Економіст, який більше 12 років трудився на фермах Америки і Європи: Поїздив, повчився, пора цей набутий досвід запроваджувати вдома

  Сьогодні тваринницька галузь області перебуває не в кращому стані, в окремих районах кількість корів на фермах не перевищує тисячі (раніше в одному колгоспі було більше). Хоча є й приємні винятки.

   Скажімо, у ТОВ «Камінське» (Романівський район) тваринництво — один із основних «китів», на якому тримається економіка і формуються фінанси. У господарстві — 190 дійних корів, 80 нетелей, близько 100 телят, а також свині, вівці, коні. Як кажуть, знайдуться кури і качки, хоча на зиму їх кількість відчутно зменшується,  - розповідає zhytomyrschyna.zt.ua.

  Із ситуацією в тваринницькій галузі господарства нас детально ознайомив економіст із розвитку тваринництва Володимир Миколайчук, дуже фаховий і цікавий спеціаліст, який більше 12 років трудився на фермах Америки і Європи.

  — При правильному господарюванні тваринництво не може бути збитковим, — переконаний Володимир Миколайович. — Але на сьогодні це дуже «морочлива» галузь, яка потребує багато уваги, затрат, запровадження різноманітних технологій і процесів: випасання, доїння, літнього і зимового утримання, збалансованої годівлі й т. п. Простіше — в рослинництві, посіяв, скажімо, сою, провів невеликий догляд і восени вже маєш результат.

  Більшість сьогоднішніх сільгоспвиробників і фермерів хочуть заробляти швидко і просто, без тривалих зусиль. З іншого боку, людям завжди потрібні м’ясо і молоко. Хочемо організувати власну переробку виробленої сільськогосподарської продукції, тоді прибутки від тваринництва можуть і подвоїтись. Поголів’я тварин ми поступово збільшуємо, а поголів’я птиці залежить від пори року: влітку воно, зрозуміло, різко зростає, на зиму — падає. А щоб збільшувати поголів’я, треба ще мати вільні приміщення, тому паралельно ведемо реконструкцію старих корівників і будуємо нові.

  — А який річний надій на корову у вас в господарстві? — уточнюю у Володимира Миколайовича.

  — Більше 4000 літрів, хоча, як кажуть, рік на рік не приходиться. Торік, наприклад, у середньому надоїли по 4400 літрів.

  — Ви працювали на фермах США, Данії, Німеччини і тепер повернулися у своє село Камінь. Чому?

  — У США я працював майже 10 років на фермі у Північній Дакоті, до цього 2 роки трудився у Данії, на молочній фермі. У Німеччині пропрацював менше року. Основна відмінність — та, що тваринництво у цих країнах більш механізоване і технологічно відлагоджене. Там ручна праця майже не використовується. Один працівник може обслуговувати всю ферму. У нас на фермі зараз трудяться десяток тваринників, бо рівень механізації — значно нижчий. В Америці я сам забезпечував годівлю 1500 корів, зранку і до вечора працював на спеціальному тракторі, підвозив корми.
У нас є теплі, широкі, цегляні приміщення, які потрібно трохи модернізувати. У них поголів’я, як правило, весь час перебуває на свіжому повітрі. Це поки що єдиний «плюс» і ми його хочемо вдало використати.

  — Тобто?

  — Переобладнуємо існуючі фермерські приміщення на більш сучасні й окремо будуємо доїльний зал, такий, як я бачив у Данії.

  Поїздив, побачив, повчився, а тепер пора цей набутий досвід вдома запроваджувати, — завершив розмову Володимир Миколайчук.

Володимир Васильчук для zhytomyrschyna.zt.ua

 

Последнее изменение Четверг, 27/12/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework