На Житомирщині виявлено незаконний видобуток піску

  Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Житомирської області встановлено, що поблизу с. Городище Черняхівського району (Високівська ОТГ) проводяться земляні роботи з видобутку піску та з подальшим його переміщенням за межі району. 

 

  На чотирьох земельних ділянках сільськогосподарського призначення площею по 2 га із цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, що перебувають у власності громадян, під виглядом рекультивації порушених земель загальною площею 8 га проводяться роботи з видобутку корисної копалини місцевого значення – піску промисловим способом. 

  Так, 20 серпня поточного року в присутності слідчо-оперативної групи підрозділу ГУНП в Житомирській області проведено обстеження земель, де виявлено, що проведеними земляними роботами знято ґрунтовий покрив (родючий шар ґрунту) та утворено котлован орієнтовними розмірами 73 м х 84 м, глибина, якого досягає 3 метрів, площа порушених земель на момент обстеження орієнтовно складає 0,6205 га. Окрім того, під час здійснення обстеження земляні роботи з видобування піщаної грунтосуміші та її вивезення не припинялись. 

  Представником власників земельних ділянок надано для ознайомлення Робочий проект рекультивації порушених земель та заходів щодо охорони навколишнього середовища на ділянці розташованої в межах земель Городищенської сільської ради Черняхівського району Житомирської області, що передбачає проведення робіт з відновлення земель на чотирьох земельних ділянках сільськогосподарського призначення із цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства загальною площею 8 га. Будь-яких інших дозвільних та проектних документів не представлено. При цьому необхідно виділити, що представлений робочий проект не містив жодних матеріалів ґрунтових обстежень, що підтверджують необхідність проведення технічної рекультивації земель та будь - яких походжень компетентних органів. 

  Зі слів мешканців села Городище піщану грунтосуміш за допомогою спецтехніки з поля вивозить будівельна організація «Sinohydro Corporation Limited» для реконструкції Північної дороги м. Житомир по трасі
М-06 Київ-Чоп (зі сторони села Вереси Житомирського району). 

  Інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Житомирської області повторними виїздами на місце здійснення незаконного видобутку піску (31.08.2018 та 04.09.2018) встановлено, що проведення земляних робіт продовжується, площа порушених земель збільшується (складає 4,92 га), глибина виїмки досягає близько 6 метрів.

  Також, необхідно зазначити, за наслідками проведених робіт існує загроза порушення гідрологічного режиму земель, що може в подальшому спричинити всихання лісових насаджень, що межують із місцем незаконного видобутку корисних копалин місцевого значення-піску.

  З метою негайного припинення порушення вимог природоохоронного законодавства Державною екологічною інспекцією у Житомирській області 06.09.2018 року матеріали направлені до Коростишівського відділу поліції ГУПН в Житомирській області для вжиття заходів реагування в межах компетенції, усунення негативних наслідків, які відбулись в результаті незаконних дій, пов’язаних із видобутком корисної копалини, забезпечення стягнення завданої шкоди, зокрема щодо накладання арешту на техніку (екскаватори, самоскиди, навантажувачі та ін.) та залучення до проведення слідчих дій пов’язаних із встановленням площі порушених земель, об’єму незаконно добутих надр, спеціалістів Державної екологічної інспекції, Держгеокадастру, науково-дослідних та експертних установ.

  Необхідно повідомити, що забороняється провадження господарської діяльності, інші втручання в природне середовище та ландшафти, у тому числі видобування корисних копалин, якщо не забезпечено в повному обсязі додержання екологічних умов, передбачених у висновку з оцінки впливу на довкілля. Відсутність такого висновку з оцінки впливу на довкілля є порушення вимог Закону України «Про Перелік документів дозвільного характеру в сфері господарської діяльності».

n 0709184 1

Державна екологічна інспекція у Житомирській області

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework