На Житомирщині жителі кількох сіл вимагають повернути їм пасовище. ВІДЕО

  На Житомирщині жителі кількох сіл вимагають повернути їм пасовище. Землею, на якій люди завжди випасали худобу - відтепер користується агрофірма. Як так сталося - з'ясовувала Анастасія Старовойт. 

 

  "Отут в мене на цьому полі 48 сотих моєї землі. Оці бандіти приїхали, забрали в мене землю".

  Невелике село Зарубинці, що на Житомирщині. Тут і в кількох сусідніх селах майже в кожного жителя чималий шмат землі. 2004 під час розпаювання селяни вирішили створити громадське пасовище і виділили на це частину своїх ділянок. Понад 60 гектарів - по 12 сотих з кожного власника. Та нещодавно в районі зявилася нова агрофірма і почала хазяйнувати на цих землях, - про це йдеться у сюжеті "Подробиці". 

  "Вони начали корчувати весною - ми їх вигнали. Потом пройшло время - вроді би затихло все", - розповідає Микола, житель села Зарубинці.

  Та затихло ненадовго. Фірма продовжила розробляти землі. А люди стали розбиратися. Кажуть: в агробізнесменів не все в порядку з документами.

  "Прочитав їхні договора - там сполучається по 5, по 6, по 7 чоловік із родини - учасники АТО. Там конкретних ксерокопій паспорта, державного акта на право власності, сєтки - в них немає нічого. В них є договір, учасники АТО. Учасники АТО передали в суборенду комусь іншому", - розповідає Віктор Агрич, житель села Зарубинці.

  Голова сільради в ситуації звинувачує попередників. Пояснює: тоді не розібралися, зараз і поготів. Збори села і звернення до різних інстанцій - ні до чого не призвели. А представники агрофірми поступатися не збираються.

  "Надали людям таку інформацію, що люди не будуть скандалити. Вони їм дають, залишають 10 гектарів від тих, що вони там почали обробляти, залужать її і значить не будуть її зачіпати. Ну, рішення це за людьми. - Люди були проти", - говорить Людмила Антонюк, сільський голова Зарубинців.

  Селяни кажуть: обікрали не лише їх. У сусідніх Миньківцях, Лісівці і Тарасівці - та ж ситуація.

  "І получилося, що ми тепер осталися без землі. Помимо того, що без землі, то ще з кожного паю врізали по 12 сотих", - говорить Микола.

  Де керівництво агрофірми і хто саме її очолює - в конторі нам не сказали. Чоловік, який представився юристом агропідприємства, від спілкування відмовився.

  "Наразі я їду у відрядження, я вам сказав, що давайте номер телефону, ми з вами зв'яжемося і будемо спілкуватися.

 -   Ви будете спілкуватися чи керівник?

 - Ну це вже вирішить керівництво. Я не вповноважений цього повідомляти".

 

 

Последнее изменение Пятница, 19/10/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework