Компанія з Бельгії почала будувати сонячну електростанцію на Житомирщині

  У Меленях на Житомирщині компанія з Бельгії Upgrade Energy, яка займається відновлювальною енергетикою, почала будувати сонячну електростанцію, називатиметься вона - Іршанська СЕС.

  На це діло бельгійці підрядили нашу будівельну компанію – ТОВ «Тесла-Енерго». Для Upgrade Energy Іршанська СЕС стане першою в Україні, - розповідає uzh.life.

  «За нашим селом, в бік села Полянка, розташується електростанція на 46 гектарах. Ця земля не орна, на ній росли самі кущі та бур’яни. А тепер вона приносить нам прибуток. Невеликий, звичайно, та все ж таки. Та ще й 45 робочих місць для наших односельчан буде» - розповідає голова села Мелені Ніна Грищенко.

  Вона каже, що за оренду цих гектарів щомісяця надходить біля 12 000 грн., але село отримує лише частину (яку саме, Ніна Грищенко не хоче казати). Решту забирають район та область, бо орендована земля знаходиться за межами села. Коли електростанція запрацює, то орендна плата зросте. На скільки – сільський голова наразі не знає.

  «Зараз ведуться підготовчі роботи: завозимо матеріали, техніку, наймаємо робочих, шукаємо для них житло. Земля для будівництва вже підготовлена. Намагаємося максимально швидко все робити, бо підключити електростанцію маємо до кінця року» - розповідає генеральний директор «Тесла-Енерго» Олег Грамотенко. Ця компанія минулого року вже здала в експлуатацію свою першу СЕС у Бердичеві. Цього року будують ще три (крім Меленів ще в Любарі та Хорошеві).

  Проектна потужність Іршанської СЕС становить 25 - 30 МВт, тобто вироблення максимум 30 000 кВт за годину при безхмарній сонячній погоді. Олег Грамотенко вважає, що цього вистачить на 30 тисяч осель, якщо рахувати по 1 кВт за годину на кожну. Утім електрики-практики кажуть, що рахувати треба по 5 кВт на годину на одну оселю, якщо мати на увазі максимальне виробництво і максимальне споживання. Тобто, Іршанська СЕС – це енергія для 6 тисяч осель.

  До речі, практично в самому Коростені – в промисловій зоні заводу МДФ на площі 125 га – теж збираються будувати сонячну електростанцію, причому з набагато більшою, ніж станція в Меленях, потужністю – 80 МВт. Гроші готова дати турецька компанія Emsolt Investment Holding ltd (основна діяльність - інвестиції в «чисту» енергію), будуватиме - ТОВ «Регіональні енергетичні системи». Наш мер Володимир Москаленко вже зустрічався з представником інвестора, і нібито про все домовилися. Принаймні, пан Москаленко впевнено заявив (у своєму щорічному звіті перед громадою) про 150 мільйонів доларів, які турки вкладуть у СЕС «Коростень». Однак коли саме почнеться і закінчиться будівництво – конкретної інформації поки нема.

 Новини Житомира

    

Последнее изменение Четверг, 21/03/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework