×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 657.

Агроном з Житомирщини перетворив підсобне господарство на успішну агрокомпанію. ВІДЕО

  Вирощувати картоплю не завжди нудно і безперспективно. Бізнесмен з Житомирщини зумів на цьому заробити чимало грошей, а потім створив власний маленький "агрохолдинг".

  Микола Бойченко започаткував власну справу наприкінці 1990-х. Почав хазяйнувати на кількох гектарах землі. Успіх прийшов дуже швидко і господар вміло ним скористався.

  "З дитинства біля землі, з дитинства вирощував картоплю. Рослина росте і ти з нею підтримуєш зв'язок. Це трохи філософія, але це воно так є", – посміхається пан Бойченко, розказуючи про свої перші кроки.

  Зараз господарство, яке знаходиться у селі Межирічка на Житомирщині, має багатогалузевий напрям – тут вам і овочівництво, і тваринництво, і подальша переробка продукції. Це сімейний бізнес, яким керують батько та два сини.

  Тут у кожного є свої обовязки. Якщо батько відповідає за стратегічні питання, то сини займаються реалізацією та агрономією, а також відповідають за закупівлю засобів захисту рослин та поставку запчастин, потрібних для підприємства. Робити вистачає всій родині.

  На старті в 1999 році підприємство обробляло усього два гектари землі і мало лише старенький трактор. А вже сьогодні господарі обробляють майже 3 тис. га землі і мають цілий парк сільгосптехніки.Бізнес Миколи Бойченка зріс як на дріжджах і це тільки на картоплі

  «Починали з вирощування картоплі та буряку. На малих ділянках овочівництво має більший вал. А більший вал – це більші прибутки, більші доходи і кращий результат. А коли землі стало більше почали ще й займатися зерновими», – згадує фермер.

Нові можливості

  Батько та сини не бояться експериментувати. Так і корів почали розводити – спочатку аби спробувати новий напрямок, а тепер це вже повноцінний прибутковий проект.

  Сьогодні тут, крім овочів, вирощують зернові та бобові культури, утримують велику рогату худобу та виготовляють молоко. В 2017 році господарство відпрацювало з обігом у 40 млн грн. «Цього року буде трошки більше дохідність. Бо у нас у структуру посівних площ додалась кукурудза», – ділиться Бойченко. Підприємство сьогодні працює з рентабельністю у 20%. 

ok 20.1103jpg

  Компанія має статус насіннєвого господарства з розведення та опробації картоплі. На сьогодні тут вирощують до 30 сортів цієї культури, як насіннєвого, так і продовольчого напрямку.

Боротьба з рейдерами

  Та не обійшлося і без труднощів. Панові Миколі та його синам довелося відстоювати напрацьоване перед найбільшими ворогами українських фермерів – рейдерами. "На 75 га нашої землі деякі діячи змолотили овес. На сьогоднішній день відкрита кримінальна справа, потихеньку рухаємось", – згадує неприємні моменти у своїй роботі фермер.

  Бойченко впевнений – з порядком у законодавстві та вільним ринком землі можна було б уникнути цього інциденту. "Мене як фермера турбує земельне питання. Але не дикий ринок землі у 1,5-2 тис. га в одні руки, а щоб була купівля-продаж 20-30 га, в крайньому випадку 50 га землі у руки. Тоді можна буде захистити і бізнес, тоді не будуть лізти рейдери красти врожай", – переконаний аграрій. 

ok 11033695

Переробні потужності

  Поки ці питання вирішує держава, Микола Бойченко не зупиняється. Підприємство нещодавно закупило обладнання для переробки круп, йдеться про горох, пшоно та ячку.  А наступного року тут збираються поставити лінію по фасуванню і подальшій реалізації готової продукції. "Ми постійно шукаємо нові форми розвитку сільського господарства. Я планую темпів не збавляти, та йти в такому напрямку, як сьогодні", – каже Бойченко.

Джерело: biz.nv.ua

 

Последнее изменение Суббота, 10/11/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework