На Житомирщині – рекордна кількість вакансій і дефіцит робітничих кадрів

  Так охарактеризував ситуацію на ринку праці у 2018 році директор обласного центру зайнятості Ігор Іщенко під час прес-конференції 18 лютого. У день 28-ї річниці діяльності на Житомирщині державної служби зайнятості представників засобів масової інформації запросили аби розповісти про основні підсумки діяльності за минулий рік та новації в наданні послуг на ринку праці.

 

  • За останні 10 років попит на працівників в області був найвищим: до служби зайнятості було заявлено понад 44 тисячі 700 вакансій. Це на півтори тисячі більше, як у 2017 році і на 11 тисяч більше, як у 2009 році. Зростання кількості вакансій відбулось майже у всіх районах області, найбільш суттєво - в Попільнянському, Радомишльському, Ружинському та Брусилівському – повідомив І.Іщенко.

  За його словами, дві третини усіх пропозицій роботи були зосереджені у міських центрах зайнятості, найбільше у Житомирському – 14,8 тис. вакансій, або кожна третя. Однак, велика кількість вакансій не означає, що відсутні проблеми із працевлаштуванням. Керівник назвав три основні перешкоди, які заважають людям швидко знайти підходяще робоче місце, а працедавцям – потрібного працівника. Це дисбаланс попиту і пропозиції – тобто 70% вакансій потребують робітничих кадрів або ж працівників без професії, а серед безробітних переважають службовці, спеціалісти з вищою освітою. Окрім того, не задовольняє пошукачів роботи рівень заробітку, який пропонується. Середня зарплата у вакансіях торік – 5500 грн. Тільки 5% вакансій пропонують більш-менш достойний заробіток – від 10 тис. грн. В пошуках кращих заробітків затребувані кадри виїжджають за межі області та країни, а заміни їм немає.

  • Головний результат роботи обласної служби зайнятості за рік – це повернення до праці понад 33800 жителів Житомирщини – акцентував Ігор Іщенко.

  Він додав, що майже 4500 безробітних з допомогою служби зайнятості пройшли перенавчання або підвищили кваліфікацію аби отримати роботу, понад 3000 жителів області були зайняті в тимчасових роботах, а 21 підопічний служби отримав виплату допомоги з безробіття одноразово для започаткування власного бізнесу.

  Заступник директора Тетяна Касімцева приділила увагу новим формам роботи, запровадженим торік, та розповіла про цьогорічне нововведення – впровадження в службі зайнятості інституту кар’єрного радника.

  • 2018-й рік у службі зайнятості – рік реформування й розширення потенціалу. У зв'язку з суттєвими змінами ситуації на ринку праці відбулось реформування служби зайнятості, коли за рахунок скорочення адміністративного персоналу вдалося збільшити чисельність працівників, які надають послуги шукачам роботи і працедавцям. Також широкого поширення набули наші Інтернет-сервіси - електронна черга й електронні кабінети. Майже 2,5 тисячі шукачів роботи та понад 1,5 тис. роботодавців змогли переконатись в їх зручності й оперативності обміну даними сказала Т.Касімцева.

  Вона зазначила, що в службі зайнятості області вже працюють кар’єрні радники. Від спеціалістів з працевлаштування вони відрізняються тим, що забезпечують комплексний індивідуальний супровід людини до досягнення кінцевої мети – працевлаштування. Загалом послуги радника направлені на сприяння шукачам роботи в управлінні кар’єрою, адаптації до потреб роботодавців та розвитку необхідних навичок, які користуються попитом на ринку праці.

 

Відділ  інформаційної роботи обласного центру зайнятості

 Новини Житомира

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework