×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 657.

Чергова земельна афера в Житомирі: Як неіснуючі склади допоможуть отримати земельну ділянку?

  Отримати земельну ділянку у власність або ж взяти під комерцію в оренду звучить, можливо, і привабливо, однак для того, щоб втілити бажання у реальність в Україні треба пройти усі кола бюрократичного пекла.
  І Житомир – не виключення. І якщо розгляд звернень стосовно земельних питань максимум може тривати 30 днів, у Житомирській міській раді, зазвичай, розглядають близько 90. Відтягування розгляду земельних питань, однозначно можна сприймати як тиск на бізнес. По-друге, таким чином відтерміновуються надходження до бюджету, наприклад, за оренду земельної ділянки.
 
  Але сьогоднішня історія хоч і пов’язана з земельною ділянкою, отримати її вдалося значно легше, ніж пересічному житомирянину. 
Існує два шляхи, як можна отримати земельну ділянку: або за результатами земельних торгів, або ти маєш бути власником нерухомого майна на цій ділянці і можеш взяти її в оренду з правом подальшої приватизації. Наші герої обрали другий шлях, однак з деякими тонкощами.
 
  Як все починалося
 18 грудня 2017 року депутати Житомирської міської ради своїм рішенням надали дозвіл на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок. Серед переліку юридичних осіб, яким надавався дозвіл було ТзОВ «Територія ЛТД». Проект землеустрою мав розроблятися на земельну ділянку площею 0,8455 га за адресою вул. Кооперативна, 8-а.
Як зазначається у додатку до проекту рішення, цільове призначення ділянки є розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємства переробної, машинобудівної та іншої промисловості. Підставою для надання дозволу на розроблення проекту землеустрою став витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію прав власності від 08.09.2017 року. Отож підприємство зайнялося розробленням проекту землеустрою та його погодженням. Після вирішення бюрократичних питань, залишилося почекати рішення сесії в отримати ділянку в оренду.
ok 18.12.54785jpg
 
  Продається повітря. Недорого
  Як ми зазначили вище, підставою для надання дозволу на розроблення проекту землеустрою став витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію прав власності від 08.09.2017 року. Майном виявилися складські приміщення, які загалом стали центром цієї земельної афери.
У нашому розпоряджені є договір купівлі-прожажу, згідно з яким 8 вересня 2017 року Бойко Сергій Геннадійович продає ТзОВ «Територія ЛТД» складські приміщення загальною площею 91,16 кв.м вартістю 34 тисячі 335 гривень, що на той час за курсом складало близько 1 тисячі 300 доларів США.
 
  Згідно з даними аналітичної системи YouControl, товариство з обмеженою відповідальністю «Територія ЛТД» зареєстровано у Житомирі, за адресою вулиця Хлібна, 25. Засновниками підприємства є Леонова Тетяна Юріївна та Федорко Алла Володимирівна. Основним видом діяльності є виробництво в’язаних та трикотажних панчішних виробів.
 
  Реєстрація відбулася 22.08.2017 року, тобто менше ніж за 4 місяці до рішення Житомирської міської ради про надання дозволу на розробку  проекту землеустрою на земельну ділянку за адресою Кооперативна, 8а, та за два місяці як вони подали клопотання щодо цієї земельної ділянки у міську раду. Зазначимо, що договір купівлі-продажу складів був укладений всього лише через два тижні після реєстрації ТзОВ «Територія ЛТД».
  Проте далі – найцікавіше. Насправді жодних складів за цією адресою немає. Немає навіть фундаменту або інших ознак, що вони там колись були, лише будівельне сміття.
Однак, це не заважало Сергію Бойку ці склади продати. У розпорядженні громадської організації «Антикорупційний рух Житомирщини» є довідка про технічні показники, видана ТОВ «Житомир «Земпроект» Бойку Сергію Геннадійовичу напередодні укладення договору купівлі-продажу складів. У документі йдеться, що згідно з обстеження об’єкту нерухомості, а саме складських приміщень за адресою м. Житомир, вул. Кооперативна, 8а на 11.08.2017 року встановлено, що заявнику (тобто Бойку) належать складські приміщення загальною площею 91,16 м. Яким чином в інвентаризаційному бюро на земельній ділянці побачили склади – інше питання, яке поки що залишається відкритим, а от для чого ТзОв «Територія ЛТД» купувала повітря – цілком зрозуміло: щоб отримати земельну ділянку спочатку в оренду, потім,  можливо, приватизувати.
  Для чого продавати, якщо можна віддати?
Як нам стало відомо, під час проведення розслідування, земельну ділянку на Кооперативній, 8а житомирські підприємці хотіли купити на земельних торгах. Зокрема, мова йде про ПП «Оріон», яке розташовується поряд, з метою розширення виробництва виявило бажання придбати ділянку. За попередніми підрахунками вартість цієї земельної ділянки оцінують близько 100 тисяч доларів. Однак, у міській раді підприємству було повідомлено, що ТзОВ «Територія ЛТД» вже звернулося до Центру надання адміністративних послуг Житомирської міської ради щодо видачі рішення про передачу в оренду цієї земельної ділянки. У відповіді на лист також було зазначено, що згідно із ч.2 ст.134 Земельного кодексу України, не підлягають продажу земельні ділянки державної чи комунальної власності або права на них у разі розташування на земельних ділянках об’єктів нерухомого майна (будівель, споруд), що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб. А враховуючи те, що на Кооперативній,8а нібито знаходяться склади, проведення земельних торгів не є можливим.
Ось таким чином у Житомирі в оренду можна отримати земельну ділянку. Чому в деяких випадках вигідніше брати земельну ділянку в оренду? Справа в тому, що для підприємства інколи вигідніше вкладати гроші, наприклад, у виробництво, при цьому сплачуючи незначні суми коштів за оренду. У разі приватизації однозначно треба буде сплатити вартість земельної ділянки, яка за попередніми підрахунками може становити від 600 до 900 тисяч гривень.
 
  Так бюджет міста недотримує кошти, які так необхідні на розвиток Житомира. Таких земельних схем насправді чимало, але ми будемо намагатися проливати світло на подібні ситуації. Окрім того, звернемося до правоохоронних органів, щоправда, не лише місцевих, з проханням перевірити документи у цій справі.
 
  Цілком логічне запитання: хто ж винен? Ймовірніше за все, що в змові були і представники департаменту містобудування та архітектури, які не перевірили наявність нерухомості на земельній ділянці, члени постійної депутатської комісії з земельних питань, та, бюро інвентаризації, яке ці склади побачило.
 
  P.S. Під час підготовки матеріалу до друку нам стало відомо, що ТзОВ «Територія ЛТД» депутатами міської ради було відмовлено у наданні дозволу на проведення експертної грошової оцінки на цю земельну ділянку. Ми більш ніж впевнені в тому, що це сталося внаслідок жвавого інтересу до цього питання з нашого боку.
ok 18.12.20365jpg
 
Джерело: insider.zt.ua
 

 
 

Последнее изменение Вторник, 18/12/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework