Представники ОТГ Житомирщини ділилися досвідом управління освітою

  Представники об’єднаних територіальних громад Житомирщини ділилися досвідом управління освітою, обговорили новації в реалізації Концепції «Нова українська школа», особливості функціонування опорних шкіл та нормативно-правову базу, яка це все регулює.

   Про це йшлося під час семінару «Впровадження освітніх інновацій в реалізації Концепції «Нова українська школа»», який організував Житомирський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

  «Оскільки Житомирщина є лідером із впровадження децентралізації в Україні, то реформування освіти ми підтримуємо теж на високому рівні. Цей семінар організований у співпраці із Житомирським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти, фахівці якого нещодавно повернулися із автрійсько-української конференції, присвяченої освітній галузі. Відтак представники ОТГ дізнаються про багато новацій, а також поділяться своїми досягненнями і досвідом управління навчальними закладами», - зауважив радник з муніципальних послуг Житомирського ЦРМС Віталій Римар.

  За його словами, заклади освіти об’єднаних громад пішли на багато кроків вперед, адже отримали більше самостійності та можливостей. Він навів успішний приклад оптимізації шкіл у Новоборівській ОТГ. Так сільська школа, де свого часу навчалося 26 учнів, витрачала на кожного по 56 тис. грн у рік. Натомість видатки школи у центральній садибі буди значно нижчими – 18 тис. грн. Після закриття школи в селі діти, яких підвозять в інший заклад, отримують якіснішу освіту, мають доступ до сучасного обладнання, а також навчаються у комфортних умовах.

  «Нова українська школа, новий закон про освіту, інклюзивне навчання, децентралізація – це все європейські цінності, які країни-партнери прагнуть нам допомогти успішно реалізувати в Україні. Варто наголосити, що за реалізацією концепції «Нова українська школа» Житомирщина нині є однією із лідируючих в державі. Звісно, є речі, які не залежать від нас на місцях. Зокрема, це нормативно-правовова база чи порядок використання коштів. Однак, якщо буде розуміння з боку всіх ОТГ, освітяни належним чином виконають свій обов’язок», - впевнений завідувач лабораторії впровадження освітніх інновацій Житомирського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти (Житомирський ОІППО) Антон Шегеда.

  Із вимогами до сертифікації педагогічних працівників, критеріями якісних освітніх послуг, перспективами реалізації нового змісту освіти в опорних навчальних закладах та навичками, які має сформувати у дітей школа, ознайомила завідуюча лабораторії методичного забезпечення Житомирського ОІППО Алла Печенюк.

  Своїм досвідом управління освітою в об’єднаній громаді присутніх ознайомили представники відділів освіти Баранівської та Коростишівської ОТГ.

  Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework