Оборонне підземне містечко в Коростені - унікальна пам'ятка, яка і сьогодні може виконувати свої функції

  Бункер будувався як повністю окрема споруда, оснащене системами вентиляції, зв'язку, енерго- і водопостачання.

  Бункер зводили протягом 1935-1937 років з ініціативи знаменитого генерала Карбишева. У роки Другої світової війни невеликий гарнізон майже місяць тримав оборону проти німців. За словами старожилів, увійти в підземеллі фашисти змогли тільки після застосування забороненого газу.

  Це було порушенням встановлених правил введення війни між Москвою і Берліном. Тоді діяло досягнуте так зване «джентльменська» угода за посередництва Швейцарського Червоного Хреста. Його суть полягала в тому, що німці не будуть застосовувати газ, а радянські війська не будуть використовувати горючих речовин типу напалму в реактивних мінах Катюш.

  Коли фашисти нарешті захопили бастіон, в живих залишилося всього троє, серед яких була жінка і важко поранений офіцер. Це настільки вразило німців, що вони залишили в живих всіх трьох.

  До 2005 року об'єкт був засекреченим. Сьогодні для туристів відкритий лише один другий поверх підземелля. Хоча розвідано таких поверхів 7, а за чутками - їх повинно бути ще більше. Бастіон і зараз має деякий оборонне значення, так як там до сих пір працює автономне водопостачання і подача повітря. Крім того, звідси є кілька виходів у різних точках міста.

53719204 554112415099395 4878400438082207744 n

Відділ культури та туризму ЖРДА

 Новини Житомира

  
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework