Експонати – прямо з передової: на Житомирщині відкрили музей ООС. ВІДЕО

  На виставці – макети бліндажів, уламки боєприпасів та відстріляні гільзи, з-поміж іншого – і тріснутий бронежилет.

   Музей Операції Об'єднаних сил з'явився на Житомирщині. Відкрили його в гарнізонному Будинку Офіцерів у Бердичеві. В місті дислокується 26-та артилерійська бригада. Тож експонати приносили до музею рідні загиблих, волонтери та військові підрозділу, що самі пройшли війну.

  Мати загиблого військового Олександра Сокорчука в гарнізонний музей передала особисті речі сина. Солдат-артилерист із Бердичева загинув у серпні 2014-го. Йому було 26 років.

  "Вони прикривали прохід наших військ і так потрапили під мінометний обстріл. Осколок потрапив у черевну порожнину – це несумісне з життям. Він любив життя, родину, усіх довкола, був дуже веселий, добрий хлопець. Дуже любив футбол", – пригадує мати героя Лідія Стелюта.

  "Ми ходили по нашим окопам, які недавно були місцями боїв, збирали там осколки снарядів, мін, багато речей нині представлені у музеї. Багато речей привезені військовими з 26-ї бригади", – пояснює ініціатор Олег Цилінський.

  На виставці – макети бліндажів, уламки боєприпасів та відстріляні гільзи. З поміж іншого і тріснутий бронежилет. У нього влучив снайпер, але пластина вберегла життя воїна. Поповнювали експонатами музей як військові так і волонтери.

  "Я весь час привозила такі подарунки з передової. Я рахую, що це дуже важливо для нашого покоління, щоб діти бачили, що коїться, що наші військові пройшли за цей час", – пояснює волонтерка Ірина Паскун.

  "Оскільки я виконував обов’язки командира протитанкової батареї, в мене була карта одного з рубежів, яка згодом не використовувалась. На ній зображений Луганський напрямок. Мої товариші передавали хто кітель, в якому служив, хто бронежилет, куплений за власні кошти", – каже демобілізований боєць Павло Гайдаманчук.

  Крім того, у музеї окремий стенд зі знімками місць запеклих боїв на Донбасі, де воювала бердичівська артилерійська бригада.

  "Цей музей повинен більше бути направленим на нашу молодь, яка не була на війні, яка багато чула зі ЗМІ, з інтернету, що це таке", – зазначає т.в.о. командира 26-ї артилерійської бригади ЗСУ Михайло Мужук.

  Рідні загиблих артилеристів та військові підрозділу продовжують передавати експонати. Тому експозицію оновлюватимуть й далі.

 

 

Последнее изменение Воскресенье, 09/12/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework