Костел на Житомирщині, зруйнований у 1967 році, було відбудовано через 41 рік. ФОТО

  В мережі Фейсбук ми натрапили на інформацію про один із костелів на Житомирщині, який було зруйновано у 1967 року і який через більше ніж 40 років знову відбудували. 

 

  Мова піде про храм в селі Кримок Радомишльського району. В дописі користувачки Stanislava Horai переважно фото костелу.

  Але з тієї невеличкої інформації, а також того, що вдалося дізнатися з коментарів під дописом, ми зробили невеличкий матеріал.

  «Костел в с. Кримок Радомишльський район... зруйновано у 1967... Перші згадки про с. Кримок (Кримська Рудня) -1648 року...», — зазначається в описі до фото.

  Побачили ми й такі коментарі з приводу цього костелу, під публікацією, згаданою вище:

kd1701933 1   Фото можливо 1944 р. ... на передньому плані ксьондз Войцех Дажицький...

kd1701933 2

kd1701933 3   В цій будівлі була школа 8-річна старші класи... було ще добудовано дві будівлі сучасніші - шкільна та майстерня, їх вже немає...

kd1701933 4   Колись на цьому місці житель села Горай побудував каплицю: він втратив зір, та йому наснився сон, що коли він піде в ліс на краю з торфовищами знайде джерело, з нього вмиється, то зір відновиться. Вмовив своїх синів відвести його в ліс, не було додому 3 дні, потім він прийшов зрячим (знайшов джерело).. Це джерело славилося в давні часи, до нього в свято Святого Антонія 13 червня приходили на молитви воно було чудодійне... Горай побудував тут каплицю на честь свого зцілення. При колективізації її розібрали, перевезли в село та побудували сільську раду... Недавно каплицю відбудували...

kd1701933 5

  Один із старовинних будинків...

kd1701933 6   Нова будівля костьолу - закінчено відбудову 2008 р.

  «Спершу служби проходили в будинку (в старому будинку ксьондзів), там розташована була медична установа в Радянські часи... У 2010 будинок згорів (топка з дровами залишилася без догляду)...», — додала автор публікації в коментарі до свого ж допису.

kd1701933 7

  А ось ще трішки інформації, яку ми дізналися з цього ж допису про один із будинків теж в селі Кримок:

 «Це був будинок Управляючого - Вацлав Обух -Вощатинський... Потім була початкова школа 1-3 класи... Частина використовувалася, як квартира для вчителів (сім'ї), для директора школи.... Зараз це приватний будинок останнього директора школи та її сім'ї...

kd1701933 8

  Радомишль та 10 сіл (Кримок) належали Києво- Печерському монастирю... З 1796 року Радомишль та села даровані генералу Антону Злотницькому. Кримок належав до 1917 року - Антону Злотницькому, потім його нащадкам - сину Осипу, другий син був власником маєтків у Ружині; внуку Антону та правнуку Антону.... Резиденція була у с. Межирічка... В Кримку жив уравляючий Вацлав Обух -Вощатинський...».

Новини Житомира

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework