×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 657.

У Бердичівському районі обстежили воду в питних колодязях: Результати – невтішні

  З метою попередження негативного впливу неякісної питної води на здоров’я населення нашої області Державна установа «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» здійснює постійний моніторинг якості питної води.

  В питній воді проводяться санітарно-хімічні дослідження, в тому числі на важкі метали (цинк, свинець, мідь, марганець, кобальт, нікель, ртуть, кадмій); бактеріологічні, радіологічні та паразитологічні дослідження.

  За 9 місяців 2018 року ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» та його структурними підрозділами було досліджено 4693 проби води питної з джерел нецентралізованого водопостачання (громадські колодязі та каптажі) за санітарно – хімічними показниками та 2647 проб за мікробіологічними показниками , з яких 1990 проб (42,4%) не відповідають вимогам санітарних норм за санітарно-хімічними показниками та 925 проб (34,9%) за мікробіологічними показниками.

  Найбільше відхилень за бактеріологічними показниками в нецентралізованих джерелах Любарського (53 проби), Баранівського (46 проб), Романівського (43 проби), Бердичівського (78 проб),Коростенського (43 проби) районів.

  Найбільше відхилень за санітарно – хімічними показниками в Ружинському (55 проб), Бердичівському (89 проб), Любарському (71 проба) районах.

  Найменьше відхилень за бактеріологічними показниками в Андрушівському(25 проб), Черняхівському (24 проби), Коростишівському (21 проба) та Овруцькому (26 проб) районах. За санітарно-хімічними показниками найменше відхилень в Брусилівському(9 проб), Малинському (66 проб) та Коростишівському (55 пробах) районах.

  За радіологічними показниками проведено 918 досліджень води на вміст Cs-137, перевищень вмісту цього радіактивного елементу не виявлено; було проведено 7 досліджень на Sr-90 – без відхилень; також лабораторіями здійснено 39 досліджень на сумарну α, ß активность у воді, з них 21 дослідження з перевищеннями (53,8%) нормативних показників, а саме в Коростишивському, Брусилівському, Баранівському, Ємільчинському, Олевському та Лугинському районах. Під час досліджень води відхилень за паразитологічними показниками не встановлено.

  Велика кількість населення споживає воду з колодязів, каптажів та локальних свердловин, які можуть не відповідати санітарним вимогам та не гарантують епідемічної безпеки для людей. Вживання води з нецентралізованих джерел водопостачання, які лабораторно не обстежені або вміст нітратів в яких перевищує гранично допустиму концентрацію, є небезпечним для здоров’я людини.

 Найбільш небезпечною є вода забруднена нітратами. Таку воду вживати для питних потреб категорично заборонено, особливо вагітним та дітям до 3-х років. Якщо таку воду використовувати для приготування сумішей для годування дітей, це призведе до гострого нітратного отруєння та захворювання на водно – нітратну метгемоглобінемію, зниження загальної резистентності організму, що сприяє збільшенню рівня загальної захворюваності, зокрема інфекційними та онкологічними хворобами.

  В 2018 році в нашій області зареєстрований випадок водно- нітратної метгемоглобінемії у немовляти в Житомирському районі. Загалом по області за 9 місяців поточного року досліджено 3537 проб питної води з приватних та громадських криниць, в яких виявлено перевищення нітратів в 1486 зразках.

Повідомляє ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України»

 

Последнее изменение Понедельник, 19/11/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework