×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 657.

Щедрість чи хитрість? У житомирських школах дітям роздають новорічні пакунки від депутатки

  У житомирських загальноосвітніх школах №30 та №27 дітям роздавали новорічні пакунки з солодощами. 

  На упаковці вказано прізвище потенційного кандидата в Президенти Юлії Тимошенко та логотип партії ВО «Батьківщина». Фото пакунку з солодощами розмістила на своїй сторінці в мережі Facebook житомирянка Юлія Міронова.  

   «Свіжа "гречка". Малий зі школи приніс. Це законно, взагалі?», – йдеться в повідомленні.

  У коментарі ОПОРІ житомирянка Юлія Міронова зазначила, що її обурюють подібні подарунки.

  «Як мама, я категорично проти, щоб мою дитину використовували як гвинтик передвиборчих технологій. Як виборця, мене обурює використання «гречки» від кандидата в президенти, та ще й в стінах школи. На пакунку крім партійного лого немає ніяких вихідних даних. Який термін придатності, хто пакувальник, хто відповідає за те, щоб цей непроханий дарунок був безпечним для моєї дитини? Ці питання без відповіді. І мене це обурює!», – розповіла Юлія Міронова.

  У пакунках окрім цукерок були листівки та календарі із зображенням Юлії Тимошенко та Анжеліки Лабунської.

  Керівник прес-служби обласної організації партії ВО «Батьківщина» Валерій Шелепа у коментарі ОПОРІ зазначив, що такі пакунки роздають за ініціативи керівника обласної партійної організації ВО «Батьківщина» Анжеліки Лабунської:

  «Мені відомо, це на пакунках, які Анжеліка Лабунська роздає. Це за ініціативи Анжеліки Лабунської. Я не знаю чи по всіх школах будуть роздані, вірогідно що так. Ще виборчі перегони не почалися, а Анжеліка Лабунська має можливість закупити цукерки і зробити привітання від себе і від Юлії Тимошенко. Я не готовий відповісти де були виготовлені ці подарунки, якщо там логотип «Ласощів», значить там були виготовлені», – розповів Валерій Шелепа.

  Директор ЗОШ №30 Тетяна Нечипорук в коментарі ОПОРІ розповіла, що подарунки в школу принесли представники «Батьківщини».

  «Представники організації і принесли. Так, «Батьківщини». Наскільки мені відомо, то такі пакунки роздають по всіх школах. Вони просто принесли подарунки. Що тут кримінального?», – зазначила Тетяна Нечипорук.

  Начальник департаменту освіти Житомирської міської ради Валентин Арендарчук про таку благодійність в школах не знає.

  «Мені про це нічого не відомо, я про це від вас вперше чую. У нас заклади всі самостійні, є керівник закладу і вони самі приймають рішення. Кожен керівник несе повну відповідальність за свій заклад і за свої дії і за все, що відбувається в закладі», – зазначив Валентин Арендарчук.

  На новорічних солодких подарунках зображений логотип Житомирського торгового дому «Житомирські ласощі», однак відсутня інформація про термін придатності та склад цукерок.  Керівники фабрики коментувати ситуацію по телефону не стали, лише через офіційний запит.

  У коментарі ОПОРІ керівник відділу маркетингу Торгового дому «Житомирські ласощі» Анастасія Перевязенцева розповіла, що інформація про дату виготовлення цукерок на пакетах відсутня, бо це спецзамовлення і подарунки не для продажу.

  «Вся продукція, яка відвантажувалася з фабрики, відповідно йшла з супроводжуючими документами, це йшли накладні, в яких написана дата виробництва і вжити до, це все супроводжувалося документами, плюс сертифікати якості на кожну цукерку, яка присутня в пакеті. Цей пакет йде спецзамовлення партія «Батьківщина», там їх логотип розміщений, їхній дизайн, а лише наші цукерки. Що стосується нашої продукції, то ми все підтверджуємо документами. Зараз візьміть будь-який наш подарунок, то там це маркування є, бо це ми на продаж виставляємо. А це йде як подарунок, а не покупка. Якщо пакети йшли на продаж, то ставляться всі відповідні маркеровки і дата», – розповіла Анастасія Перевязенцева.

  Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба:  «Поки Юлія Тимошенко не є офіційно кандидатом у Президенти, то ці подарунки не можуть вважатися підкупом виборців офіційно. Треба з’ясувати питання фінансування, бо тут є напис політичної партії і цікаво, чи це в них офіційно проведено через кошти політичної партії і чи буде це відображено у звіті, чи це було здійснено від якогось благодійного фонду. Якщо це було від фонду, але він рекламує політичну партію, то це теж партія мала би внести у свій звіт, як непрямий внесок на їхню користь, що вони не самі витрачають кошти, а за них витрачає третя особа. І, звичайно, тут є такий елемент не порушення Закону, а порушення стандартів, коли потенційні кандидати намагаються за цей час, який ще не настав до початку виборчої кампанії, до 31 грудня, максимально про себе нагадувати отакими подарунками, тому що вже з початком виборчої кампанії це буде заборонено офіційно, тому вони намагаються використати те, що поки це не заборонено, але часу для того дуже мало, тому і здійснюють таку роздачу». 

  ОПОРА нагадує, що офіційно виборча кампанія розпочнеться 31 грудня, а самі вибори Президента України відбудуться 31 березня 2019 року.

  У частині 1 статті 58 Закону України «Про вибори Президента України» зазначено: «Передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України».

  У період виборчої кампанії відповідно до частини 6 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України»: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців, зазначеним у пункті 1 частини третьої статті 56 цього Закону». А в частині 21 цієї ж статті Закону зазначено: «Забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності"».

ok 232078543

  Джерело: oporaua.org

 

 

Последнее изменение Пятница, 21/12/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework