Окупація та визволення Новограда у фактах і цифрах краєзнавців

  3 січня минуло 75 років з моменту визволення Новограда-Волинського від німецьких військ.

 

  Інформацію про окупацію та визволення Новограда у фактах і цифрах краєзнавців опублікував сайт novograd.city.

  • Новоград-Волинський визволили з тривалої окупації 3 січня 1944 року. З цієї нагоди у Москві відбувся салют 12-ма артилерійськими залпами зі 124 гармат.
  • Згідно із заключним актом комісії, що займалася розслідуванням фашистських злочинів в період з липня 1941 по грудень 1944 року, у місті загинуло понад 44 тисячі осіб. Це 30 тисяч військовополонених і 14 тисяч  населення, половина якого (7 тисяч) закатована за стінами міської в’язниці представниками  гестапо і поліції.
  • 7 липня 1941 року німецьким військам за підтримки авіації та артилерії вдалося заволодіти ДОТами на західній околиці міста. Місто, охоплене пожежею, безперервно бомбила німецька авіація. Увечері 8 липня Новоград-Волинський укріпрайон було прорвано на більшій частині фронту, і 3-ій німецький мотокорпус попрямував на Житомир. В цей же день  наше місто було окуповане фашистами.
  • Влітку 1941 року на територіях шкіл № 2 та № 5 почав діяти  нацистський концентраційний табір № 201 для наших військовополонених, який існував до кінця 1943 року. Щоденні розстріли, катування, досліди на людях, голод та хвороби таким були два з половиною роки у таборі, де загинуло майже  30 тисяч чоловіків: синів, батьків, дідусів, братів. 
  • У липні 1941 року фашисти розстріляли понад 3 200 жителів міста на вулиці Герцена у колишньому тирі. Протягом серпня-вересня страчено понад 5 тисяч мирних жителів-євреїв. У січні 1943  на Сінній площі, нині  Сквер Слави, фашисти повісили групу підпільників, серед них – М. Громов, О. Александров, П. Штепін, В. Петровський, П. Крюков, В. Левченко, К. Ващук.  Там, де  зараз стоїть пам’ятник, височіла шибениця.
  • До початку 1944 року налякане тортурами місто стікало кров’ю, хоча за планами тогочасної радянської влади Новоград-Волинський мав тільки приймати хворих та поранених 5-ої армії в місцевий шпиталь. Насправді війна на території України була настільки кривавою, що після визволення з січня 1944 по листопад 1946 року у місті дислокувалося 42 військові госпіталі.
  • Після визволення у Новограді-Волинському оперативно було відновлено роботу 70 підприємств та установ. Протягом 1944 - 1945 років  відбудовано 13 340 кв. м житлової площі, міську лікарню на 200 ліжок. Житловий фонд  нараховував 1345 будинків, 13 з них 2-поверхові, два 3-поверхові, один – 4-поверховий, решта – 1-поверхові. У місті нараховувалось 3848 приватних будинків, з яких лише 8 із цегли,  а в основному – дерев’яні.

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework