Перший у Житомирі напірний водопровід був побудований аж 300 років тому

  На початку 1520-х рр. наше місто належало молодому литовському князю Яну (позашлюбному сину Сигізмунда І), який під час реконструкції замку зумів побудувати перший в Житомирі напірний водопровід. Вода у замок, що стояв на Замковій горі, подавалася по трубах з річки Рудавка.

   Як розповідає Комунальне підприємство "Житомирводоканал", з посиланням на  історичну розвідку Бориса Дубмана "Перший водопровід у Житомирі",  згадка про це є у королівського писаря Лева Потієвича Тишкевича в матеріалах його ревізії Житомирського замку від 2 вересня 1545 року: «нєбожъчикъ княз бискупъ мєлъ воду рурами до замъку провадити с тоє речки, которая за местом идєт, — Рудавка» (рура - водопровідна труба, мелъ - мав, бискупъ - єпископ, небожчъкъ - покійний).

  Рудавка - притока річки Кам'янки. Витікала Рудавка з невеликого озера, яке було біля того місця, де тепер Житомирська міська гімназія № 3, по діагоналі перетинала нинішню площу Перемоги і текла в глибокій долині біля підніжжя Замкової гори.

  До слова, у Києві напірний водопровід з'явився на початку XVII століття, а у Москві (для водопостачання Кремля) - у 1634 році.

 

 

Последнее изменение Среда, 09/01/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework