Угоди ММС – механізм залучення додаткового фінансування та розвитку громад

  Фахівців житомирських ОТГ навчали використовувати механізм міжмуніципального співробітництва для вирішення проблем спільно із сусідніми громадами.

  22 жовтня у Житомирському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеного Програмою «U-LEAD з Європою» та Мінрегіоном України, сьогодні відбувся семінар «Співробітництво територіальних громад: приклади співпраці та невикористані резерви» для громад регіону.

  Угоди міжмуніципального співробітництва дозволяють вирішувати проблеми спільними зусиллями декількох громад. На Житомирщині вже укладено 14 таких угод 11 із яких в Олевському районі.

  «Ніщо так не зближує, як співфінансування. Ми домовились із Білокоровицькою ОТГ та Радовельською сільською радою, що будемо спільно утримувати наші заклади позашкільної освіти. Завдяки цьому ми змогли перейти від утримання цих об’єктів до їх розвитку», - наголошує Олександр Ніколайчук, заступник голови Олевської ОТГ.

  Механізм ММС створює можливості, як спільно утримувати комунальні підприємства та заклади так і реалізовувати разом проекти, що створює можливості залучати кошти від міжнародних проектів. Три житомирські громади сьогодні готують проект організації системи поводження зі сміттям, який передбачатиме утримання підприємства та закупівлю техніки.

  «Громади регіону мають потужний потенціал для запровадження механізму ММС. Зокрема у сфері розвитку соціальної інфраструктури та вирішення проблематики поводження із ТПВ. Сьогодні ми презентуємо громадам успішні практики інших регіонів для заохочення використання таких угод», - переконує Олександр Круківський, радник з юридичних питань Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування.

  Лідером із використання такого механізму співпраці є Полтавська область, де вже укладено 89 угод. На семінарі фахівцям громад презентували успішні практики використання угод, зокрема голова Новоборівської ОТГ Григорій Рудюк, розповів про укладання угоди із Іршанською ОТГ про співфінансування дитячо-юнацької спортивної школи, де також навчаються діти із Нової Борови та сіл громади.

  «Дитяча футбольна команда нашої громади тренується на базі Іршанської ДЮСШа. Це значні гроші для школи тому ми домовились співфінансувати заклад. Сьогодні і наші діти навчаються і школа отримує необхідні кошти», - розповів Григорій Рудюк, голова Новоборівської ОТГ.

  Нагадаємо, що згідно щомісячного моніторингу Мінрегіону України на сьогодні в Україні 1050 територіальних громад використовують механізм міжмуніципального співробітництва уклавши 263 угоди.

 

Последнее изменение Четверг, 25/10/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework