Легендарні села України: Дениші

  Дениші - село в Україні, в Житомирському районі Житомирської області. Населення становить 1164 осіб. У XVIII столітті село було відоме як Данаєць, очевидно, на честь данайців, що привезли до Трої коня.

 

  У другій половині XIX ст. тут діяв чималенький чавуноплавильний та залізопереробний завод, що виробляв до ста тисяч пудів чавуну і ще більше заліза, крім того, тут переробляли й іншу сировину - кварц і вогнестійку глину.

n 1309182 1

  Денишівський палац родини Терещенків був побудований наприкінці XIX ст. за проектом архітектора Павла Голландського. За его проектами було зведено споруду Міського училища в Києві по вул. Ярославів Вал, 40, також будинок М.А.Терещенка на розі сучасних вулиць Толстого і Горького, музеї Тараса Шевченка, Російського мистецтва та ін,

  Від двоповерхових палаців тепер залишились тільки зовнішні стіни, прикрашені триярусною вежею, існують думки, проте, що веж було дві. Шикарний портал, карнизи та міні фронтон другого поверху над головним входом досі оформлюють колишню заміську резиденцію підприємців. Фігурні елементи виконані штукатуркою по цеглі.

  Підколонні фундаменти навколо основної споруди та огороджувальні стінки наводять на думку, що навколо палацу були затишні веранди на літніх терасах. Історики пишуть, що П.І.Голландський був причетний до створення парку. У парку збереглися невеличкі кущі та дерева, терасування місцевості, яка є садово-парковим прийомом, також наявне і зараз. Існують розповіді про те, що поруч із маєтком була теплиця, де вирощували екзотичні фрукти для панни.

  Згідно з легендою, влітку в денешівський маєток завітав імператор, а Терещенко вирішив потішити його і зробив зиму посеред літа - вся дорога була засипана снігом із цукру, так імператор і проїхався на санях по «снігу» до самого входу в палац.

n 1309182 2

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Житомирянам на замітку: Підзаряджаємось. ТОП-5 місць сили в Україні 

  Нині навколо колишнього маєтку Терещенків - ліс.

  Чудові природні властивості й клімат Денишів оцінили і медики. Неподалік від села розташований широковідомий Обласний лікувально-санаторний центр «Дениші». Змішаний ліс дарує легеням лікувальне повітря, шлунку - свої щедрі дари у вигляді ягід та грибів, красива ріка Тетерів бавить око своїми скелястими берегами. Лікувально-санаторний центр надає 120 традиційних лікувальних процедур. У перелік видів медичної та реабілітаційної допомоги, зокрема, входять гірудотерапія (лікування п'явками), рефлексотерапія, масаж, радонотерапія. Радонотерапія допомагає при захворюваннях опорно-рухового апарату.

  На околицях Денишів природа створила дивовижні скелі прямо в лісі та на березі річки Тетерів, у навколишніх лісах можна відмінно відпочити, порибалити, позбирати гриби.

  Ці мальовничі та скелясті береги річки Тетерів, що розливається навкруг, здобули славу як місце проведення дозвілля скелелазів. Шанувальники екстріму з сусідньої Росії та Білорусі відвідують змагання та різного роду конкурси в Денишах. Скельний масив являє собою невеликі виступи гранітних порід висотою до 20-25 метрів. Скелі мають до трьох десятків прокладених класифікованих маршрутів. Саме тут проводиться щорічна пригодницька гонка «Перегони в Денишах».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Легендарні села України: Верхівня

Джерело: tourlib.net

ФОТО: мережа Інтернет 

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework