У Новограді він не вперше: голова правління національної ради Луганщини та Донеччини прочитав лекцію про Степана Бандеру

  Оскільки у Житомирській області проголошено рік Степана Бандери, у зв’язку зі 110 річницею з дня народження відомого політичного діяча, у малій залі Новоград-Волинського Палацу культури провели лекцію на тему його життя.

 

  Її читав Станіслав Федорчук, голова правління національної ради Луганщини та Донеччини, передає novograd.city.

  Організатори ставили на меті одне: відкрити очі суспільству щодо постаті Бандери, щоби люди побачили, ким насправді він був.

  – Хочемо показати його як героя, як державника, як борця за свободу України й найголовніше – розвіяти стереотипи та брехню про цю постать. Основний стереотип – це колабораціонізм на користь німецької окупації під час Другої світової війни, – розповів член "Братства ОУН-УПА" Володимир Єнжиєвський.

  Запрошений лектор Станіслав Федорчук володіє, можна сказати, унікальним матеріалом. Його складно знайти у сучасній науковій літературі або десь в інтернеті, через те, що основним джерелом інформації з цієї тематики є книжки, які видавались ще за часи підпілля нелегально. Сьогодні ці книжки не друкуються з різних причин, саме тому інформація дуже цінна і рідкісна.kd1701911 2

  Серед глядачів: працівники міської ради, представники сфери освіти, учні, члени громадських організацій, ветерани АТО, прості жителі.

  16 січня – це день пам’яті захисників Донецького аеропорту, тому розпочали захід із хвилини мовчання.

kd1701911 3

  – На слайді ми бачимо трьох національних героїв для своїх країн, – розповідав Станіслав Федорчук. – Перший – ізраїльський Прем’єр-міністр Менахем Бегін, його голову оцінювали свого часу у 10000 фунтів. Другий – Нед Келлі, який бився проти британської поліції в Австралії. За його голову давали 8000 фунтів стерлінгів. Третій – Сімо Хайха – фінський снайпер, який вбив близько 600 радянських військових під час радянсько-фінської війни. Безцінний, на нього полювали найкращі снайпери Радянського Союзу. Що їх об’єднує?

  Цих національних героїв об’єднує те, що країни-сусіди їх героями не вважають

  Аналогії провести може кожен. Загалом про це і йде мова, що боротьба за національну незалежність будь-якої країни рідко буває безкровною. Незалежність здобувається саме від когось. І те, що для одних боротьба, для інших – тероризм і злочин.kd1701911 4

  Загалом у лекції Станіслав Федорчук розказав багато цікавих фактів з життя Степана Бандери: що повстанську діяльність він почав вести з ранніх літ, як у студентські роки він "щеголяв" у своїй "мазепинці", ловлячи "на живця" противників українства і так далі. З кожним реченням розкриваючи цю історичну постать зі сторони, яка відповідає дійсності, проте суперечить нав’язаним стереотипам.

  Такі інформативні лекції проходять не щодня, тому щоб розширити світогляд і дізнатися про національно-визвольний рух України погуглити лекції Федорчука і матеріали на цю тему рекомендуємо.

  Пан Федорчук, як запевняють організатори заходу, входить у десятку найкращих аналітиків України. Він постійно проводить лекції. До речі, в Новограді-Волинському він уже не вперше, двічі виступав у технікумі з лекціями на подібну тематику.

Данило Завгородній, novograd.city

 

 Новини Житомира

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework