Левків: потужний розвиток громади продовжується. ФОТО

  Левківська сільська рада по праву лишається найбільшою на Житомирщині.

   За кількістю населення, а це біля 4,5 тисяч, (і це лише офіційно зареєстровані!) - їй поступаються навіть деякі нині створені об'єднані громади. Утім, сільська рада лишається самостійною і поступальними кроками розвивається не гірше за ОТГ, які поки що так активно підтримує держава.

  Чим сьогодні пишається громада і що вдалося досягти, а ще про плани на майбутнє, - ми запитали в сільського голови Олександра Окочі.kd22021922 1

  -Олександре Станіславовичу, якщо коротко про ввірену Вам сільську раду, що можете сказати?

  -Левківська сільська рада дійсно є найбільшою в області. До її складу входять три населені пункти: Левків, Клітчин і Калинівка. Офіційно тут зареєстровано 4400 чоловік, проте, якщо враховувати ту кількість жителів, які звертаються до сільради за довідками на отримання субсидій, де ми посвідчуємо, що особа проживає тут без реєстрації, - то сміливо можна говорити, що населення у нас значно більше і сягає біля 6 тисяч.

  Приємно радує, що серед цієї когорти багато молоді. Це ми бачимо по кількості школярів, а це 370 учнів, які навчаються в школі, що нещодавно отримала статус опорного навчального закладу та майже 90 дошкільнят, які прекрасно себе почувають в новозбудованому дитсадку "Золотий ключик".

  -Молодь сьогодні все частіше намагається виїхати в місто, як вдається утримати їх на селі?

  -Перевага нашої сільської ради в тому, що ми є приміською зоною. Від окраїни Житомира і до нас - 6 км, а саме село протяжністю навіть більше - від краю до краю 7 км. І якщо в селі як таких великих підприємств немає, що могли б забезпечувати роботою, то люди їздять працювати в місто. Головна умова цьому - гарне сполучення. Тому, в пріоритеті сільської ради в останні роки стали внутрішні та під'їзні дороги.

  -У чому їх особливість?

  -Багато років сільські дороги, що в основному відсипані щебеневим відсівом, ремонтувалися завдяки поточним ремонтам. Передбачав такий ремонт підсипання ям та грейдерування. Проте, як тільки-но сходить сніг, весь відсів був на обочині. Робота робилася даремно, а гроші, грубо сказати, "злітали в повітря".

  Тому ми з депутатським корпусом прийняли рішення і поставили акцент не на поточних ямкових ремонтах, а на капітальних, в основі яких - створення асфальтного покриття. Зробив - і забув, а не щороку - одне і теж: сиплеш той відсів, а користі мало. Ми вже третій рік створюємо тверде покриття, бачимо результат, і задоволених людей. Тому, не зупиняємося на цьому і дороги лишаються в нас у пріоритеті і цього року.

  -Асфальтне покриття - задоволення не з дешевих. За рахунок чого вдається його прокладати?

  -Все фінансування відбувається з власного бюджету. Минулого року він склав 18 млн. грн. Половина - пішла саме на дороги. На 8 млн. 989 тис. грн. - ми провели капремонт: це зокрема 1,5 км. під'їзної дороги до вулиці Квітневої, яка була зроблена трохи раніше. Ще 1 км. асфальтного полотна поклали по вул. Партизанській і 3 км. - вул. Донецька та її провулок. Зробили вулицю Олімпійську, облагородили територію біля лікарні, і вул. Житомирську (під'їзну до Клітчина).

 -Зрозуміло, що все в один рік зробити не можливо. За яким принципом визначаєте першочерговість у вулицях?

 - Дійсно, аби нікого не образити, ми розробили власну стратегію і люди поставилися до цього з розумінням. Справа в тому, що в нас, на жаль, є аж три загиблих воїни АТО. Тому, ми прийняли колективне рішення, і в першу чергу заасфальтували ті вулиці, де нині проживають їхні родини. Далі до уваги беремо саме ті дороги, де проходить автобусне сполучення, бо це - безпека пасажирських перевезень та їхній комфорт. За таким принципом працюємо й далі.

  Щоправда, поки що ми "не втечемо" і від ямкового ремонту, але його намагаємося проводити з мінімальними затратами. Тим не менше, 1млн. 398 тис. грн. у 2018 році ми освоїли і на ці потреби.

  -Дороги ви будуєте, а яка, власне, ситуація з перевезеннями?

  -Проблем жодних. Автобуси курсують майже щопівгодини. А коли в нас ще був і пільговий, який через Клітчин по колу заїжджав у Левків, - було й частіше. До того ж, як я вже сказав на початку, село в нас досить велике за протяжністю, тому після того, як зробили дороги, він тепер зупиняється не лише в центрі. Ми домовилися з перевізником і пустили автобуси ще у дві віддалені околиці в Левкові, аби людям було зручніше. Окремо ходять автобуси в Клітчин і Калинівку.

  -А що зараз із пільговим перевезенням?

  -У минулому році на компенсацію пільгових перевезень ми спрямували понад 800 тис. грн. (у нас багато пільгових категорій населення і, зокрема, учасників АТО). Я рахую, що це немалі кошти, але ми довивчаємо це питання і хочемо розробити механізм, аби ефективніше використовувати ці кошти. Тобто, можливо введемо проїзні талони чи щось інше. Наразі працюємо над цим. Але відміняти пільги ніхто не буде.

  До того ж, сільська рада виділяє для населення матеріальну допомогу потребуючим. На жаль, з року в рік, таких людей все більшає. І в основному це допомога на лікування. Визначеної суми нема. Кожну заяву ми розглядаємо комісійно з урахуванням індивідуального підходу. Кому на операцію, або хто постраждав через пожежу чи стихійне природне лихо. Нікого не лишаємо в біді. У 2018 році людям було видано 216 тис. грн.

  -Не кожен може похвалитися такою бюджетною цифрою, завдяки чому він формується?

  -Коли я прийшов працювати, у нас на території сільської ради діяла одна автозаправна станція. Акциз та невеличка частина податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), що йшла в місцеву казну, була основною складовою його утворення. Знаходиться вона по київській трасі, нікому не заважає, а прибутки громаді приносить. Тож, коли в подальшому до нас почали звертатися за дозволами й інші компанії, ми, провівши роз'яснювальну роботу серед населення, та отримавши згоду, надавали їм дозволи на будівництво "заправок". Таким чином, на сьогодні ми маємо аж чотири таких. Відповідно, акцизний податок лишається основним у формуванні бюджету, але вже суттєво більшим. Вагому роль відіграє і лісництво, що зареєстроване теж у нас. Його податок від поденної плати - ще одна складова частина доходів громади. Інше - це земельний податок та ПДФО від "малих" підприємців.

  Таким чином у сільську раду минулого року надійшло 18 млн. грн., і цього року очікуємо і розраховуємо на тотожну суму.

  -Окрім доріг на що ще спрямовуєте бюджетні кошти?

  -На сьогодні ми вже практично завершили освітлення населених пунктів сільської ради. Левків і Клітчин освітлені були повністю, а на кінець року доробили й останні дві вулиці в Калинівці. Проте, на цьому ми не зупиняємося. У нас є відповідальна особа за цю ділянку роботи. Він контролює час вмикання-вимикання світла, і заодно - усі несправності, вчасно реагує на звернення громадян, коли десь яка лампочка перегоріла. Відразу проводить заміну. Ми не чекаємо, як то є в інших селах - допоки вигорить з десяток чи два, а вже потім наймають "вишку" і ремонтують.

  До того ж, наразі проводиться огляд і вивчається потреба в додатковому освітленні. Ми вже бачимо місця, в яких не завадило б додати світла. Там навіть стовпів нема. Тому ми плануємо встановити їх і зробити нашу територію у вечірній час ще безпечнішою. А ще, на мою думку, світло вночі, яке на деякий час все ж таки поки вимикається, - ми лишимо на всю ніч. У нас скрізь енергозберігаючі лампочки, тому ми порахували видатки на це і зрозуміли, що суттєвої економії не робимо, а час нині такий неспокійний, що комусь наша "копійчана" економія може коштувати здоров'я, а то й життя.

  -Що входить до складу інфраструктури вашої громади?

  -На території сільської ради: в Левкові діє амбулаторія ЗПСМ, де, до речі, нещодавно був проведений капремонт, у Клітчині і Калинівці - ФАПи; в Левкові відкрили й аптеку; в кожному з перелічених сіл свої заклади культури: клуби та Будинок культури, їх ми теж вже привели в належний стан. Біля них встановили сучасні дитячі ігрові майданчики для малечі, діють тут і бібліотеки, і танцювальні гуртки. Є поштове відділення, магазини продуктової і промислової групи товарів.

  Окремо пишаємося і закладами освіти. Коли я прийшов працювати, ще в попередній каденції, - першочерговим завданням для себе поставив відкриття дитячого садочка. Скільки сил і нервів мені це коштувало, страшно згадувати. Побудований він "з нуля". Стартували з 15 ліжкомісць, бо будувати його відразу на півсотні було утопією. Проте поступово ми добудувалися і на сьогодні маємо повноцінний дошкільний заклад, де виховується майже 90 діточок, якими опікується прекрасний колектив.

  Школі теж окрема увага. Ми, не дивлячись на скептичне ставлення багатьох, змогли добитися для своєї "альма-матер" - статусу опорного навчального закладу. Тепер будемо працювати над тим, аби він повністю відповідав своїй назві. Там дуже багато роботи. Минулого року, за підтримки районної влади та власному співфінансуванню в сумі 500 тис. грн. - відкрили медіатеку.

  Виділили 970 тис. грн. і зараз проводимо ремонт, щоб зробити два профільні класи: кабінет фізики та хімії.

  Ще на 300 тис. грн. замовили кошторисну документацію, аби мати змогу увійти до програми співфінансування термосанації: заміни дахового покриття і утеплення фасаду. Якщо нам вдасться увійти в цю програму, а коштуватиме проект 14 млн. грн., то частину коштів, а це не менше 20% від заявленої суми доведеться викласти з власного бюджету. Саме таке завдання депутатський корпус ставить перед собою в 2019 році.

  А ще нам вкрай необхідно збудувати спортивний майданчик зі штучним покриттям біля школи. Ми планували реалізувати цей проект у 2018 році, бо нам обіцяли фінансову підтримку з обласної ради. Проте щось пішло не так. І кошти, які ми до останнього тримали на цю потребу, а це 750 тис. грн., - ми швиденько спрямували на ще одну ділянку дороги, на яку в нас був готовий проект. Документація на спортмайданчик вже зовсім скоро буде готова. Тож, якщо домовленість з обласною радою лишиться в силі, і нам все ж таки допоможуть з фінансуванням, а вартість проекту не мала - 1,5 млн. грн., то вже зовсім скоро ми розпочнемо будівництво омріяного поля. Бо для нас, левківців, які вже 5 років на всеукраїнських змаганнях здобувають звання "Краще спортивне село України" - це вкрай важливо. Левків - це взагалі амбіційне село. Наші жителі завжди себе бачать в усьому першими. І не лише в спорті. Тому я більше ніж переконаний, що цей майданчик ніколи не пустуватиме. Бо у нас функціонує дві футбольні команди "Левків" і "Клітчин", які виступають в першості району; є волейбольна, баскетбольна секції, група карате, теніс.

  -Аби справи йшли добре не менш важлива співпраця з депутатським корпусом, як вдається організовувати роботу?

  -У нас 22 депутати. Я коли прийшов і зараз у мене така думка, - я не знаю, від якої партії хто приходить, і я безпартійний, я завжди говорю є одна партія - "ЛЕВКІВ", і все! Якщо ви прийшли працювати в нашу громаду, значить працюємо на неї. Коли піднімаються питання і всі голосують одноголосно, то в нас часто запитують, чого так? Я не знаю чого так. Нема такого, щоб ми сперечалися. Якщо частина депутатів мають іншу думку, ми розуміємо - щось не так! Тоді це питання відкладається, довивчається і виноситься на наступну сесію. Тож співпраця досить ефективна.

  Є у нас і два районні депутати: Анатолій Давидов і Геннадій Журавель, це для мене дуже суттєво. Усі питання ми обговорюємо разом, і підтримка від них теж одностайна.

  Тож нам всім є над чим працювати. Планів багато. Дороги продовжимо будувати, на цьому не зупинимося. У цьому році плануємо знову ж таки використати кошти в межах попереднього року - біля 9 млн. грн. Це буде заасфальтована вул. І. Мазепи в Левкові, вул. Польова в Калинівці, Л. Українки в Клітчині, та вул. Шахрая (загиблий в АТО). Він останнім часом жив на Першотравневій, її ми вже зробили, а на цій вулиці, яка названа тепер на честь його пам'яті, живуть батьки Олександра, тому хочемо заасфальтувати і її. А ще провести благоустрій центру в Левкові.

  -А чи є у Вас довгострокові плани?

  -Про довгострокові плани говорити немає сенсу. Звичайно, було б добре скласти перспективний план розвитку сільської ради на років п'ять і поступово рухатися в цьому напрямку. Але немає впевненості в завтрашньому дні. Усе з кожним днем дорожчає. Тому ми намагаємося будувати роботу сільської ради на маленьких об'єктах, і доводити справу до кінця. Щоб наші великі плани не лишилися в історії села нереалізованими довгобудами.

  -Дякую за змістовну розмову. Успіхів Вам!kd22021922 2

kd22021922 3Альона Денисюк

kd22021922 3Альона Денисюк

kd22021922 3Альона Денисюк

kd22021922 3Альона Денисюк

kd22021922 3Альона Денисюк

kd22021922 3Альона Денисюк

kd22021922 3Альона Денисюк

kd22021922 3Альона Денисюк

kd22021922 3Альона Денисюк

kd22021922 3Альона Денисюк

kd22021922 3Альона Денисюк

kd22021922 3Альона Денисюк

kd22021922 3Альона Денисюк

 Новини Житомира

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework