У Житомирі створили робочу групу, яка має сприяти проведенню виборів – з можливим недотриманням всіх норм законодавства

  У Житомирській міській раді створили робочу групу з питань підготовки та проведення 31 березня 2019 року виборів Президента України, яка має співпрацювати з окружною та дільничними виборчими комісіями і надавати їм пропозиції.

   Відповідне розпорядження  Сергій Сухомлин підписав 5 лютого.

  «На підставі Закону України від 13 березня 2014 року №879-УІІ  «Про внесення змін до статті 90 Закону України «Про вибори Президента України» та з метою сприяння суб’єктам виборчого процесу в реалізації їх повноважень при  підготовці та проведенні 31 березня 2019 року виборів Президента України: 1.Утворити робочу групу з питань підготовки і проведення виборів 31 березня 2019 року Президента України та затвердити її склад. Робочій групі співпрацювати з окружною та дільничними виборчими комісіями та надавати пропозиції окружній виборчій комісії та виконавчому комітету міської ради», – йдеться у розпорядженні.

  Очолила групу секретар міської ради та голова обласного осередку партії «Об’єднання Самопоміч» Наталія Чиж.  У керівника є 7 заступників серед яких профільні заступники міського голови, представники Богунської та Корольовської районних рад та керуючий справами виконкому, секретарем групи обрано начальника управління звернень та діловодства міськради. До складу робочої групи увійшли 20 чиновників, які є керівниками структурних підрозділів міської ради.

08.02 Zhytomyr rozporiadzhenniz

08.02 Zhytomyr rozporiadzhenniz 2png

08.02 Zhytomyr rozporiadzhenniz 3png

08.02 Zhytomyr rozporiadzhenniz 4png   У коментарі ОПОРІ 6 лютого керівник робочої групи Наталія Чиж розповіла: «Це все згідно положення. Там нічого нового немає в тому розпорядженні. Перевіряти дільниці, заохочувати, допомагати, таке різне, все що там написано, те і будемо робити по Закону. Така група і на минулі вибори створювалась», –  зазначила Наталія Чиж.

  Координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області Тарас Чмут зауважив:

  «90 стаття Закону про вибори входить до розділу 11 – Повторні та позачергові вибори Президента України. Не зовсім зрозуміло, яким чином Житомирська міська рада формує робочу групу посилаючись на розділ Закону про повторні та позачергові вибори. В самій 90-й статті немає жодного слова про будь-які консультаційні групи від органів місцевого самоврядування. Також, відповідно до статті 39-ї цього ж Закону, органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи зобов’язані сприяти виборчим комісіям у реалізації їх повноважень: надавати їм необхідні приміщення та їх охорону, а також охорону виборчих бюлетенів та іншої виборчої документації; надавати транспортні засоби, засоби зв’язку, обладнання, інвентар, оргтехніку, що підлягають поверненню після припинення повноважень виборчих комісій. Порядок оплати зазначених послуг та відшкодування встановлюється Кабінетом Міністрів України. Ми наголошуємо, що відповідно статті 3 частини 4 пункту 2 Закону «Про вибори Президента України» –  втручання у виборчий процес органів місцевого самоврядування заборонено. Зі свого боку ми будемо звертатися до Житомирського міського голови з пропозицією переглянути дане розпорядження».

  Радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Костянтин Куценко зауважив:

 «Норма Закону, на яку посилається міський голова в своєму розпорядженні не стосується процедури створення будь- яких робочих груп. Міський голова має право видавати розпорядження і в межах своїх повноважень здійснювати інші повноваження місцевого самоврядування, визначені цим та іншими Законами, якщо вони не віднесені до виключних повноважень ради або не віднесені радою до відання її виконавчих органів, п. 19,20 ч.4 ст.42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Проте зауважимо, міський голова несе персональну відповідальність за здійснення наданих йому Законом повноважень і є підзвітним, підконтрольним і відповідальним перед територіальною громадою. Під час виборчого процесу відповідно до п.2 ч.2 ст.25 ЗУ «Про вибори Президента України» Центральна виборча комісія здійснює контроль за додержанням і однаковим застосуванням законодавства про вибори Президента України виборцями, окружними і дільничними виборчими комісіями та їх членами, органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим та органами місцевого самоврядування, посадовими і службовими особами цих органів». 

  Громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Житомирській області Світлана Пантюхіна зазначає:

  «Відповідно до ст. 19 Конституції України, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України. Прямої вказівки у виборчому законодавстві на необхідність створення окремих робочих груп нема – отже формально органи місцевого самоврядування перевищують свої повноваження».

  За словами омбудсмени є цілий блок питань, які повинні опрацювати посадові особи місцевого самоврядування:

  - стан приміщень дільничних виборчих комісій та їх доступність для осіб з інвалідністю (наявність пандусів, кнопок виклику допомоги, стан сходинок);

  - протипожежна безпека з відповідним обладнанням вогнегасниками і проходження відповідної перевірки виборчих дільниць з боку ДСНС;

  -  наявність зв’язку, необхідного для роботи комісії (стаціонарних телефонів);

  - стабільність електропостачання, щоб виборча дільниця не залишилася без світла;

  - вирішення проблем розміщення друкованої агітації, діяльності операторів зовнішньої реклами (головне утриматися від тиску за зміст цієї реклами);

  - вирішення питань надання приміщень для зустрічей кандидатів у президенти чи їх довірених осіб з виборцями, забезпечення принципу рівного доступу при цьому;

  - опрацювання проблеми поштових скриньок в багатоквартирних будинках – щоб у разі відсутності виборця вдома, члени ДВК могли залишити їм імені запрошення (або наявність відповідних старших по під’їздам чи будинкам);

  -  стан доріг в ніч підрахунку голосів, щоб машини з виборчою документацією та членами ДВК могли доїхати до окружних виборчих комісій, а не були заблоковані березнево-квітневими снігопадами.

  «Всі ці питання входять до повноважень різних посадових осіб і потребують належного виконання ними посадових обов’язків напряму, а не створення якихось робочих груп. В даному випадку ми маємо імітацію посадової діяльності: мовляв ми створили робочу групу – отже працюємо. Замість цього, Житомирський міський голова мав би затвердити план заходів і відповідальних осіб за кожну проблему: хтось за розчищення доріг від снігу, а хтось за перевірку наявності поштових скриньок у багатоквартирних будинках. Отже, окрім формального перевищення своїх повноважень, місцевою владою було також прийнято непотрібне по суті рішення – яке розмиває персональну відповідальність через створення колективного органу», – зауважила Світлана Пантюхіна.

  У частині 2 статті 23 Закону України «Про вибори президента України»,  зазначено: «Окружна виборча комісія утворюється Центральною виборчою комісією не пізніш як за сорок днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії у кількості не менше дванадцяти осіб».

  Відповідно до затвердженого Центральною виборчою комісією календарного плану виборів,  окружні виборчі комісії мають бути утворені а саме до 18 лютого.

  За коментарями звертайтеся:

Тарас Чмут, координатор спостереження за виборами ОПОРИ в Житомирській області

тел.: +38098-829-62-64

email: Адрес электронной почты защищен от спам-ботов. Для просмотра адреса в вашем браузере должен быть включен Javascript.

Ірина Кирилович

Комунікаційниця ОПОРИ в Житомирській області

 Новини Житомира

 

Последнее изменение Пятница, 15/02/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework