На Житомирщині релігійна громада хотіла, але так і не перейшла до нової церкви

  Ще 31 січня поточного року у селі Прилуки Овруцького району на зборах громади більшість присутніх проголосували за те, аби місцева церква змінила приналежність до УПЦ Московського патріархату на приналежність до новоствореної канонічної автокефальної Православної церкви України (ПЦУ).

 

  Однак відтоді справа зупинилася, процедура переходу так і не почалася. Все наразі залишається так, як і було раніше.

  Громада села – трохи більше трьох сотень людей. На збори прийшло 65 чоловік. Після обговорення звичайних господарських питань заговорили і про перехід до ПЦУ. За словами сільського голови Ніни Ігнатюк, люди казали: «В Україні живемо, то й церква має бути українською». Хоча й висловлювали люди різні думки, проте сварок не було і більшість висловилася за перехід (і підписала відповідний протокол).

  Але лист з підписами за місяць так і не вийшов за межі села. Справа загальмувалася. По-перше, релігійна громада села (а це, до речі, 15 – 20 чоловік, які постійно відвідують церкву) не є окремим церковним приходом, а є лише частиною більшої громади – сусіднього селища Першотравневе. Та й, власне, церкви у звичному розумінні цього слова, у Прилуках нема – лише невеличка каплиця, прибудована до іншого приміщення на території психіатричної лікарні. І священника свого у Прилуках нема. 1 – 2 рази на тиждень до села правити службу у каплиці приїздить священник з Першотравневого – отець Тимофій (в миру Юрчик Тимофій Леонідович). Він (і в цьому друга причина, чому рішення зборів у Прилуках не виконується) – категоричний противник переходу до ПЦУ. На зборах у Прилуках 31 січня не був. Цей 22-річний вихованець Почаївської семінарії вважає, що УПЦ Московського патріархату є істинною самостійною православною і незалежною від Москви церквою, й іншої людям не треба. І взагалі – рішення про перехід, на його думку, мають ухвалювати релігійні громади, а не територіальні.

  У Першотравневому збори релігійної громади (25 січня, прийшло десь 160 – 170 чоловік, населення у селищі – більше двох тисяч), на яких головував отець Тимофій і на яких з ініціативи відомого місцевого активіста і волонтера, нині – в.о. директора комунального підприємства «Водоканал» Першотравневої селищної ради Сергія Шумейка, порушили питання про зміну приналежності місцевої церкви і релігійної громади, нічого не вирішили. Люди розділилися, були сварки і конфлікти, хоча до серйозних сутичок не дійшло (на зборах була поліція). Почали збирати підписи окремо «за», окремо – «проти». Виходило приблизно однаково, хоча, звісно, ніхто ретельно нічого не рахував. Одним словом, перейти до ПЦУ не вийшло, відповідного рішення збори не ухвалили.

Костянтин Сидоров, газета УЖ

 Новини Житомира

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework