У Житомирі експерти розповіли, якою ж є «Ціна держави» для містян. Фото

  У Житомирі презентували результати експертного дослідження, яке дає відповідь на запитання “Яка ціна держави для житомирян?”. У рамках проекту “Ціна держави” на вулиці Михайлівській встановили тематичну виставку, а мешканцям запропонували порахувати всі свої податки.

   18 вересня о 12:00 у конференц-залі готелю Reikartz (площа Замкова 5/8) відбулася прес-конференція, на якій представили результати експертного дослідження “Рахунок від держави для житомирян”.

  Під час заходу експерти розповідали, скільки сплачує кожен житомирянин за послуги держави у вигляді податків, яку частину реального доходу громадянина складають податки та як розподіляються сплачені кошти. Також на прес-конференції були представлені результати всеукраїнського опитування, яке показує, чи розуміють житомиряни, скільки податків вони сплачують державі та на що йдуть ці кошти. 

  Серед спікери заходу — Віталій Шабунін, голова правління ГО “Центр протидії корупції” та Микола Малуха, експерт ГО “Центр соціально-економічних досліджень – CASE Україна.

kd18091802 1

 «Перед тим, як виплатити зарплатню, роботодавець сплачує за працівника податок на доходи фізичних осіб і єдиний соціальний внесок, але ж ці гроші йдуть з того, що заробив громадянин. Потім пересічний українець сплачує податки в магазині за придбані товари, а це податок на додану вартість, акцизи та імпортне мито. Сукупно всі ці кошти і формують 73% центрального і місцевих бюджетів, якими розпоряджаються чиновники та перерозподіляють їх на послуги з освіти, медицини, пенсійного забезпечення тощо», — говорить Микола Малуха.kd18091802 2

  Згідно з експертним дослідженням, середньостатистичний працюючий мешканець Житомирщини має середню зарплатню 7 523 грн на місяць, що дорівнює 97,8 тисяч гривень на рік. З цієї суми він заплатить 55,1 тисячу гривень податків, і отримає чистого доходу 55 тисяч гривень (якщо скласти ці дві суми, то виходить більше ніж 97,8% тисяч гривень. Але з середньої зарплати вже вирахувано ЄСВ, яке за працівника сплачує роботодавець).

  З метою зробити тему податків простою та цікавою для громадян, дати можливість кожному досконало розібратися, куди йдуть його податки експертами Центру соціально-економічних досліджень «CASE Україна» було створень сайт «Ціна держави» (cost.ua). Ввівши розмір своє зарплати, кожен може побачити, скільки податків він сплатить державі за рік і яким чином ці гроші буде перерозподілено по різним видаткам. Цей ресурс дає можливість озброїти людей аргументами та знаннями для боротьби з казнокрадами та корупціонерами.kd18091802 3

  Варто зазначити, що гроші до бюджету сплачуються за послуги, які держава має надавати постійно. Основною статтею видатків українського платника податків довгий час лишається утримання пенсіонерів. Наприклад, у 2018 році середньостатистичному жителю Житомира воно обійдеться в 23,9 тисяч гривень, або ж 43% від сплачених податків. 

  Від експертів під час прес-конференції також стало відомо,  цього року жителі Житомирщини  сплатять 25,2 мільярди грн податків, а це приблизно 6 гривень за годину з кожного працюючого мешканця Житомирської області. «Безоплатна» освіта, наприклад, обійдеться пересічному житомирянину у 5,9 тисяч гривень за рік, а за чиновницький апарат він заплатить 2,2 тисячі гривень. А «безоплатна» медицина обійдеться пересічному житомирянину у 3,2 тисячі гривень на рік, що трохи менше, ніж витрати на відсотки, сплачені за державними запозиченнями (3,6 тисяч гривень).

  «На жаль, не всі усвідомлюють, що за всі ці послуги від держави громадяни вже заплатили своїми податками. 27% українців вважають, що держава надає певні послуги безкоштовно. Та навіть якщо люди це розуміють, більшість людей в Україні все ж не орієнтується, який відсоток свого заробітку вони віддають на податки та за що саме вони платять державі. Згідно соціологічного опитування близько половини населення вважає, що основна частина податків йде на покриття відсотків за запозиченнями та на оборону (27% та 20% відповідно)». Хоча на ці видатки йде всього 11% від сплачених податків», — акцентує Микола Малуха.  kd18091802 4

  У той же час соціологічне дослідження, проведене компанією GfK показало, що 73,5% мешканців Північного регіону, куди входить Житомирщина, вважають, що за всі послуги, які їм надаються державою, вони вже сплатили напряму або через податки. Це найбільший показник по Україні. Так, наприклад, у Західному регіоні подібної думки дотримуюються 60%, мешканців, у Східному — 62%, у Південному — трохи менше 70%. А найгірший результат  має Центральний регіон з показником 54%. Цікаво, що столиця "встановила антирекорд" —  всього 49,8% киян вважають, що держава надає послуги за їх гроші.    .    

  А ось Віталій Шабунін зауважжує: «Окрім того, що громадяни мають усвідомлювати відсутність безкоштовних державних послуг, вони повинні розуміти, що корупціонери, які крадуть гроші з бюджету, залазять у власні гаманці українців. Немає якоїсь купи грошей, яка називається бюджетом, натомість є гроші громадян, які вони сплачують через податки. І чим більше коштів "з'їдає" корупція, тим гіршими стають державні послуги.kd18091802 5

  Щоб уявити розміри корупції в масштабах Житомирської області, наведу лише один приклад.  Відповідно до кримінального провадження НАБУ №52017000000000348, всього за дві поставки зерна за корупційною схемою державі було завдано збитків на суму 1,514 мільярдів гривень, а це вісім місячних бюджетів Житомирської області на медицину, або ж податки 27 500 житомирян за цілий рік».

  Для того, щоб наочно показати громадянам, яка частина держбюджету складається з їх податків, а також пояснити, які «сервіси» надає держава на ці кошти (медицина, освіта ,пенсійне забезпечення тощо) і як на якість цих послух впливає корупційна складова, ГО «Центр протидії корупції» та ГО «Центр соціально-економічних досліджень – CASE Україна» започаткували всеукраїнську просвітницьку акцію під назвою «Ціна держави».kd18091802 6

  У межах акції в 15 обласних центрах України  і містах обласного підпорядкування планується проведення інформаційних заходів та тематичних виставок. Варто зауважити, що в Житомирі, у денкубь прес-конференції, на вулиці Михайлівській активісти змонтували два куба (2х2х2 м), на яких, за допомогою інфографіки, пояснюється, як наповнюється держбюджет та розподіляються податки житомирян. Окрім загальної інформації про податки, одна зі сторін кубу містить інформацію про корупційну справу, яку розслідує НАБУ і те, як масштаби вкрадених грошей співвідноситься із податками житомирян. На другому  кубі вказані дані безпосередньо по Житомирській області, що базуються на середній заробітній платі та видатках області.

  Для того, щоб відвідувачі змогли уявити, скільки податків вони сплачують і який вигляд у грошовому вимірі має корупція, на виставці було встановлено мішки з грошима з відповідним описом. Також впродовж цього дня, 18 вересня, працював інформаційний намет, де активісти пропонували перехожим, всім охочим порахувати через сайт.   kd18091802 7

  Після прес-конференції учасникам запропонують відвідати місце проведення виставки. На вулиці Михайлівській встановлять тематичну експозицію: два куба (2х2х2 м), на яких за допомогою інфографіки пояснюється наповнення держбюджету та розподіл податків житомирян. Окрім загальної інформації про податки одна зі сторін міститиме інформацію про корупційну справу, яку розслідує НАБУ і те, як масштаби вкрадених у ній грошей співвідносяться із податками житомирян. На другому кубі будуть вказані дані безпосередньо по Житомирській області, що базуються на середній заробітній платі та видаткам області.

  Для того, щоб відвідувачі експозиції змогли уявити, скільки податків вони сплачують і як у грошовому вимірі виглядає корупція, на виставці встановлять п’ять мішків з грошима з відповідним описом. Також протягом дня, 18 вересня,  працював інформаційний намет, де активісти, пропонували перехожим, всім охочим порахувати через сайт cost.ua, скільки вони сплачують податків відповідно до їх заробітної плати та на які послуги держави розподіляються ці кошти.kd18091802 8

  Довідка. Житомир  —  перше місто з 15-ти у регіональному турі “Ціна держави”, організованому ГО “Центр соціально-економічних досліджень – CASE Україна” спільно з ГО “Центр протидії корупції”.

  Метою проекту “Ціна держави” є підвищення розуміння серед громадян, що за всі послуги держави вони вже сплатили і що їх податки є основним джерелом наповнення державного та місцевого бюджетів, а також активізація громадян до контролю цих грошей. Важливим є поширення месседжу, що корупційний злочин, мета якого привласнення бюджетних коштів, — це замах на власні гроші громадян, які вони чесно сплатили через свої податки.

kd18091802 9

kd18091802 9

kd18091802 9

kd18091802 9

 

Последнее изменение Четверг, 20/09/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework