×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 657.

У Житомирі митрополит УПЦ МП зазіхає на землю церкви, де хрестили Ольжича

  Духовенство готується до об'єднавчого собору, а тим часом у Житомирі триває боротьба за українську землю, на якій розташована церква УПЦ МП.
 

  Поки Україна готується до отримання Томосу, у Житомирі частина території біля Свято-Успенського Архієрейського собору, що більше відомий як Подільська або Успенська церква УПЦ МП, може опинитися у приватній власності.

  При цьому інтерес до земельної ділянки площею 0,33 га у центральній частині та ще й в історичному районі міста виявив громадянин Віктор Горенко, відомий як митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим. На сайті Російської православної церкви є підтвердження, що в миру архієрей і є Горенком Віктором Васильовичем.

  А необхідність отримання землі виникла в архієрея саме тоді, коли Україна вперше за добу незалежності наблизилася до історичного рішення про створення автокефальної церкви, тож позиції Московського патріархату в державі стали хиткими.

  ДЛЯ 0,33 ГА БІЛЯ ЦЕРКВИ НЕ ВИСТАЧИЛО ОДНОГО ДЕПУТАТСЬКОГО ГОЛОСУ

  У розпорядженні Укрінформу є заява жительки Житомира до державних структур, де зазначено, що Віктор Горенко незаконно побудував приватний будинок на земельній ділянці, виділеній Успенській церкві.

  «Проте громадянин Горенко В.В. з метою уникнення адміністративної відповідальності за незаконне будівництво на самовільно захопленій земельній ділянці, намагається оформити «задніми» числами дозвільні документи на будівництво приватної двоповерхової будівлі як реконструкцію старого будинку, який також належав церковній громаді й був приватизований особисто Віктором Горенком – митрополитом Московського патріархату Никодимом», – пише у зверненні заявниця, яка просить притягнути Горенка до відповідальності згідно з чинним законодавством.

  Інформація про те, що землю на території церкви можуть приватизувати, з'явилася у вересні за кілька днів до сесії Житомирської міської ради. Тоді ЗМІ опублікували заяву від Горенка В.В., у якій він просив внести на розгляд сесії питання виділення земельної ділянки площею 0,3310 га на вулиці Подільській 9Б, цільове призначення якої заявник визначив – для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд.

  Житомиряни відреагували на оприлюднену інформацію і почали підписуватися під петицією до міськради «Про заборону виділення землі у приватну власність поблизу Свято-Успенської церкви УПЦ», що була опублікована 25 вересня. Збір підписів триває й досі.

  Згідно з протоколом сесії міської ради, що відбулася 27 вересня, проти виділення земельної ділянки Горенку на вулиці Подільській, 9Б проголосували тільки троє депутатів фракції «Свобода». Натомість голоси «за» віддали міський голова Сергій Сухомлин і секретар міськради Наталія Чиж. Тоді для надання згоди на розробку документації з землеустрою не вистачило 1 голосу, тож заявник так і не отримав оті 0,33 га.

  Утім, питання щодо виділення землі на території церкви ХІХ століття, де свого часу охрестили поета, археолога та діяча ОУН Олега Ольжича, як виявилось, тягнеться ще з минулого року. 25 травня 2017 року міська рада ухвалила рішення надати Житомирській єпархії у постійне користування ділянку площею 0,867 га із земель історико-культурного призначення на вулиці Подільській, 9. Тепер про землю вже особисто просить архієрей як фізична особа.

Після вересневої сесії міської ради голова громадської спілки «Час змін» Ірина Коцюбаопублікувала у Facebook запит, який надіслала Житомирському міському голові Сергію Сухомлину, щодо роз'яснення питання, пов'язаного із передачею земельної ділянки на Подільській, 9Б.

 У запиті голова громадської спілки апелює до того, що ділянка, на яку претендує громадянин Горенко, розміщена у межах історичного ареалу міста на території пам'ятки Успенської (Подільської церкви).

  «Наш мер пообіцяв усім АТО-вцям виділяти землі в першу чергу. Вибачте, але коли сім'ям загиблих дають землі десь на околицях міста, а деяким пообіцяли й до цього часу не виділили, а ми бачимо, що виноситься на сесію питання про те, що в центрі міста громадянину Горенку В.В. хочуть виділити землю, це починає бентежити. Це територія громади, а якщо про землю комунальної власності просить громадянин Горенко В.В., то чому з такою заявою в міську раду не можуть звернутися сім'ї поранених чи загиблих. У нас усе те, що в історичній частині міста забудовувалося, не погоджувалося з Міністерством культури», – пояснила у розмові причину свого запиту Коцюба.

ok 07.10.3069jpg

Митрополит Никодим

  МИТРОПОЛИЧІ СТАТКИ І ШТРАФ ЗА БУДІВНИЦТВО

  Перевірити інформацію – чи справді громадянин Горенко, відомий як митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, володіє будинком на території церкви, допоміг витяг із Державного реєстру прав на нерухоме майно.

 Станом на 29 жовтня Горенко Віктор Васильович володів об'єктом нерухомості – житловим будинком загальною площею 321,9 кв. м у місті Житомирі на вулиці Подільській, 9Б, де також розташовані дві господарські будівлі, альтанка та погріб. До слова, саме за такою ж адресою він просив у міської ради дозвіл на розроблення документації із землеустрою.

  У реєстрі зазначено, що 19 квітня 2017 року Віктор Горенко отримав право власності на підставі договору купівлі-продажу частини житлового будинку. У приватну власність йому перейшла половина будинку на Подільській 9Б. Аналогічний запис є також 21 квітня 2017 року, коли за договором купівлі-продажу він став власником ще половини будинку.

  У витязі з реєстру є інформація, що Горенко володіє двома квартирами у Житомирі площею 49,7 та 34,8 кв. м, а також квартирою на 45,90 кв. м у Києві та нежилим приміщенням на першому поверсі дев'ятиповерхівки у Кривому Розі.

  Влітку на території, де мав би стояти придбаний Горенком будинок, активно тривало будівництво нової двоповерхової споруди. Доказом цього є фото, що має Укрінформ.

  Вочевидь заява, яка цитується на початку публікації про зведення двоповерхової будівлі під виглядом реконструкції старого будинку, – небезпідставна.

  Як з'ясувалося, порушення у забудові на вул. Подільській, 9Б виявило управління архітектурно-будівельного контролю міської ради. Інформацію про це кореспондентові Укрінформу підтвердив в.о. начальника управління Олександр Магдюк. За його словами, оскільки сам Віктор Горенко на розгляд цього питання не з'явився, йому рекомендованим листом надіслали повідомлення про адміністративне стягнення. За незаконну забудову біля церкви Горенку доведеться сплатити штраф у розмірі... 8500 гривень.

  У статуті Житомирської єпархії Української православної церкви зазначено, що «споруди, предмети культу, об'єкти виробничого, соціального та благодійного призначення, грошові засоби, інше майно, придбане єпархією власним коштом, пожертвуване громадянами, підприємствами та установами або передане державою, а також придбане єпархією на інших законних підставах, є її власністю». Відтак, до приватизації архієрейський будинок перебував у власності Житомирської єпархії. Щодо старту будівельних робіт, то цьому мав би передувати дозвіл від управління архітектурно-будівельного контролю Житомирської міськради, якого не було, а тому громадянина Горенка й оштрафували.

  ЗВЕДЕННЯ БУДИНКУ РОЗПОЧАЛОСЯ У «НЕПРОСТИЙ ЧАС»

  На численні дзвінки з проханням надати коментар щодо забудови, у Житомирській єпархії відповідали, що митрополита нема на місці, занотували контактний номер журналіста і обіцяли перетелефонувати.

 Так от, після одного з таких дзвінків, коли в єпархії вкотре сказали, що владики немає, у фейсбуці одразу з'явилася пряма трансляція, де Митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим відповідав на запитання місцевих активістів про землю і будинок. Відео опублікував голова громадської організації «Молода влада» Роман Кучер.

 «Земля навколо церкви, на жаль, скільки ми не подавали документи, досі не оформлена. Будинок, у якому жили архієреї ще з 50-х років (1950-х – ред.), прийшов у непридатність і був у аварійному стані. У цьому будинку я жив 7 років. Ми спочатку реставрували, один, другий, третій храм, а потім стало питання, де ж жити. Знайшлися люди, які хотіли допомогти реставрувати будинок, але справа в тому, що ми бачимо, який непростий час. Сьогодні можуть прийти і виставити з церкви, з храму. Ви чудово бачите, який тиск на Українську православну церкву», – розповідав митрополит.

  За його словами, реставрацію будинку архієрея проводять на фундаменті старої будівлі. При цьому, він не заперечує, що будинок на території церкви перейшов йому в приватну власність.

  «Звичайно, ми розуміємо, що він тепер приватний і належить мені. Але я хочу всім сказати, що це питання ми обговорили на єпархіальній раді, воно вивчене й у зв'язку з такою складною ситуацією, яка виникає сьогодні навколо Української православної церкви, прийнято рішення тимчасово приватизувати цей будинок. Коли ми його приватизували, одночасно із нотаріусом було складено від мене особисто заповіт на те, що будинок передається наступним поколінням і в довічне користування православній церкві. Тобто, якщо в когось виникає питання, що я хочу забрати цей будинок, чітко кажу – ні мені, ні моїй рідні, ні тим, з ким я спілкуюся, він не потрібен», – додав архієрей.

ok 07.10.2036jpg

Подільська церква

  Проте розголос серед громадськості та в ЗМІ не зупиняє митрополита Житомирського і Новоград-Волинського Никодима, який все ж хоче отримати 0,33 га біля церкви.

  Серед проектів рішень, опублікованих на сайті міської ради перед сесією, яка відбудеться 8 листопада, знову є згадка про Віктора Горенка. Питання про виділення йому земельної ділянки площею 0,3310 га на вулиці Подільській, 9Б планують повторно внести до порядку денного в одному ряду з усіма іншими 162 житомирянами, які хочуть отримати в місті землю.

  Тож тепер на депутатів Житомирської міської ради чекає черговий тест – віддати чи ні у приватну власність землю митрополиту Московського патріархату.

Марина Слуцька, ukrinform

Последнее изменение Среда, 07/11/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework