×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 657.

На Житомирщині існує єдине господарство в Україні, яке займається селекцією малини та обліпихи та успішно вирощує лохину. ВІДЕО

  Землі Житомирщини – це батьківщина Анни Янчук, яка вже багато років займається вирощуванням лохини та інших ягід. 

  Її батьки, бабусі та дідусі теж працювали на землі. Любов до неї Анні передалася у спадок. Розплідник плодово-ягідних саджанців “Брусвяна” розпочав свою роботу в 2005 році.

  “Тоді ми придбали невелику ділянку – 50 соток, і почали вирощувати саджанці лохини, малини та інших культур”, – розповідає Анна. Зараз у господарстві нашої героїні – 130 гектарів. А починалося все з невеликого садового центру, де реалізовували невелику кількість рослин.

  “Ми – єдине господарство в Україні, яке займається селекцією малини й обліпихи. Наші сорти малини занесені до держреєстру країни”, – говорить героїня.

  Займатися ягодами Анна Янчук вирішила з двох причин, по-перше – це перспективно, а по-друге – корисно. В одній склянці ягід лохини міститься 80 ккал, 4 г клітковини і 25% добової дози вітамінів групи С.

  Саджанці з її розсадника популярні по всій Україні. Вона стверджує, що саме лохина та малина користуються підвищеним попитом серед населення. У них більше 20 сортів лохини. Це найсмачніша й найкорисніша культура. Передусім, для серця і гарного зору.

  Користь лохини підтверджують і експерти. Її можна назвати джерелом не тільки здоров’я, а й краси.

  “Раніше лохина вважалася жіночою ягодою, тому що вона допомагала жінці залишатися красивою. Лохина добре впливає на шкіру, завдяки своєму вітамінному й мінеральному складу. Також вона цінується через амінокислоти”, – зазначає Юлія Сурай, дієтолог.

  Нині у світі є понад двісті видів лохини. Найбільше ягоди вирощують на її батьківщині, в Сполучених Штатах.

  Це культура росте тільки у спеціальному ґрунті з необхідною кислотністю. У нашому регіоні такої землі немає, тож Анна закуповує її. З цим і пов’язана висока ціна на лохину, адже це найдорожча ягода.

  Збираючи лохину, потрібно бути дуже обережним. Наліт, який залишається на ягодах, вважається таким же корисним, як її шкірка і м’якоть. В ідеальних умовах рослина може жити до 60 років. Ягідний бізнес в Україні розвивається добре. Багато підприємств закуповують заморожені ягоди. Фермерське підприємство Анни з 2012 року експортує ягоди до Білорусі. Зараз наша героїня збирає документи, щоб продавати свою продукцію в Європу та інші країни.

  За словами експерта, Україна, в порівнянні з минулим роком, наростила експорт лохини в 6,5 разу. В наступному році також прогнозують зростання експорту.

Джерело: uatv.ua

 

Последнее изменение Пятница, 26/10/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework