У війни буває жіноче обличчя: Розповідь про легендарну медсестру Сабіну Галицьку

  Переконання, що служити в армії і захищати свою країну можуть тільки чоловіки, стає застарілим стереотипом. Під час військових дій на Сході України служити до лав ЗСУ пішло безліч жінок, переставши бути Берегинями і вибравши шлях Войовниць.

 

  "Близько 7 тис. жінок-військовослужбовців входили до складу сил і засобів АТО на Донбасі і отримали статус учасника бойових дій. Це 3% від всього особового складу. За час проведення АТО 116 жінок були нагороджені державними нагородами, 4 з них – посмертно. Понад 2 тис. жінок нагороджені відзнаками Міноборони і Генштабу", - заявила в березні цього року представник Управління правового забезпечення Генерального штабу Збройних сил України Заворотько Інна.

  Однією із загиблих жінок-бійців стала 23-річна медсестра ВСУ Сабіна Галицька. Це сталося в районі Катеринівки (Луганська область). Бойовики обстріляли автомобіль з медиками, в результаті якого загинула дівчина-військова. Протитанкова ракета пробила корпус авто, і Сабіна була смертельно поранена осколками.

  Народилася 20 вересня 1994 в селі Бастова Рудня (Ємільчинський район Житомирської області в сім'ї робітників. Після закінчення 9-ти класів вона вирішила піти в медичний коледж у Новограді-Волинському, який успішно закінчила. Після цього Сабіна працювала акушеркою в лікарні, а з 2016 року підписала контракт з ВСУ. Батьки відмовляли дівчину, але вона прийняла тверде рішення. Після того, як брат дізнався про рішення сестри, він також підписав контракт з ВСУ. На фронт Сабіна потрапила у 21-річному віці.

n 1109186 1

  «Пам'ятаю, як її привів до мене начальник медслужби: «Знайомтеся, це Сабіна». Заходить дівчинка, зовсім ще дитина. Я все намагалася нагодувати її бутербродами, а вона нічого не їла, соромилася. Тиха, скромна дівчинка. І дуже красива», - розповіла військовий медик Наталія Ногайчук. Сабіна, за її словами, просилася бути присутньою на найскладніших операціях, бо хотіла швидше всього навчитися. «Я готова їхати!» - ця фраза була її улюбленою, вона завжди казала, коли чула про якусь біду. Медсестра врятувала життя сотням бійців. Сабіна витягала поранених з бліндажів і евакуйована «200» -х.

  Згадують, що медсестра сердилася до сліз, коли командир забороняв їй їхати на якусь небезпечну ділянку, поки там не закінчився обстріл. «Сабіна весь час ходила під кулями», - говорить Наталія Ногайчук.

   Про неї говорили, як про амбітну і веселу дівчину, яка переживала за всіх бійців, коли навіть перебувала на ротації. «Раптом там комусь допомогти треба, а я тут?»- говорила Сабіна, читаючи вдома зведення з фронту.

  За весь час служби у Сабіни так і не з'явилося позивного. Її називали просто «Красуня». Виїжджала вона на допомогу мирному населенню, якщо селищні голови скаржилися командиру.

  В зоні бойових дій біда підстерігає на кожному кроці. З Сабіною вона трапилася 20 лютого 2018 року. Бійцям потрібно було відвезти мирним громадянам у Катеринівку їжу та медикаменти. Це не вважалося небезпечним завданням, бо їхати треба було вдень, але командир чомусь не хотів відпускати Сабіну. Але вона вмовила його...

  Не доїхали бійці до населеного пункту Катеринівка буквально 500 метрів. Бойовики із засідки з ПТУР підбили автомобіль з Сабіною. Дівчина загинула миттєво.

  Обставини смерті Сабіни описав у себе в ФБ військовослужбовець Збройних Сил України Гліб Бабич.

n 1109186 2

  Після того, як ракета потрапила в машину, «...від удару водій втратив свідомість і ліг на кермо. Оглушений і контужений командир машини, нахилившись, дотягнувся до керма і зміг довести покалічену машину до рятівного капоніра. Другий постріл однозначно став би останнім. Машина ткнулась у стінку мерзлої ями і затихла. Чутно було тільки голос пораненого. І більше не було Сабіни.

  Величезна кінетична енергія ракети проломила і прорвала борт. Великий шматок обшивки, розлетівшись, пішов всередину. Туди, де сиділа навпроти Сабіна з медичним рюкзаком. Шансів не було».

  Всі, хто знав медсестру, не могли повірити в її загибель. Навіть мати казала, що не відчуває, що її дочки більше немає серед живих. Ховали Сабіну в білій труні, але не в весільній сукні, а у військовій формі.

  «Після її смерті мені подзвонили, напевно, більше тисячі людей. Хлопці не могли повірити в загибель Сабіни. На похорон приїхали навіть ті, хто вже звільнився у запас або перевівся в інші підрозділи. Дорослі чоловіки не стримували сліз. Майже всі принесли троянди. Знали, що Сабіна любила саме ці квіти. Стежку, якою труну несли в храм, ми теж усипали трояндами...», - розповіла військовий медик, яка служила разом з нею.

  На загибель Сабіни Галицької відреагували в Держдепартаменті США.

  «Росія продовжує конфлікт, який вже забрав понад 10 000 життів. Ми отримали повідомлення про вбивство 23-річної української медсестри, яка намагалася допомогти мирним жителям біля лінії розмежування. Цей інцидент нагадує, що конфлікт у Східній Україні триває. Цивільні особи і рятувальники щодня стикаються зі смертельною небезпекою», — заявила офіційний представник Держдепартаменту Хізер Нойерт.

Джерело: 04141.com.ua

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework