Директор ДЮСШ ледь не звільнився через непорозуміння із управлінням спорту: проблема етики

  Директор Новоград-Волинської ДЮСШ Віктор Борисюк написав заяву на звільнення. Тренери школи вважають, що він це зробив під тиском.

  Причина звільнення, як пояснив сам Віктор Леонідович, – упереджене ставлення до нього з боку начальника управління у справах сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту Ярослава Циби, передає novograd.city.

  28 січня у спортзалі Новоград-Волинської ДЮСШ  тренери спортивних федерацій міста зустрілися із представниками влади. Тренери ДЮСШ відразу стали на захист директора. Діляться деякими подробицями, хоча в деталі і факти вдаються не дуже охоче. Спортсмени 26 січня написали лист на ім’я міського голови, в якому просили залишити на посаді директора школи Віктора Борисюка, вважаючи, що він звільнився через тиск.

kd040213 2

  Працівники ДЮСШ

  "… він став жертвою непрофесійних дій управління у справах сім’ї молоді фізичної культури і спорту… йому ставили завищенні, нереальні задачі, які могли вирішитися тільки на рівні управління… Борисюк В. Л. не витримав неправомірного тиску з боку управління та написав заяву." – йдеться у тексті листа. Його підписали 16 членів тренерсько-викладацького складу ДЮСШ.

  У листі також критикують професіоналізм Ярослава Циби на посаді начальника управління, пишуть: "некомпетентний у багатьох питаннях фізичної культури та спорту, не захищає інтереси школи та не підтримує правила ділового етикету".

  Цей конфлікт проливає світло на дещо ширшу проблему соціального значення

  Запрошені на зустріч заступник міського голови Оксана Гвозденко та очільник постійної профільної комісії міськради Володимир Федорчук вислухали деяких із тренерів, які готові були взяти слово.

kd040213 3

  – Спілкуєтесь з ним, ніби він якийсь одноліток. Немає ніякої поваги. Звільняються бухгалтери з управління, звільнився головний спеціаліст Ярослав Сорока. Може проблема не в цих людях, а в одній людині, яку треба замінити? Про ставлення до тренерів я взагалі мовчу. Постійно вкладаю гроші у свою секцію, придбав столи, але всеодно – "фігово". Постійно так. А головне, що до Віктора Борисюка ставлення ніяке просто. Може варто замінити одну людину і проблеми вирішаться? – висловив своє бачення тренер з настільного тенісу В'ячеслав Возняк.

  За словами заступниці міського голови Оксани Гвозденко, спортсмени міста були незадоволені й попередніми керівниками управління.

  – Мені не подобається етика відносин між владою і спортсменами. Чому це нам нав’язують, що ми комусь щось винні? Я був тренером збірної п'ять років, три роки – олімпійської збірної, і я приходжу сюди, аби мене тут обговорювали поза очі, що я щось роблю не так? Я приходжу о дев'ятій в зал і йду о дев'ятій. Ми працюємо. Якщо є якісь недоліки, будь ласка, приходьте, кажіть – обговоримо. Але якщо ми бачимо, що є недоліки в роботі з вашого боку, то ми теж про це можемо вам говорити. Ми не повинні хвилюватися, що наші слова про керівництво галузі спорту матимуть наслідки. Я вважаю, що ці часи вже давно минули, – сказав Петро Корнійчук.kd040213 4

  Президент клубу "Січ"

  Також він говорив про недофінансованость галузі в цілому. Про те, що майже кожен тренер вкладає у справу власні гроші, аби виховувати спортсменів. Всі федерації побачили, що дуже складно зараз отримати гроші на поїздку на змагання. Це питання децентралізації бухгалтерії, яке теж підняли під час зустрічі.

  – Основне, для чого ми зібрались, це відстояти свого директора. Ми йому довіряємо, знаємо, що він професіонал, що спокійно виконує свою роботу, – продовжив Петро Корнійчук.

  Працівники ДЮСШ перехоплювали слово один за одним, постійно повторюючи про етику взаємовідносин між управлінням та школою. Зокрема, завгосп Олег Щедров розповів про історію становлення закладу:kd040213 5

   Завгосп ДЮСШ Олег Щедров

  – Управління спорту, я не тільки кажу про Ярослава Володимировича, до школи відноситься, як генерал до солдата. Більшість із тих, хто тут зараз є, фактично побудували її своїми руками. У 2000 році, коли я сюди прийшов, тут були дерев’яні вікна, сніг залітав узимку, не було гарячої води влітку, та й навіть санвузлів нормальних. Скільки сюди було вкладено, дякуючи Єрмакову, колишньому директору, і колективу школи. І якби ми були неробами, як до нас ставляться зараз, то цього б усього не було. А зараз нам кажуть: "Віктор Леонідович, у вас два заступники, вони ніхрєна не роблять", "Віктор Леонідович, у вас інструктор-методист, він ніхрєна не робить, тільки штани протирає, у вас вся школа нічого не робить". Ніби школа у нас погана, а результати ж кажуть протилежне. Ну, не можна нас так принижувати, ми ж теж люди. Щось треба змінювати! Чи зараз вся школа напише заяви! Ви хочете щоби цим все закінчилось? Давайте один одного поважати.

  Конфлікт глибоко поширився між спортсменами та управлінням. Етичне питання, хоча і фінансовий аспект теж немало вагомий, стало основою цього непорозуміння.

  Неодноразово під час зустрічі лунало слово "мат", нецензурна лайка. Саме й тому пряму мову ми залишили без змін.

  Відсутність етикету назвав причиною звільнення і Ярослав Сорока, який до нещодавна працював в управлінні спорту:

  – Я нічого особисто не маю проти Ярослава Володимировича, проти роботи. Але дійсно: ставлення, мат, немає етики, немає поваги до людей, з якими працює. І це помічають всі.

  Звісно ж, фактів і певних цитат ніхто не називає, бо якось не прийнято у нашому суспільстві скаржитись на такі речі. Тим паче, як казали присутні: "ви ж чоловіки, ну буває, вирветься". Оксана Гвозденко взагалі перевела це питання у робочу площину.kd040213 6

  Заступник міського голови Оксана Гвозденко

  Не святими, запевнила Оксана Гвозденко, є і працівники ДЮСШ. Часом, нервуючись через бюрократичну тяганину з бухгалтерією, теж пару "лагідних" могли відвісити. Вона, власне, здивована, чим саме спортсмени не задоволені. У галузі за останні три роки співпраця між управлінням та депутатами налагоджена чи не найкраще у місті.

  – Жодного разу ви не казали про якісь проблеми такого плану. Коли я вас питала, – звернулась Гвозденко до Віктора Борисюка, – ви мені розповідали, що ви втомились. Я вам пропонувала обійняти посаду методиста ДЮСШ, а директором зробити нинішнього методиста Михайла Весельського. Ніхто нікого не силував писати заяви. Думаєте, ми із задоволенням приймаємо заяви на звільнення? Знайти заміну на посаду дуже складно, тим паче, директора школи. Це ж не обов’язково має бути хороший спортсмен, це має бути хороший менеджер, у першу чергу.

  На думку заступниці мера, Віктор Борисюк дійсно добре підійшов би на посаду заступника, чи методиста. Віктор Леонідович, за її словами, дуже спокійна, виважена та інтелігентна людина.

  Цій конфліктній ситуації також посприяла і відсутність у ДЮСШ фінансової незалежності. Тренери пояснюють, що раніше у школи був власний бухгалтер, до якого вони звертались аби отримати кошти на поїздки на змагання наперед. Зараз же, вони йдуть до бухгалтерів управління, які вимагають підстави для направлення запиту на казначейство. І це затягується на довго, часом на декілька місяців. Особливо це стосується січневих змагань, які проходять до того, як сформуються річні плани федерацій.kd040213 7

  Секретар міської ради Василь Остапчук

  Децентралізація бухгалтерії, тобто наявність власного бухгалтера у спортивній школі має вирішити проблему.

  – Самостійність ДОСШ не викликає ніякого сумніву. Треба надати школі право  розпоряджатись коштами та не чипати Цибу, який, по суті, виконує обов'язки фінансового директора спортивної школи, – під завершення зустрічі своє бачення висловив секретар міської ради Василь Остапчук.

  Це питання розглянуть на найближчій сесії міської радиkd040213 8

  Начальник управління у справах сім'ї, молоді, фізичної культури та спорту Ярослав Циба

  Загалом, як пояснив Ярослав Циба під час зустрічі, він вимагає найбільше саме від ДЮСШ, тому що це найбільша за чисельністю людей установа у галузі. Представники апарату влади запевняють, що у галузі спорту дуже багато позитивних зрушень і здобутків не лише самих спортсменів.

  – За 3 роки ожив стадіон, зажила школа і саме завдяки цьому скликанню ради. Але чомусь десь втратився зворотний зв'язок. І я впевнена, що винен у цьому директор школи, бо не доносив досягнення, які робило управління серед депутатів, до тренерів, – розповіла Оксана Гвозденко.

  Ярослав Циба у телефонній розмові пояснив, що не зовсім розуміє, звідки у директора школи думка про упереджене до нього ставлення.

  – Не можу я сказати, чому все так сталось. Для мене, чесно кажучи, це була неприємна новина. Причину цього конфлікту я не розумію. Коли були на співбесіді у міського голови, він сказав, що втомився, що треба давати дорогу молоді, назвав дві кандидатури. Щодо упередженості, також нічого не можу сказати, адже ставлення таке ж як і до інших керівників установ, однакове. Від нього вимагається згідно з його посадовими обов’язками, все. Нічого особисто до Віктора Леонідовича не маю. Що може бути у мене особистого до людини, яка мені годиться у батьки? – розповів у телефонній розмові Ярослав Циба.

  Наразі, після декількох зустрічей із міським головою протягом тижня, Віктора Борисюка залишили на посаді директора школи. Він сподівається, як і начальник управління, що подібних непорозумінь більше не виникне і спортивна галузь зможе працювати спокійно.

  Загалом добре, що подібні зустрічі відбуваються, прикро, що приводом цього разу стало звільнення директора школи. І добре, що починають підніматись етичні питання, їх обговорювали півтори години. І тут важливо розуміти, що якщо не вважати скарги на неповагу до честі та гідності "стукачеством", як висловився один з учасників зустрічі, то вирішення цієї проблеми зрушить з мертвої точки. Тільки так можна створити сприятливу трудову атмосферу у колективах. Бо часом ми не розуміємо, якої шкоди може нанести одне, сказане згарячу, слово. І як результат – хороший спеціаліст, якого поважають усі його підлеглі, пише заяву на звільнення.

  Хай би які недоліки не були у роботі, все ж, це не дає права порушувати правила етики трудового спілкування та принижувати честь і гідність. Ми дуже багато говоримо про буллінг серед дітей у школі, а чи сильно відрізняється ця ситуація в дорослих на роботі?

Данило Завгородній

Джерело: novograd.city

 Новини Житомира

 

Последнее изменение Понедельник, 04/02/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework