Як «віджиматимуть» водоканал в одному з районних центрів Житомирщини?

  «Шеф, все пропало! Гіпс знімають, клієнт виїжджає» - крилата цитата з комедії «Діамантова рука», якнайкраще зображає агонію, яку намагаються створити з ситуацією над ВУВКГ міста Новограда-Волинського, в народі просто водоканалу.

  Про це йдеться в матеріалі видання 04141.com.ua.

  "Кому вигідно?" Є такий латинський вислів «cui prodest», - «кому вигідно?». Коли не відразу видно, які політичні або соціальні групи, сили, величини відстоюють відомі пропозиції, заходи й т.п., необхідно завжди ставити питання: «Кому вигідно?».

  Так, нещодавно проведено аудит водоканалу й в кінці грудня був представлений на широкий загал для ознайомлення "Звіт незалежного аудитора за результатами надання послуг з технічного та фінансового аудиту комунального підприємства Новоград-Волинської міської ради «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства».

  Ознайомившись з документом, можна зробити висновок, що для покращення роботи підприємства необхідно провести ряд, в першу чергу, організаційних та технічних заходів, які дозволяють оптимізувати виробничі процеси.

  А замість обговорення дієвого плану виводу підприємства з кризового стану, лунає критика без жодного конструктивізму, яка має на меті створення нового негативного інформаційного фону навколо даного підприємства. Вона покликана показати неспроможність комунальників до ефективного управління. І як вихід з ситуації буде кинуто на загал «рятувальний круг» у вигляді ефективного приватного власника, якому рекомендуватимуть дати у концесію водоканал.

  Концесія (concessio) у перекладі з латинської — дозвіл, поступка. Тобто, надання з метою задоволення громадських потреб уповноваженим органом виконавчої влади чи органом місцевого самоврядування на підставі концесійного договору на платній та строковій основі юридичній або фізичній особі (суб'єкту підприємницької діяльності) права на створення (будівництво) та (або) управління (експлуатацію) об'єкта концесії (строкове платне володіння), за умови взяття суб'єктом підприємницької діяльності (концесіонером) на себе зобов'язань зі створення (будівництва) та (або) управління (експлуатацію) об'єктом концесії, майнової відповідальності та можливого підприємницького ризику.

  Головним аргументом на користь такого договору, буде зношеність мережі, необхідність в значних обсягах фінансових вливань у реорганізацію і реконструкцію мереж водопостачання та водовідведення, і що таких грошей у міському бюджеті немає. Тому й необхідне буде входження у міськводоканал ефективного інвестора.

  Сприятливий негативний інформаційний фон буде підготовлений, загальний тиск на посадових осіб уповноважених приймати відповідне рішення буде колосальний.

  Ще серпні минулого року під час зборів трудового колективу Новоград-Волинського водоканалу при заступнику міського голови Анатолій Легенчук під час обговорення обґрунтованого тарифу на воду, який «опікується» галуззю ЖКГ, висловив думку, що підприємство просто хочуть приватизувати.

  Ну що ж… Чи така страшна концесія, як її малюють?

  Для прикладу візьмемо місто Біла Церква. Ситуацію з білоцерківським водоканалом відстежує Олександр Лємєнов, засновник Центру локального самоврядування, який в своєму інтерв’ю «Ранковій хвилі» на «Громадському Радіо» розповів, що юридична особа, яка була створена — ТОВ «Білоцерківвода», була створена саме під концесію. Це чітко зазначалось директором концесіонером, яка зараз є депутатом Облради. Вона була створена людьми Бойка. Про це не раз писали ще до мене. Просто ніхто не акцентував увагу на Антоні Чернецові — синові нинішнього директора НВП «Зоря». В свій час Юрій Бойко пройшов шлях від звичайного робітника до директора цього підприємства. Чернецова називають «кишенею» Юрія Бойка. Тому у мене немає сумнівів, що білоцерківський водоканал був взятий в концесію людьми Бойка.

  «Це політичний вплив на міського голову, адже маючи в своєму управлінні водоканал і тепломережу, бізнесменам абсолютно байдуже, хто є мером міста. Тому що влітку можна відключити воду, а взимку — тепло, обґрунтувавши технічно» - розповів експерт.

  Також він зазначив, що концесійний договір здійснюється лише після голосування міськради. А згідно його матеріалів фракція «Самопоміч» в Білій Церкві контролюється людьми Бойка. Наприклад, помічник екс-народного депутата Полочанінова працює в концесіонері і паралельно очолює бюджетну комісію. Директор концесіонера є депутатом Київоблради від тієї ж «Самопомочі». Такого переліку збігів не буває, просто потрібно глибше копати і розуміти, що за чим стоїть" - зазначив Олександр Лємєнов.

  А тепер нумо даймо відповідь! Якій політичній силі в місті найбільше «болить» за водоканал і хто постійно опікується даним питанням?

  Не будемо голослівними, просто поглянемо на документи. (Див. внизу)", - зазначено в матеріалі.

kd1601903 1

  Для нас особисто ситуація вимальовується і це тільки питання часу, коли саме намагатимуться реалізувати «білоцерківський» сценарій в Новограді-Волинському.

  Щодо "ефективності" діяльності зданих в концесію за вказаним сценарієм комунальних підприємств, можна судити по місту Сміла з її постійним "тепловим апокаліпсисом" та ряду інших міст, які стають заручниками концесіонерів, та роками добиваються в судовому порядку розірвання цих договорів.

kd1601903 2

kd1601903 3

Джерело: .04141.com.ua

 

Новини Житомира

 

Последнее изменение Среда, 16/01/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework