На Житомирщині триває боротьба за чоповицьку лікарню

 Досі не зрозуміло, чи вдасться зберегти чоповицьку терапію, у якій проходять стаціонарне лікування не лише місцеві, а й сельчани Луківської, Ксаверівської, Скуратівської, Владівської, Устинівської сільрад.

 

  Нагадаємо читачам «МН», проблема виникла після того, як 21 грудня міська рада ухвалила сесійне рішення про припинення діяльності чоповицького терапевтичного відділення, яке є структурним підрозділом Малинського міськрайонного територіального медичного об’єднання. Опісля голова ОТГ Михайло Філоненко зібрав у селищі загальні збори, на яких люди вирішили відстояти єдиний в окрузі стаціонар. Була створена ініціативна група на чолі з селищним головою, котра вирушила на чергову січневу сесію міської ради, і за сприяння голови РДА, депутата міськради Дмитрія Кисельчука питання про подальше існування чоповицької терапії внесли у порядок денний. Депутатський корпус більшістю голосів підтримав пропозицію Дмитрія Васильовича про створення робочої групи для детального вивчення питання, зокрема, визначення обгрунтованої суми недостатності субвенції для виплати заробітної плати медикам, яку має внести Чоповицька ОТГ у міський бюджет. Дату закриття терапії поки що перенесли з квітня на перше червня.

  Робоча група у складі представників міської ради, ОТГ і УОЗ ОДА, очолювана Дмитрієм Кисельчуком, повинна була зробити висновки до березня. Засідання відбувалися двічі — 28 лютого і першого березня. Заслухали, зокрема, головного лікаря ММРТМО Валентину Швидун, котра втім не надала жодної пропозиції щодо збереження чоповицької терапії. Натомість резюмувала, відділення №2 має низку недоліків, зокрема, відсутні лікар-терапевт та суміжні спеціалісти, реанімаційна служба, обмежене лабораторне обстеження пацієнтів, що впливає на своєчасність встановлення діагнозів і лікування. Відтак, на думку керманича малинської лікарні, у терапії №2 ММРТМО неможливо забезпечити повноцінне надання лікарської допомоги. Відтак, підсумувала, робота терапії неефективна і відділення необхідно закрити.

  Члени робочої групи розглянули висновки обласних спеціалістів, котрі торік виявили низку недоліків у загальній роботі ММРТМО та надали пропозиції щодо їх усунення. Що стосується терапевтичного відділення №2 у Чоповичах, у жодному з 12-ти пунктів рекомендацій управління охорони здоров’я ОДА не йдеться про його закриття. Лише рекомендовано привести штатну чисельність до нормативу та ви мог відповідного наказу мінсоцполітики, а ліжко-місця утримувати за рахунок місцевих бюджетів.

 Також робоча група акцентувала увагу на фінансових питаннях. Було озвучено, що департамент фінансів ОДА перевірив звіт малинських медиків й зменшив суму недостатності державної субвенції для оплати праці на 2019 рік. У цілому ММРТМО до кінця року не вистачає на заробітні плати 3,9 мільйона гривень (до перерахунку було 5,6 мільйона) субвенції, і цю різницю посадовці області рекомендують покрити за рахунок місцевих бюджетів. Чоповицькій ОТГ відтак необхідно замість 734-ох тисяч гривень перерахувати у міський бюджет 588,8 тисячі гривень. Також, як зауважили на комісії, змінилися і суми недостатності, які мають спрямувати з казни міста на зарплату медикам «вторинки» — з 2 711,7 тисячі до 1 733,8 тисячі гривень, району — з 2 175,2 тисячі до 1 657,6 тисячі гривень.

  Однак, на жаль, найголовніше — пропозиція головуючого Дмитрія Кисельчука відмінити рішення міськради щодо припинення діяльності чоповицького терапевтичного відділення — не набрала необхідної кількості голосів. Як втім не була підтримана і зворотня пропозиція учасників зібрання щодо залишення рішення міськради в силі і, відповідно, закриття відділення з першого червня. Відтак робоча група фактично не ухв алила жодного рекомендаційного рішення і питання щодо існування чоповицької терапії розглядатиметься на гуманітарній комісії міськради, а остаточне рішення ухвалять на сесії.

  Після засідання робочої групи голова Чоповицької ОТГ Михайло Філоненко дав коментар «МН».

  — У вирішенні питання збереження терапевтичного відділення сподіваюся на підтримку та розуміння мера міста Олексія Шостака і депутатського корпусу міськради, — сказав він зокрема. — Зі свого боку, гарантуємо оплату всієї суми недостатності на заробітну плату медикам із бюджету ОТГ. Рішення про перший транш у розмірі 140 тисяч гривень ухвалене на черговій 33-ій сесії Чоповицької селищної ради 15 березня. Також громада готова піти на непопулярні кроки, котрі проте допоможуть вирішити проблему: скорочення ліжкового фонду терапії до 15-ти ліжко-місць та оптимізацію штату. Крім того, оплатимо з чоповицького бюджету курси пере­кваліфікації сімейного лікаря в терапевти, як цього вимагає обласне управління охорони здоров’я. До того ж ОТГ компенсує витрати ММРТМО на енергоносії у сумі 658 тисяч гривень — це 100-відсоткова потреба на 2019 рік. Тобто говорити про фінансову проблему функціонування терапевтичного відділення безпідставно, оскільки всю недостатність коштів Чоповицька ОТГ бере на себе і фінансує у повному обсязі. Усі ці пропозиції викладені у офіційному листі міському голові Олексію Шостаку та голові робочої групи Дмитрію Кисельчуку. За потреби, підемо й на інші кроки, аби не залишити людей без медичної допомоги.

  Як бачимо, громада ОТГ виконує взяті на себе зобов’язання, робить все можливе для утримання терапії й вірить у далекоглядність посадовців та депутатів міської ради, які, сподіваються, з розумінням поставляться до ситуації і збережуть стаціонарне відділення у Чоповичах як структурний підрозділ ММРТМО.

  Було б добре та ефективно, щоб очільники сільських рад, жителі яких також лікуються в терапев­тичному відділенні №2, не стояли осторонь, а долучилися до вирішення цього питання, адже для їхніх громад воно також надважливе.

Ірина Романішена,mn.zt.ua

 

 Новини Житомира

    
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework