Заборгованість «Житомиргаз Збуту» перед оптовим постачальником газу виникла через неплатежі держбюджету і клієнтів

  Майже 64% поставок «Житомиргаз Збут» припадає на субсидіантів.

 

  Борг ТОВ «Житомиргаз Збут» перед НАК «Нафтогаз України» в рамках ПСО сформували бюджетні неплатежі за газ, отриманий субсидіантами і пільговиками, а також накопичена заборгованість домогосподарств, стягнення якої поки неможливо через ще не завершені судові розгляди щодо необґрунтовано занижених норм споживання і вибіркового застосування стандартних умов споживання газу з боку НКРЕКП, - передає glavcom.ua.

  Заборгованість на суму понад 152 млн грн виникла у «Житомиргаз Збуту» в зв'язку з забороною НКРЕКП пред'являти клієнтам із побутового сектора до оплати рахунки за газ, в яких вартість спожитого газу приведена до стандартних умов. У той же час компанія отримує від НАК «Нафтогаз України» рахунки за газ, в яких його обсяг завжди приведений до стандартних умов. Така різниця в обліку призводить до того, що «Житомиргаз Збут» змушений закуповувати газ у державної монополії на дискримінаційних умовах, та як і інші постачальники газу по ПСО в Україні, нарощує борги.

  «Через те, що об`єми споживання в побутовому секторі не приведені до стандартних умов, до уваги не береться той факт, що при зниженні температури газ стискається, а влітку, навпаки - розширюється. Хоча у всіх інших споживачів цей нюанс обов`язково врахований. Про масштаби проблеми говорить той факт, що споживання природного газу населенням у зимовий період в 10 разів більший, аніж влітку»,- розповідає директор  «Житомиргаз Збуту» В’ячеслав Тарасов.

  Ще 142 млн грн боргу «Житомиргаз Збуту» пов'язані із накопиченою заборгованістю споживачів газу, які платили за нього по необґрунтовано заниженим урядом нормам споживання. Наприклад, реальні обсяги споживання на один рахунок, згідно показань загальнобудинкового лічильника (ЗВОГ) у споживача, що використовує лише газову плиту, станом на липень 2018 року складає 6,12 м3 на одну особу, в січні 2018 - 18,46 м3. Тим часом, споживач без лічильника за нормою сплачує за 5,4 м3 на прописаного у квартирі. Виходячи з цих показників, в середньому, різниця складає більше 12 м3 газу.

  На додачу, сума боргу Держбюджету перед «Житомиргаз Збутом» за субсидії і пільги станом на 1 жовтня 2018 року складає 20,7 млн грн.  Майже 64% поставок «Житомиргаз Збут» припадає на субсидіантів.

  «Субсидії отримують більше половини від загальної кількості клієнтів компанії. За затримки чи відсутності компенсації із бюджету по пільгам та субсидіям «Житомиргаз Збут» не може здійснити розрахунки з НАК «Нафтогаз України». Тобто, через державний борг за газ, спожитий отримувачами пільг та субсидій, виникає борг компанії перед НАК «Нафтогаз України», - говорить В’ячеслав Тарасов.

  «Житомиргаз Збут» не має можливості вплинути ні на одну з трьох складових заборгованості. У зв'язку з цим компанія розраховує, що рішення проблеми може бути дозволено на державному рівні, з урахуванням європейського досвіду. 

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework