Мартинівська ОТГ: У найближчій перспективі ми маємо «заробляти» щонайменше 10 мільйонів гривень на рік

  Мартинівська об’єднана територіальна громада була утворена в кінці жовтня 2016 року. Тоді до її складу увійшли 14 населених пунктів 4 сільських рад Пулинського району. Тепер це — велика територія, де працюють переважно сільськогосподарські підприємства, дрібні та середні торгові заклади, окремі представництва сфери послуг.

  Податкові надходження від їх діяльності не такі значні, як, скажімо, від промислових гігантів, але ж бюджет новоствореної громади з того часу меншим не став і його треба регулярно наповнювати стабільними фінансами, - розповідає zhytomyrschyna.zt.ua.

  — На 2019 рік бюджет Мартинівської ОТГ вже сформований, — зазначає її голова Віктор Кривульський. — Основні джерела наповнення також визначені: це, насамперед, ПДФО (податок з доходів фізичних осіб — 3 млн. 330 тис. гривень), а також місцеві податки і збори (2 млн. 763 тис. гривень). Левову частку в скарбницю громади сплачують місцеві сільгоспвиробники — орендну плату за використання комунальної землі. Власних коштів для задоволення всіх наших потреб не вистачає, бо й видатки постійно збільшуються. Отож ми шукаємо додаткові джерела надходжень. «Недостачу» покриваємо допомогою від держави у вигляді субвенцій і дотацій.

  Торік, скажімо, ми отримали від держави 1 мільйон 800 тисяч гривень на розвиток сільської інфраструктури. За ці кошти поремонтували дах у Мартинівській школі та встановили вуличне освітлення у 4 населених пунктах: Корчівці, Бабичівці, В’юнках і Гуто-Юстинівці. Ще 120 тисяч гривень надійшли в бюджет за сприяння народного депутата України Володимира Литвина.

  Загалом власними доходами Мартинівська об’єднана громада зараз не може «покрити» навіть половину необхідних видатків (у річному еквіваленті це — близько 18 мільйонів гривень). Допомагає держава. Із Держбюджету ми отримуємо освітню субвенцію (близько 7 мільйонів гривень), є ще так звана дотація вирівнювання та базова дотація.

  Ми розуміємо, що маємо шукати власні додаткові фінансові резерви і цим нині займаємося. Головний напрямок — залучення інвесторів та інвестицій. Зараз, наприклад, у село Бабичівку «зайшло» підприємство «Теплобуд», воно планує збудувати у цьому селі елеватор для сушіння зерна і одночасно відкрити близько 20 нових робочих місць. Нам треба громадські слухання проводити, обговорити з громадою, як кажуть, всі «плюси» і «мінуси» цього проекту. Є вже попередній прогноз, що відкриття цього виробництва збільшить надходження до скарбниці громади десь на 1 — 1,5 мільйона гривень.

  У найближчій перспективі ми маємо «заробляти» щонайменше 10 мільйонів гривень на рік, лише тоді об’єднана громада зможе належно розвивати свою територію, створювати і модернізовувати інфраструктуру, — стверджує голова Мартинівської ОТГ.

  Інше потужне джерело власних надходжень — земельний ресурс, 1800 гектарів державної землі Мартинівській громаді нещодавно передано у комунальну власність. Її також можна передавати в ефективну оренду і отримувати за це немалу орендну плату. Нині розпочато пошук потенційних інвесторів-сільгоспвиробників.

  Існує багато інших економічних та фінансових можливостей для наповнення бюджету ОТГ, зокрема, у сфері сервісу і відпочинку, тим більше, що географічне розміщення Мартинівської об’єднаної територіальної громади цьому сприяє. Депутати та сільські активісти тепер самі мають визначати свої стратегічні пріоритети і напрямки роботи, щоб громада була самодостатньою і заможною, не так суттєво залежала від Державного бюджету.

Володимир Васильчук

 Новини Житомира

    

Последнее изменение Вторник, 26/02/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework