Чи отримають ОТГ мільйони від лісових земель?

  Територія Білокоровицької ОТГ на 40% покрита лісом, це один із найвищих показників по області, але до сьогоднішнього дня ця перевага була лише цікавим фактом.

 

  15 серпня 2018 року набрав чинності Закон України від 10.07.2018 № 2497-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств», який дозволяє громадам встановлювати податкову ставку на лісові землі

  «Цим Законом внесені зміни до ст.273, відповідно до якої податок за лісові землі справляється як складова рентної плати, що визначається податковим законодавством. Такі зміни зможуть принести мільйонні надходження для громад», -  переконаний Олександр Гнітецький, радник з просторового планування Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного Програмою «U-LEAD з Європою» та Мінрегіоном України.

  Таким чином, суб’єкти господарювання в яких у користуванні є земельні ділянки лісогосподарського призначення, зобов’язані подати уточнюючи декларації з плати за землю. Для розрахунку сум земельного податку необхідно використовувати нормативну грошову оцінку одиниці площі ріллі по областях (наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 23.05.2017 №262).

Таблиця 1

  Приклад для визначення вартості 1 га земель лісогосподарського призначення. Таблиця 1.

  Наприклад, Новоборівська ОТГ, на території якої працює два підприємства ДП «Коростенське ЛМГ» та ЖОКП «Житомироблагроліс» ДП «Червоноармійський лісгосп АПК», має загальну площу земель лісогосподарського призначення - 4 663 га. (Площа орієнтовна, головним джерелом інформації є форма 6-зем). Отже, з розрахунку 5% (1058,26 грн за га, Таблиця 1) за 4 663 га лісогосподарським підприємствам необхідно буде заплатити до бюджету громади 4 934 666,38 грн.

  «Минулого року цього податку не було взагалі, ми отримали земельних надходжень на 4,5 мільйони гривень. Таким чином, якщо цей податок запрацює, то ми подвоїмо наші земельні надходження», - ділиться Григорій Рудюк, голова Новоборівської ОТГ.

  Суми, які згідно закону мають надходити до місцевих бюджетів досить великі, звісно, для громад, це потужна мотивація, але чи мають їх лісогосподарські підприємства? Новоборівська ОТГ має не найбільшу лісистість території, лідери в області – Чоповицька, Городницька, Баранівська і Білокоровицька ОТГ, інші. Суми земельного податку зростатимуть відповідно.

  «Більшість лісогосподарських підприємств не мають сформованих ділянок, що унеможливлює чітке визначення площ, що підлягають оподаткуванню», - наголошуєОлександр Гнітецький, радник з просторового планування Житомирського Центру

  Це інформація про лісистість регіонів України за 2011 рік, і вона дозволяє сформувати уявлення про розміри майбутніх надходжень в масштабах області. Таблиця 2. (Більше детальна інформація з площами за посиланням).

  Чим все закінчиться, прогнозувати складно. В Держлісагенстві вже прогнозують, що введення нового податку призведе до оподаткування земель, які знаходяться в стадії створення деревостанів (незімкнуті лісові культури, зруби, прогалини) або на яких зростають насадження до 40-річного віку і в яких неможливо отримати деревину, придатну для реалізації (вигідніше вирощувати сільськогосподарські культури, аніж ліс).

  На 18 позачерговій сесії Житомирської обласної ради до депутатів звернувся директор ДП «Новоград-Волинського досвідного лісогосподарського підприємства» Степан Нусбаум з проханням встановити ставки податку у розмірі 0,1%. В інакшому випадку значні відрахування призведуть до банкрутства підприємств та знищення галузі.

Таблиця 2

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework