Комунальний МРТ знову працює, але поки що в тестовому режимі

  Чимало жителів області не на жарт стурбовані тим, що з кінця травня в Житомирській обласній лікарні не працював комунальний МРТ, хоча черга на дослідження становить вже близько трьох місяців.

 

  Коли ж знову запрацює МРТ? Про це запитали головного лікаря Житомирської обласної лікарні Богдана Леськіва, який одразу повідомив гарну новину: апарат вже полагодили і відразу після свят запустили, однак поки що він працює тільки в тестовому режимі. Як з'ясувалося, це вже друга спроба його запустити в роботу після багатоетапного ремонту, який нагадує нервовий серіал, - пише exo.net.ua.

  ЧОМУ ЗУПИНИВСЯ АПАРАТ?

  - Магнітно-резонансний томограф фірми "Philips" працював цілодобо з серпня 2015 року, але в кінці травня нинішнього року несподівано зупинився, - розповідає Богдан Богданович. - Хоча його специфіка полягає в тому, що ні вимкнути, ні зупинити його неможливо - апарат має працювати і вдень, і вночі. Завдяки багатьом рівням захисту зовнішнє втручання до цього приладу будь-кого неможливе. Ми одразу ж викликали сервісну службу з Києва. Спеціалісти зняли блок і забрали на тестування і детальне вивчення до сервісної служби. Як невдовзі з'ясувалося, у блоці згоріли два транзистори. Оскільки такі транзистори на території України знайти неможливо, їх замовили за кордоном. Десь за 4 тижні транзистори поступили, спеціалісти сервісної служби їх поставили на блок і в кінці червня привезли до нас і встановили на апарат. Після успішного тестування апарат знову запрацював. Але не надовго - буквально через дві зміни він знову зупинився. Ми викликали сервісну службу. Вони вдруге забрали блок на тестування, і виявилося, що з ладу вийшли деякі деталі. Ці деталі знову замовили за кордоном. І от перед Днем незалежності спеціалісти сервісної служби привезли відремонтований блок і вдруге встановили. Апарат поки що працює в тестовому режимі. Маємо надію, що цього разу прилад буде працювати як слід. 

  За словами Богдана Богдановича, було ще декілька варіантів щодо ремонту апарата. Можна було купити новий блок, але це б коштувало 65 тисяч євро, тобто близько двох мільйонів гривень! Ще один варіант - зробити ремонт блоку на самій фірмі "Philips". Але вони встановили передоплату в сумі 10 тисяч євро, а остаточну суму послуги мали виставити за фактом зробленого ремонту, крім того, строк ремонту становив шість місяців. Зрозуміло, що ні другий, ні третій багатовартісні й тривалі варіанти не підходили, тому керівництво лікарні вирішило скористатися послугами сервісної служби. 

  «ЧЕРГА НА ОБСТЕЖЕННЯ МРТ ШТУЧНА»

  На запитання журналіста "Эхо", скільки пацієнтів за рік проходить дослідження на МРТ і чому така велика черга, Богдан Богданович відповів наступне. 

  - За рік близько 10 тисяч жителів області проходять обстеження на комунальному МРТ і вдень, і вночі, тому що апарат працює цілодобово. Черга до поломки апарату становила 2,5-3 місяці. Мова йде про планових пацієнтів, а ті, хто потребує невідкладної допомоги, звісно, йдуть поза чергою. Але, на мій погляд, черга є штучною, тому що є багато методів діагностики, які дають можливість поставити діагноз і без МРТ. Наприклад, якщо артроз колінного суглоба, то можна зробити УЗД та рентген (до речі, у нас в лікарні стоїть сучасний цифровий рентгенівський апарат), і цього буде достатньо для точного діагнозу. Але населення вважає: якщо обстеження безплатне, то треба обстежитися з голови до п'ят. Ми не можемо відмовити пацієнту, який прийшов з направленням, тому й створюється черга. У нас, наприклад, є пацієнт, який постійно вимагає направлення у лікарів і робить МРТ. Він, його дружина та син за один рік пройшли 18 разів обстеження по 21 зоні (!). А коли лікарі говорили йому, що можна обійтися без МРТ, він погрожував скаргами до прокуратури і всіх існуючих інстанцій.

  - Напевне, коли Національна служба здоров'я визначить гарантований перелік надання медичної допомоги і гроші дійсно "підуть за пацієнтом", обстеження на МРТ або будь-яке інше обстеження буде проводитися відповідно до клінічних протоколів, затверджених МОЗ України, або Європейських протоколів, згідно з якими пацієнти зможуть отримати цю медичну послугу за кошти Національної служби здоров'я, - зазначив головний лікар.

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework