Тисячолітній древлянський колодязь отримав 3D-версію. ФОТО

  Колодязь з городища в Олевську на Житомирщині потрапив до переліку найбільш значущих  знахідок українських археологів за минулі роки.

   Розроблено 3D-модель колодязя Х ст., дослідженого впродовж кількох сезонів на Олевському городищі Житомирською експедицією Інституту археології НАН України, повідомляє iananu.

  На Бабиній горі є городище слов'янського та давньоруського часу із прилеглим до нього археологічним комплексом, що складається із посаду, курганного могильника і поселення. Олевське городище відоме ще з ХІХ століття. Перші обстеження там були зроблені на початку ХХ століття, але розкопки не проводилися. Тільки у 2009 році археологи взялися до щорічних планомірних робіт.

колодязь1

3D-модель колодязя Х ст. з Олевська, розроблена Валерієм Вячеславовичем Міщенком

  Тепер до древлянських об'єктів Бабиної гори додався і колодязь, про існування якого археологи підозрювали вже не один десяток років.

  У 2013-му році на Олевському городищі на місці западини був виявлений підквадратний в плані котлован колодязя із прямовислими стінками, вирізаний в материкових шарах супіску та суглинку. У подальші сезони проведено дослідження виявленої плями - заповнення внутрішньої частини зрубу. Більше читайте тут.

  За цей час вдалось отримати значну кількість археологічних знахідок, які потрапили до колодязя під час його експлуатації та подальшого заповнення після загибелі городища в Х ст. 

  Особливий інтерес становить конструкція колодязя, в якому використано п'ять окремих зрубів із різними функціями, спеціальні способи для фільтрації та очищення води. Цікаву конструкцію має нижній фільтр для перешкоджання замулення із використанням дубових дощок та моху-сфагнуму. 

 Внутрішнє заповнення колодязя досліджено до самого дна вибитого в скелі. Час припинення експлуатації колодязя, за наявними даними, можна відносити до Х ст. Вірогідно припинення експлуатації пов'язано із відомими за літописними повідомленнями походами княгині Ольги проти древлян. 

  Нижні три зруби збереглись до нашого часу без ушкоджень. Вони складаються із колод та напівколод з мореного дуба. Паралельно із дослідженнями проводиться  його реконструкція та натурне відтворення. В подальшому, древлянський колодязь буде включений в експозицію музею-скансену Древлянський град.

колодязь2

колодязь3

колодязь4

 Новини Житомира

  

Последнее изменение Вторник, 19/03/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework