вдалося відшукати інші не менш цікаві пам’ятки минулого. Зокрема, в дерев’яному храмі в центральній частині с. Зубковичі, місцевий священик показав нам чавунний дзвін, який мешканцям вдалося сховати і вберегти в буремні часи боротьби з релігією та індустріалізації від занадто завзятих активістів. На його нижньому полі можна побачити напис, який засвідчує, що цей дзвін було виготовлено у Підлубецькій Рудні у березні 1848 року. У верхньому полі, над написом, збереглося й зображення святого (Рис. 4).

ok 31082446

  Під час обстеження кладовищ на територіях і околицях сіл Рудня Озерянська, Лопатичі та Перга, серед чисельних могил ХІХ – ХХ ст. вдалося відшукати з десяток кам’яних хрестів різних форм, із зображеннями і без них.

  На одному із хрестів, який виявлено на території старовинного кладовища поблизу церкви в с. Лопатичі, крім написів, спостерігається вирізьблене зображення чотирикінцевого хреста на одноступінчастій голгофі з перехрещеними кістками в середині (Рис. 5-6).

ok 3108180805ok 31088585

  Поряд з реліктами сивої давнини де-не-де зустрічаються рештки оборонних споруд періоду Другої світової війни. Один з більш-менш збережених дотів виявлено у західній частині штучної водойми, утвореної на місці колишнього піщаного кар’єру на північній околиці с. Рудня-Озерянська (Рис. 7).

ok 31087478gif

Старший науковий співробітник 
відділу досліджень музею О.О. Тарабукін

Новини Житомира

 

 

Последнее изменение Пятница, 31/08/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework