×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 657.

Кому вигідно, щоб комунальний МРТ в Житомирі не працював?

  Практично півроку не працює комунальний МРТ у Житомирській обласній лікарні.

  Але це не дуже турбує чиновників від медицини. Через вихід з ладу комунального магнітно-резонансного томографа в обласній клінічній лікарні ім. О. Гербачевського пацієнтів направляють на обстеження до приватних клінік. Не так давно томограф відремонтували, але, прийнявши декількох пацієнтів, МРТ знову наказав довго жити на невизначено тривалий термін. У той же час поруч працюють комерційні МРТ. Враження, що вони безсмертні, чи, можливо, комусь це вигідно? Депутати і обласна влада перед виборами бігають фотографуватися з дружиною Порошенка, яка останнім часом, на диво, дуже зачастішала до нас у місто. На хворих чиновникам відверто наплювати. Вже самі співробітники лікарні відкрито говорять, що комунальний МРТ спеціально ламають, щоб було більше звернень до комерційних МРТ. Лікарі дають направлення на МРТ і кажуть, де можна зробити це дослідження. На питання, чи можна зробити його на комунальному апараті, відповідають: «Він не працює – ви ж самі знаєте, кому належить комерційний і хто зацікавлений, щоб апарат не працював». У ЗМІ знаходимо інформацію, що директором та головним лікарем приватного МДЦ «Експерт» у Житомирі з 2012 до 2014 року була начальник управління охорони здоров’я Житомирської міської ради Марія Місюрова.

  Це той самий «Експерт», чий МРТ знаходиться через стіну від комунального в обласній лікарні.
Раніше таке називалося саботажем і шкідництвом. А зараз навіть «зрада!» не кричать. Всі бігають у вишиванках і співають гімн замість того, щоб працювати. Головний лікар обласної клінічної лікарні ім. О. Гербачевського Богдан Леськів стверджує: «Комунальний магнітно-резонансний томограф не працює з кінця травня. Після ремонту він попрацював десь два тижні і знову поламався. Зараз фахівці фірми-постачальника намагаються виявити несправність, щоб її усунути. Коли прилад знову запрацює — невідомо». До того ж, окрім комунального МРТ, у Житомирі є ще два приватних – у МДЦ «Експерт» на території лікарні та МРТ, який належить фірмі «Асклепій». Журналісти «20 хвилин» звернулися із запитом до управління охорони здоров'я Житомирської обласної ради, але відповідь ми отримали трішки не на ті запитання, які ставили. За підписом начальника управління охорони здоров'я Житомирської обласної державної адміністрації Миколи Суслика було отримано роз'яснення про те, що «комерційного магнітно-резонансного томографа на балансі КУ «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського немає». Але питання було: яким чином на території та в приміщенні обласної лікарні функціонує комерційний МРТ? Також тут є посилання на те, що «МРТ після установки працював 2 роки без суттєвих поломок», але питання також ставилося дещо по-іншому: «Чому комунальний томограф не працює тривалий час через поломки, а комерційні працюють і практично ніколи не ламаються? Та чи не зверталися чиновники до правоохоронних органів з цього факту?» Пояснення отримати не вдалося вже тому, що рішення про придбання МРТ приймалося Житомирською обласною радою, майно де-юре належить обласній раді, але оперативне управління закладом здійснює Житомирська обласна державна адміністрація. Такий собі дуже зручний спосіб постійно перекладати відповідальність з одного на другого, а в результаті ніхто ні за що не відповідає. Нагадаємо, що саме встановлення комунального МРТ у 2015 році нагадувало звичайнісінький детектив та відбувалося з акціями протесту з боку активістів.

  Через силу вдалося відстояти МРТ, прилад запрацював з червня 2016 року. Та перед цим до директора бази спецмедпостачання Володимира Гришковця у 2015 році навідувалася поліція. У преамбулі були бурхливі «розборки» активістів у кабінеті тодішньої голови обласної ради Анжеліки Лабунської стосовно того, що поставлене обладнання не нове, гроші за нього знаходяться незрозуміло де, а влада не володіє ситуацією щодо питання про МРТ. Після цього довгий кортеж активістів, чиновників і журналістів побував на базі. Один перед одним давали інтерв'ю журналістській братії, та все було дещо сумбурно і навіть мало показний характер. У серпні 2015 року відбувся відкритий конкурс на закупівлю МРТ з чотирма фірмами-представниками, які пройшли попередній відбір. Це були фірми «Philips», «Toshiba», «Siemens» і представник з Південної Кореї. Переміг представник фірми Philips – ТОВ «ЕМГ-Україна», який надав найбільш вигідні умови. Але кому ці умови виявилися найвигіднішими, невідомо до цього часу. Тоді директор бази спецмедпостачання Володимир Гришковець так коментував появу представників поліції: «Так, дійсно, були два представники Національної поліції області. Вони представилися і на основі відкритого провадження кримінальної справи проводили огляд безпосередньо апарату МРТ і комплектуючих до нього. Ними було встановлено, що апарат новий, виготовлений у вересні 2015 року.

  Були звинувачення в тому, що апарат виявився неновим, в зв'язку з цим і було відкрито кримінальну справу. Ми робили офіційний запит на фірму «Philips» в Голландію для того, щоб вони підтвердили або спростували твердження про те, що апарат новий. На це ми отримали також офіційне підтвердження про те, що під розміщене оголошення в офіційному віснику міжнародних закупівель в разі перемоги в конкурсі вони виготовлятимуть абсолютно новий апарат. Всі ми знаємо компанію «Philips». Для них авторитет дорожче, ніж гроші». А головний лікар обласної клінічної лікарні ім. О. Гербачевського Богдан Леськів у 2015 році стверджував: «Немає більш досконалого і сучасного методу діагностики, ніж дослідження на апараті МРТ. Його купили за кошти обласного бюджету, та планується, що він буде працювати 24 години на добу і 7 днів на тиждень.

  Це необхідно для забезпечення лікувального процесу нашої лікарні. Крім того, ми приймаємо пацієнтів з усієї області. Що стосується МРТ, то амортизація, електроенергія, заробітна плата медичного персоналу, співробітників, які будуть на ньому працювати, будуть повністю відшкодовуватися з обласного бюджету. Що стосується витратних матеріалів, які необхідні для проведення дослідження, є рішення депутатського корпусу, обласної ради та обласної адміністрації про те, що витратні матеріали будуть забезпечуватися за рахунок обласного бюджету. Тобто практично планується, якщо будуть такі бюджетні вливання, то це буде повністю безкоштовно. Якщо ж бюджет не зможе відшкодовувати ці кошти, то пацієнт буде оплачувати виключно витратні матеріали. Але сподіваюся на краще».

  На будівництво приміщення для установки МРТ всього було виділено 1 млн 110 тис. грн. Тоді ж заслужений юрист України, громадський діяч Наталія Циганчук звинувачувала тодішню обласну владу в саботуванні запуску МРТ: «Заваді будівництва приміщення сприяв заступник голови адміністрації Дмитренко, Лагута, які давали команду головному лікарю обласної лікарні Леськіву, щоб він зупиняв роботу». Тоді з боєм громадськості вдалося добитися запуску комунального МРТ в обласній лікарні, але, як бачимо, перемога виявилася не на боці пересічних громадян. Особливо ця проблема болюча для малозабезпечених категорій населення: пенсіонерів, інвалідів, багатодітних сімей тощо. При обстеженні на комунальному магнітно-резонансному томографі діяла система пільг. Наприклад, для інвалідів обстеження було безкоштовним, і оплачувати потрібно було лише за необхідності контрастну речовину.

  Комерційні ж МРТ в Житомирі на даний час пропонують залежно від ділянки обстеження послуги, що коливаються в межах від 850 до 1000 грн. Якщо потрібно обстежити дві ділянки організму, то вартість стає просто захмарною для тих, хто отримує мінімальну пенсію чи невеличку зарплатню. Таким чином хворі, замість допомоги від держави, залишаються сам на сам зі своїми проблемами. А хтось на цьому ще й досить непогано наживається.

Руслан Мороз, zt.20minut.ua

 

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework