×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 657.

На Житомирщині підтримуватимуть лісове бджільництво

В Поліському природному заповіднику, що на півночі Житомирщини, з наступного року реалізовуватиметься міжнародний проект з підтримки та поширення в нові регіони Полісся бортництва.

  Дирекція заповідника уже має попередню домовленість про це з представниками академії наук Білорусі.
На сьогодні цей давній спосіб бджільництва, коли бджоли утримуються у дуплах або довбаних колодах, прикріплених до дерев, зберігся лише в кількох місцях – по невеликому осередку в Росії і Білорусі та в українському Поліссі. До слова, український осередок – найбільший і за кількістю бджолосімей і за кількістю бортей. На території ж самого Поліського заповідника та в 15-кілометровій зоні навколо нього сконцентровано близько 1800 бортей – це понад 70% всіх бортей в Поліссі.
  Проект, який стартує в заповіднику з наступного року, має кілька напрямків: це і підтримка бортництва як такого, і поширення його на нові території, а також збереження цього унікального пласту історичної культурної спадщини нашого народу.
  Варто зазначити, що Поліський природний заповідник не один рік проводить активну роботу з популяризації бортництва. Відтак уже з весни в заповіднику і його околицях проходитиме апробація у природних умовах нової конструкції борті взамін традиційної колоди. Річ у тім, що традиційне бортництво орієнтоване на колоди довжиною 1,3-1,4 метра та від 50 см в діаметрі. Нині така деревина є недешевою. Отож впродовж зими майстри цієї справи спробують виготовити борті з дощок. З матеріалами уже допомогли колеги-лісівники з сусіднього лісгоспу. Борть нової конструкції буде дешевшою, а процес виготовлення менш трудомістким.
  За словами директора заповідника Сергія Жили, справжні бортники, яких немало в селі Селезівка, де розміщена адміністративна садиба заповідника, та в сусідніх населених пуктах, знають немало секретів цього давнього промислу. Гріх буде, якщо їх досвід загубиться. Тут, в поліській глибинці ще зустрічається і давня порода бджіл. Ці комахи мають сірий колір та опушення. Цікава особливість, що вони «працюють» навіть в дощову погоду.
  Поціновувачі цього цілющого продукту добре розуміються на перевагах меду саме з борті. Можна сказати, що бджоли з вулика працюють «на кількість», дикі ж з борті – «на якість». Одна родина бджіл з борті за сезон приносить 5-7 кг меду, з вулика – 30-45 кг. Відтак і ціну має відповідну: в околицях Селезівки 1 літр дикого меду коштує від 250 гривень.


Наталія Горай, прес-служба Житомирського ОУЛМГ

 

Последнее изменение Четверг, 29/11/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework