Звягельчанка про життя у Швеції: Майже вся нерухомість в кредиті. На сьогодні ставка по кредиту підвищилася і становить біля 2% річних.

  Сьогодні – розмова з дівчиною, для якої Новоград-Волинський асоціюється зі школою, а Королівство Швеція – з родиною, домівкою, життям.

   Найкраще співрозмовницю характеризують два слова: "життєвий підприємець". Знаходитися в русі, ставити плани і виконувати їх, вирішувати глобальні і дрібні проблеми, перемагати сьогодні, щоб завтра знову вступити в бій. При цьому вона не бажає трон і корону! Адже, що може бути краще за роль мотиватора, який гуртує команду, надихає тих, з ким разом рухаєшся в потрібному напрямку – хай навіть на півкроку, але вперед? Novograd.city пропонує розповідь та щирі вітання звягельчанам від Олени Бум.

  Однією з головних принад Швеції є надання людині можливостей жити рівноцінно з іншими, незалежно від заробітку чи в 40 000 чи в 12 000 крон.

  Загалом, середня зарплатня 1500 Євро (грубо 1 Євро біля 10 шведських крон).

  Про ціни в Швеції

  Бензин А-95 та дизельне пальне майже не різняться у вартості і становлять 1 л – 1,5 Євро.

  Практично всі автобуси електричні, вартість квитка на 1,5 години – 3,5 Євро. Купується через Інтернет, телефон, смс, мобільний додаток, або в самому транспортному засобі за допомогою банківської картки чи інших пристроїв без використання готівки. Що цікаво, за час використання купленого квитка ви можете змінити скільки завгодно автобусних маршрутів. Міжміські маршрути – 1,5 години – 10 Євро. При швидкому вирішенні власних справ у іншому місті, за цим самим квитком ви можете повернутися назад, навіть якщо в дорозі час дії квитка вичерпається, доплачувати вже не потрібно.

  Молоко 1 л від 0,8 до 1,5 Євро.

  Хліб на заквасці – в середньому 2,5 Євро. Є і за 1 Євро. Вибір величезний.

  Філіжанка кави, як і морозиво від 1 Євро.

  Якщо ви зголодніли і шукаєте нашу звичайну столову – шукайте тайський ресторанчик. В час ланчу, який триває з 11:30 приблизно до 14:00 ви заплатите 13,5 Євро, а скуштувати зможете стільки, скільки дозволить ваш шлунок і совість. Де ж, як не в Швеції, діяти правилу шведського столу?!

n 0309181 1

  Харчування в школах безкоштовне!

  Вечеря – досить дороге задоволення. Краще, хай вороги вечеряють і йдуть по світу з торбами. Адже в ресторанчику одна страва стартує від 20 Євро, бокал вина – від 10 Євро.

  Для тих, хто вміє аналізувати і економити, справжнім подарунком стануть постійні акції в магазинах. При цьому вони дійсно дають реальну знижку на якісний товар! Тобто, на 20-30 доларів реально купити 3-4 пакети їжі на тиждень для родини, де будуть і м’ясо, і молоко, сир, масло, сосиски і все інше. Наприклад, при правильній побудові маршруту по магазинах, що пропонують акційні товари, без проблем можна одягнути двох дітей на сезон осінь-зима за 100 Євро (куртки, кофти, кросівки і т.п.).

  Справжнє захоплення викликає захист прав споживачів. Якщо у вас протягом гарантійного терміну (який вказується в чеку) зламалася куплена річ, продавець без зайвих розмов і образ заміняє товар або повертає повну його вартість.

  На моє питання, яке улюблене блюдо шведів, Олена відповіла – тайська кухня… зважаючи на кількість відкритих у місті ресторанчиків. 

  Традиційна ж шведська їжа масово з’являється в крамницях на Різдвяні свята. Полиці окуповані рибою, хинкою (різдвяна шинка), спеціальні соуси, сосиски, м’ясні кульки, кривавий пудинг.

  Приємно, що українські продукти не пасуть задніх, в магазинах можна купити широкий асортимент з лейбою "Made in Ukraine".

  Комунальні послуги "дорогі": за трикімнатну квартиру мінімум біля 30 Євро/місяць (електроенергія, вода, опалення, газ відсутній – все на електроенергії), будинок мінімум біля 100 Євро/місяць.

  Що цікаво, якщо у вашій хаті просто є телевізор (від одного до декількох), то не залежно від того – дивитеся ви його чи ні, сплатіть будь-ласка щокварталу 60 Євро.

  При цьому вартість зомбоящика в магазині становить біля 500 Євро.

  Вартість купівлі двокімнатної квартири в залежності від багатьох факторів може коливатися від 300 тис. до 3 млн. шведських крон.

  Майже вся нерухомість в кредиті. На сьогодні ставка по кредиту підвищилася і становить біля 2% річних.

  Дуже популярні "ланцюжкові" будиночки – це коли ліворуч і праворуч до стін вашої оселі притулилися хатинки сусідів, і так – короткою чи довгою стрічкою. Проте, це не виглядає шеренгою різнокаліберних тортів зі всіма кольорами веселки. Архітектурні вимоги надзвичайно жорсткі: якщо прописано, що будинок має бути салатового кольору, а парканчик перед ним білого, то жодна зміна вашого настрою, матеріального стану чи світогляду не зможуть змінити затверджені норми.

  Здача житла в оренду – фактично монополізована державою. Орендна плата двокімнатної квартири обійдеться мінімум в 500 Євро (щоправда, включно з водою та електроенергією). В той же час, квартира в Гьотебурзі (третє за величиною місто Королівства) обійдеться мінімум в 700 Євро.

  Інформація для поціновувачів хильнути зайвого

  У Швеції Вам буде складно. Мало того, що градусні напої продаються у спеціалізованих магазинах, так ще й ціни не дозволяють розперезатися. До прикладу: пиво 0,33л – від 2 Євро, десертне червоне напівсухе вино 0,75 – 10 Євро, шампанське – 40 Євро. Є наші вітчизняні бренди "Хортиця", "Nemiroff", але ціни не простягнуть руку допомоги спраглій душі.

 Як же тоді шведи відпочивають та розважаються?

  Клуби – у великих містах працюють лише декілька днів на тиждень: зазвичай, це четвер, п’ятниця, субота. Варіант "посидіти десь" в понеділок – хіба що паб, в якому ви можете поспілкуватися за бокалом вина і розійтися по хатах.

  Взагалі похмілля – це не привід пропускати роботи. Тому відчайдушні гуляки переносять свої пекельні плани на п’ятницю та суботу.

  В неділю, всі налаштовуються на початок робочого тижня: дивляться телевізор, беруть в прокаті нові фільми, завдяки прогресу – новинки кіноіндустрії дивляться он-лайн або скачують на комп’ютер (при цьому завжди – це платні сайти, адже використовувати піратські копії – це не правильно).

  Кінотеатри починають працювати з 14:00. Каси відчиняються за півгодини. Більшість квитків купується заздалегідь в Інтернеті. Зали досить невеликі – на 60-80 чоловік. Іноді трапляється, що на сеанс приходить 1-2 людини і в гордовитій самотності споглядає фільм.

  Олена полюбляє з родиною бувати на Північному морі, яке, не зважаючи на свою назву, дарує шовковисту м’якість пареного молока і кришталеву прозорість води. Море не глибоке, можеш пройти сотні метрів не заглиблюючись вище поясу. Видовищно дивляться динамічні віндсерфери, які пролітають різнокольоровими чи то крилами, чи то плавниками над поверхнею моря.

  У відпустку, яка триває в середньому 30 днів, шведи зазвичай виїздять за межі країни. Улюблені напрямки – Іспанія, Португалія, Таїланд.

 
   Буденність громадян Королівства досить чітка та прогнозована. Робочий день багатьох шведів розпочинається о 7:00 ранку. Відповідно, вдома прогрівають організм після нічних сновидінь кавою, на роботі мають паузу для більш ретельного сніданку, ланч з 12:00 до 13:00, вечеря після роботи біля 18:00, далі – легкі вечірні закуски перед телевізором. Лягають спати біля 21:00-22:00.

  Лише погодні пейзажі змінюються за вікном та іноді Північне сяйво виблискує на горизонті.

  Листопад – найтемніший місяць в Королівстві

  Йдуть дощі, хоча все довкола гарно освітлюється, проте сум іноді залазить всередину. Взагалі, міські дороги в ночі освітлені. За межами населених пунктів траса відділяється від лісів сітковим забором (турбуються про безпеку як диких звірів, так і автомобілістів). Чудова люмінесцентна розмітка дозволяє орієнтуватися в просторі. До того ж досить часто зимою, коли снігом замітаються стовпчики, на узбіччі виставляються "рефлекси" – спеціальні палки зі світловідбивною фарбою, щоб позначати узбіччя.

  За депресивним, останнім місяцем осені приходить наповнений очікуваннями чудес – грудень. З’являється різдвяна ілюмінація, над головою водять хороводи веселі сніжинки, ніздрі лоскочуть аромати ванілі, випічки та інших цікавих солодощів. Проходячи повз будинки, вас дивуватимуть неймовірні фігури сніговиків, оленів, Санта Клаусів, гномів та інших казкових атрибутів свята, які не ховаються за височенними глухими парканами, оскільки шведи не звикли боятися очей сусідів та перехожих.

  Досить цікавим є святкування Дня святої Люсії (13 грудня). В школах проводять конкурс, обираючи дівчину, яка представлятиме постать святої. Всі одягають білі довгі сорочки і своєрідним "паровозиком" йдуть до церкви. У героїні на голові вінок і запалені свічки. При цьому, якщо у маленьких дівчаток у волоссі електрична ілюмінація, то у дорослих – "живий" вогонь. Щоб добити мої перестороги щодо техніки безпеки, Лєна розповіла про випадок, коли героїню свята поставили на пліт і з запаленими свічками у волоссі переправили через басейн (можливо, і наша традиція стрибати на Купала через вогнища у деяких іноземців викликає ступор і хитання з осудом головою).

  Взагалі новорічні свята тривають до 13-го січня. При цьому 6-те і 13-те січня вважаються особливими днями, і називаються відповідно – 13-й і 21-й День Різдва.

  Досить цікавою є думка Олени щодо релігії: будь-який шлях людини до Бога, яким він ділиться з оточуючими повинен нести світлу емоцію, це щастя, яким Ви ділитеся з іншими людьми без нав’язування своєї волі і переконань. А хіба можна нав’язувати щастя? Якщо радістю безкоштовно діляться, то бажаючий просто приймає її.

  Для українців виглядатиме фантастичною казкою турбота держави в особі чиновників комуни (себто однієї з 290 територіальних громад, на які поділена Швеція) за громадянами у яких виникли проблеми і вони потребують соціального захисту. Весь прожитковий мінімум оплачується комуною: квартплата, спожита електроенергія, автобусна картка, виплачується щомісячна допомога на їжу та одяг (купувати одяг щомісяця – це правильно і нормально). Поряд з цим, якщо ви стаєте на соціальне забезпечення у вашій власності не повинно бути автомобіля, житла, акцій чи інших майнових прав. Велосипед же  можна мати. В деяких комунах навіть виплачується до половини вартості придбаного двоколісного друга – адже таким чином ви долучаєтеся до збереження екології!

  Цього року в Швеції вперше за останні 100 років неймовірна спека. Горів ліс. Такого взагалі не було! До такого не були готові – вигоріли 100 га лісу. Прилітали на допомогу спеціальні літаки з Франції та Польщі.

  Шведи принципово будують дерев’яні будинки. Житла згідно архітектурних планів розташовані в приємних зелених зонах, які ні в якому разі не можна вирубати. Хата в лісі. Приємно і екологічно! Але, коли в колодязі не було води, а вогонь знищував засохлі дерева, то багато хто брався з розпачу за голову.

n 0309181 3

  Тема сміття – окремий блок нашої розмови

  Королівство Швеція настільки ефективно справляється з продуктами життєдіяльності своїх громадян, що навіть взялася допомагати сусідам у вирішенні цієї проблеми.

  Як же побудований трафік непотребу від сміттєвого відра до переробного заводу? І скільки цих самих відер в залежності від типу сміття виставляється в помешканні?

  Звичайно, що непотріб ви можете не розділяти, як це зазвичай і роблять в Україні. Але така забаганка коштуватиме для вас біля 300 Євро на рік. В основному, шведи сортують сміття, як мінімум на харчові залишки, папір, скло, пластик і т.д. І якщо в Україні здача макулатури і скла – це додаткові копійки до сімейного бюджету, то в Швеції – це все на безкоштовній основі. Тому, що берегти екологію і любити Природу – вище егоїстичних зисків. Для тих, хто не виховав почуття любові та вдячності до оточуючого середовища, на допомогу прийдуть тарифи за вивезення сміття. Якщо ви робите ремонт і з’явилося будівельне сміття,  на допомогу прийде спеціалізована компанія з утилізації, вартість оренди і вивезення контейнера, в який протягом півтора тижня пакували бетонні, цегляні та дерев’яні відходи, становитиме 2000 (дві тисячі) Євро.

  В Королівстві сміття – високоліквідний товар. Місто в якому мешкає Олена, практично повністю опалюється сміттєспалювальним заводом. На моє занепокоєння здоров’ям мешканців (пригадуючи жахливі діагнози киян – сусідів подібного утилізаційного виробництва), моя співрозмовниця заспокоїла, наступними словами: "Якщо шведи дають на щось гарантію, воно гарантовано відпрацює свій термін".

  Водоканал міста ретельно очищає все, що мешканці спустили в каналізацію. Навіть діє музей, в якому все ретельно показано і описано. Проводять екскурсію школярам, які з дитинства усвідомлюють, що скинуте сьогодні в каналізаційну трубу завтра може повернутися до тебе по водопровідній трубі.

  Самі батьки сприяють відповідальному ставленню дітей до екології. Іноді можна почути такий діалог:

  – Сину (доню), навіщо ти кинув папірець? Підніми і віднеси, онде урна.

  – Але ж, мамо, ось хтось теж кинув обгортку.

  – А ти свою прибери. І, якщо не складно, забери і викинь чуже.

  Діє правило: Я живу в цьому світі! Навіщо мені його забруднювати?!

  Шведська мова досить легка: уявіть як воркують між собою закохані голуби – і Ви матимете уявлення на що вона схожа. Варто лише прийняти її і не заморочуватися в логічному розмірковуванні щодо побудови фраз.

  При цьому, Олена з вдячністю згадує Марію Семенівну Лісову – класного керівника і вчителя гімназії з англійської мови. Завдяки її старанням учениця змогла отримати гідну базу знань з мови Туманного Альбіону.

  До речі, в Швеції є таке поняття, як вивчення материнської мови. Тобто, коли етнічно один з батьків належить до іншої нації, діти мають право вчити додатково мову своїх предків. Коли в школі гуртується група з п’яти і більше бажаючих – запрошують вчителя відповідної мови. Якщо бажаючих вчити потрібну материнську мову в даному навчальному закладі менше необхідного мінімуму, вашій дитині до п’ятого класу забезпечуватимуть фінансування таксі до іншої школи міста, де є відповідні діючи групи. Окрім морального задоволення від вивчення мови своїх бабусь і прабабусь, далі це стає додатковим плюсом при поступленні у вищі навчальні заклади.

  Під час навчання учні та студенти не користуються улюбленими у нас "шпаргалками»" І діє не стільки страх бути відчисленим, скільки сором перед викладачами і сокурсниками.

  Не бажаєш здобувати знання? Не ходи на заняття! Ніхто тебе тут не тримає. Але якщо прийшов вчитися – то вже вчися.

  В Королівстві Швеція соромно, коли людина не працює. Так, принцеса Мадлен, яка є третьою і молодшою дитиною короля Карла XVI Густава і королеви Сільвії та займає сьоме місце в лінії спадкоємства на трон, замість безтурботного життя "золотої молоді" працювала з дітьми за дорученнями ЮНІСЕФ та… є сержантом ВДВ!

  Багато розмов лаштуються навколо того, де працює співрозмовник, чи гідні умови (освітлення, повітря, начальник). Про рівень зарплати ніхто ні в кого не запитує. Коректно цікавляться: "Ти задоволений оплатою своєї праці?". Роботодавці цінують досвідчених спеціалістів, статус і оплата праці яких позитивно змінюються з кількістю якісно відпрацьованих годин. Цікаво, що система торгово-кредитних відносин дуже тісно переплетена зі статусом і стабільністю надходження та фіксації заробітної плати покупця. Відповідно, працівникам вигідно отримувати чисті заробітні плати, які дають змогу отримувати вигідні умови при оформленні кредитних покупок.

  Олена шанує і позитивно відгукується про компанію, що займається будівництвом та ремонтом та з якою тісно переплелося її життя "Allbygg Scandinavia AB"

  Одним з плюсів роботи в шведській компанії є забезпечення співробітників членськими картками в спортивний клуб, басейн, абощо. При цьому, якщо за рахунок фірми закуплені картки на відвідини спортивної секції, то вони надаються абсолютно всім співробітникам. Тобто немає касти обраних: це лише для директора і його секретарки, це лише для менеджерів або ІТР, ну а це вам дірявий м’ячик з тирсою – буцайте, займайтеся спортом.

  В ряді компаній є власні спортзали, сауни, басейни відкриті для кожного працівника.

  Шведи всім серцем щиро вболівають за власну збірну з футболу – дні проведення змагань нагадують якесь державне свято. Також, в повазі великий та малий теніс, хокей, фігурне катання. Біг – навіть не вважається спортом, це сама собою зрозуміла частина життя. Прогулянки – перед сном, з родиною, з собакою, просто так.

  Здоров’я нації – це дуже важливо

  Цікава система охорони здоров’я країни. Медицина для дітей безкоштовна. Тобто прийом у лікаря, лікування та медикаменти (обов’язково за рецептом) безкоштовно отримуєш або забираєш в аптеці. Самолікуванням займатися дорого. Без рецепту звичайні ліки продаються (проте не антибіотики). Як показує практика, з дітьми ідея виявилася правильною. Адже багато батьків губили здоров'я дитини, бездумно напихаючи їх пігулками. А тут дешевше прийти до лікаря! Навіть звичайний парацетамол в одній і тій самій аптеці буде безкоштовним за рецептом для дітей і платним, якщо будете брати за власною ініціативою.

  Для дорослих прийом у лікаря платний, але до певної суми в рік. Максимум сплачуєте 1200 крон, якщо часто ходите до лікаря, а так – один прийом коштує 100 крон. Медикаменти для дорослих платні, але до певної суми, потім копійки сплачуєте, щось на кшталт 10% від вартості.

  Коли виникає необхідність лягти в лікарню, то це буде коштувати 80 крон на день, але це окрема палата з телевізором і туалетом. В цю ж суму входить і вартість операції, їжі та медикаментів!

  В пологовому будинку в палаті обов’язково є спеціальне ліжко для щасливих татусів. Проте в мед закладі породіллі довго не затримуються – максимум три дні.

  Хворих на рак лікують безкоштовно.

 Свого часу був період, коли лікарів набирали з різних країн без необхідного шведського перенавчання. Проте, вчасно зрозуміли хибність такої ідеї і сьогодні лікар-іноземець повинен скласти іспит на підтвердження власного диплому та кваліфікації.

  Один з варіантів сучасних реалій українця – виїхати за кордон. Чи можна засуджувати громадянина, боротьба якого за позитивні зміни в суспільстві зайшли в глухий кут, а виживання власної родини висунулося на перший план? Відповідь очевидна.

  Звичайно,що мовний бар’єр, законодавство, культурні відмінності грають не на користь емігрантів. З іншого боку, підтримка життєдіяльності родини, інвестиції, здобуття навичок працювати якісно за світовими стандартами, банально – навчитися жити по людські – стають визначальним фактором пошуку роботи за кордоном.

  Швеція потребує розумних людей, здатних створювати, придумувати, конструювати.

  При цьому в пошані сантехніки, електрики, столярі зі знанням англійської мови, які дуже гідно заробляють. Багато цікавих пропозицій шведські компанії розміщують на відповідному сайті.

  Порівнюючи шведів і українців, ми дійшли згоди, що в загальнолюдському, планетарному масштабі ми не так вже сильно різнимося один від одного. Звичайно, що побут багато в чому визначає свідомість людини. І якщо більш м’які, тепличні умови Королівства Швеції дозволяють громадянину відчувати себе Людиною в повному сенсі цього слова, то жорсткі умови України, в яких наші співвітчизники знаходяться між молотом і ковадлом, гартують справжніх стійких бійців з тих, хто вижив і не зламався.

  Сприятливі умови 70-80х років, коли стрімко розвивалася економіка, в сьогоднішньому глобалізованому світі грають злий жарт з непідготовленими до нестабільних умов людьми.

  На моє питання, чи реально українцям розпочати рух до соціально-економічного рівня шведів і з чого його розпочати, Олена відповіла двома приказками: "Один в полі не воїн", але поряд з цим "Без краплини не було би моря". Отже, хай повільно і важко, якщо одна людина почне змінювати себе і простір навколо в позитивному напрямку, то споглядаючи його прогрес і інші розпочнуть діяти відповідно. Все питання критичної маси, правильної і справедливої ідеї навколо якої люди почнуть об’єднуватися.

 

Володимир Кучинський, novograd.city

 
 
 
 

 

Последнее изменение Понедельник, 03/09/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework