×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 657.

В одній з ОТГ на Житомирщині кандидати в депутати відмовились балотуватися: Партія каже, що їх змусили

  Швайківська сільська виборча комісія Бердичівського району Житомирської області третього грудня скасувала балотування вісьмох кандидатів у депутати об’єднаної територіальної громади від Радикальної партії Олега Ляшка.

  Підставою стали подані кандидатами заяви. У районній організації партії кажуть, що кандидати заяв підроблені і вважають дії комісії незаконними та подали заяву до прокуратури.

   У заяві голови Бердичівської районної організації Радикальної партії Олега Ляшка Ворлодимира Свірського до Бердичівської місцевої прокуратури йдеться:

  «07.12.2018 року мною, головою Бердичівської районної організації Політичної партії «Радикальна партія Олега Ляшка» Житомирській області виявлено ознаки вчинення кримінального правопорушення проти виборчих прав скоєні головою Швайківської сільської виборчої комісії Бердичівського району Житомирської області Кравчук Лілією Григоріївною, так і невідомим колом осіб, що полягає у підроблені виборчої документації, тобто заяв про відмову від балотування кандидатів в депутати Швайківської об’єднаної громади Бердичівського району Житомирської області, що призвело до незаконного винесення (фальсифікації) постанови 03.12.2018 року Швайківською сільською виборчою комісією Бердичівського району Житомирської області за №13 про зняття з реєстрації кандидатів в депутати в одномандатному виборчому окрузі з виборів депутатів Швайківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області, висунутих шляхом зборів   Бердичівської районної організації Політичної партії «Радикальна партія Олега Ляшка» Житомирської області від 23.11.2018 року, зокрема: Вергілія Юрія Анатолійовича виборчий округ №09; Воскобойник Катерини Миколаївни виборчий округ №17; Семенюк Тетяни Русланівни виборчий округ №1; Семенюк Ірини Сергіївни виборчий округ №5; Карпенка Віктора Миколайовича виборчий округ№14; Чумака Євгена Євгеновича виборчий округ №8; Чумака Євгена Васильовича виборчий округ №07; Чумак Тетяни  Василівни виборчий округ №12…».

  У коментарі ОПОРІ голова Швайківської сільської виборчої комісії Лілія Кравчук розповіла про погрози та зауважила,  що кандидати самі принесли заяви. 

  «Мені кандидати принесли заяви і згідно заяв, стаття 47 пункти 1, ми не мали права їх не розглянути. Їх принесли самі кандидати. Ці люди кажуть, що в них брали документи для «галочки», що на подання в депутати вони подаватись не будуть і люди погодились. А коли взнали, що вони пішли на подання в депутати, вони масово почали мені дзвонити, що я повинна ці документи їм віддати, бо вони не хочуть, не мають бажання йти в депутати. І мені від людей тиск був і тут приїхали з Радикальної партії і теж тиск. Чому мені погрожують? Я написала заяву в поліцію, складену на двох листках, зареєструвала і подала в район. Написала заяву-пояснення, як це все було, як приїжджали до мене і ця людина махала переді мною паперами і казала: «це ліповиє всі документи».  Мені сказали, що Чернявський приїжджав. Чому я повинна відповідати? Чому мою комісію на прокуратуру подавати? За що?», – зазначила Лілія Кравчук.

  Юрист Радикальної партії Павло Цивінський у коментарі ОПОРІ розповів, що заяви від кандидатів написані одним почерком

  «11 грудня заява у прокуратурі вже зареєстрована. Бердичівська місцева прокуратура сказала, що передасть її у поліцію. Третього грудня була винесена постанова Швайківською сільською виборчою комісією про скасування Постанови  про реєстрацію саме наших кандидатів, вісьмох з 11. Підставою була заява даних кандидатів. Після винесення постанови про скасування реєстрації нас не повідомили, ми дізналися про це шостого числа з чуток, наша людина поїхала туди і взяла копію тої постанови і заяв. Сім заяв написані одним почерком, а восьма заява написана почерком, яким була написана сама постанова про скасування. Ми з головою комісії поговорили, сказали, що давайте виправляйте інакше будемо реагувати. Ну, з нею видно пропрацювали і вона сказала, ну це ж люди самі. І от копії цих заяв ми подали до прокуратури, щоб вони провели розслідування, тому що вони дійсно написані однією рукою», – зазначив Павло Цивінський.

  Юрист додав, що кандидати власноруч не писали заяви:

  «Люди, наші кандидати вони нам казали, що на них і на їх рідних був здійснений тиск від інших політичних сил. Аналізуючи ситуацію по округах в цій громаді, де зняли кандидатів таким от чином, то в цих округах було по два кандидати: один наш, а один від «Батьківщини». Саме цікаво, що члени виборчої комісії, які від нас там, в територіальній виборчій комісії,  вони нас не повідомили, якимсь чином їх зацікавили чи залякали. Кандидатам ми кажемо, щоб не боялися, якщо там був тиск чи за вас написали заяву і сказали, що мовчіть ви не бійтесь, ми вас захистимо, і щоб написали заяву в поліцію, але люди бояться, тому вони того робити не хочуть. У нас є інформація, але вона офіційно не перевірена, що одна людина на момент подачі тої заяви вона знаходилась взагалі за кордоном, але через міграційну службу ми не перевіряли, не було такої можливості. Ці кандидати власноручно не писали ці заяви».

  Однак, кандидатки в депутати, з якими вдалося поспілкуватися, в коментарі ОПОРІ розповіли, що самі подавали заяви.  

  «Ніякого конфлікту там не було, я сама так вирішила, що мені це поки що не потрібно. Я самостійно написала цю заяву. І син Чумак Євген Євгенович теж відмовився, якось спершу погодився, а зараз відмовився, бо не зможе», – зазначила Тетяна Чумак.

   «Так, заява в них подана, це моє особисте рішення», – сказала  Катерина Воскобійник.

   «Да, я носила заяву, я одразу хотіла, а тепер передумала», – зауважила Тетяна Семенюк.

  Представники Радикальної партії також написали скаргу в Бердичівську районну виборчу комісію.  У коментарі ОПОРІ голова комісії Наталія Гуменюк розповіла, що не вбачає порушень з боку голови Швайківської сільської виборчої комісії і вже надали відповідь на отриману скаргу.

  «Там така ситуація: справа в тому що ми ж фактично створюємо тільки комісії, ми не втручаємося у виборчий процес. Там кандидати, які балотувалися від Радикальної партії вони 30 листопада принесли свої заяви про вихід. Представники Радикальної партії прийшли до мене і кажуть, що ці заяви написані однією рукою, але я не можу це стверджувати, я не експерт. Так само і голова Швайківської комісії, їй принесли заяви, вона їх вивела, вона не мала права їх не прийняти, до третього числа там термін був. Там порушень з боку комісій немає ніяких. Нам теж прийшла скарга від Радикальної партії і ми дали їм відповідь, що ми не втручаємося у виборчий процес, треба тільки звертатися в Швайківську сільську виборчу комісію», – розповіла Наталія Гуменюк.

  Мережа ОПОРА й надалі буде слідкувати за розвитком подій у Швайківській ОТГ Житомирської області.

  Нагадаємо, виборчий процес у шістьох об’єднаних територіальних громадах Житомирської області розпочалася 3 листопада. Самі ж вибори відбудуться 23 грудня. 

ok 17.12.102jpg

 

  

 

Последнее изменение Понедельник, 17/12/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework